maanantai 18. tammikuuta 2021

Ohjevideo: Ompele polvipaikka kätevästi lapsen rikkinäisiin housuihin


JälkeenLapsen housujen rikkinäiset polvet on kätevä korjata niin, että leikataan kuluneesta kohdasta soikion mallinen kappale pois. Tilalle ommellaan paikka, johon materiaalia voidaan ottaa esimerkiksi vanhasta vaatteesta. 

Joustavasta materiaalista valmistettuihin vaatteisiin tällainen korjaus on helppo tehdä. Myös joustamattomia vaatteita voidaan korjata näin (kuva yllä), mutta ompelu on haastavampaa ja ryppyjä tulee melko helposti.EnnenPolvipaikasta tulee kestävämpi, kun sen tekee kaksinkertaisesta kankaasta.

Kokemukseni mukaan myös joustavasta materiaalista valmistettuihin housuihin voi ommella paikan ompelukoneen suoralla ompeleella ja tarvittaessa huolitella siksakilla. Paikan reunat eivät ainakaan meillä ole joutuneet venymään niin paljon, että ommel olisi katkennut. Saumurilla voi toki myös ommella paikan.Katso polvipaikan ompelun ohjevideo:


Vilkaise muita vaatteiden korjausvinkkejä Hääräämön Kierrätysvinkkejä-välilehdeltä!


maanantai 4. tammikuuta 2021

Hääräämö 10 v - suosituimmat postaukset

Nyt on Hääräämön juhlavuosi! Hääräämö täyttää 10 vuotta ylihuomenna, 6.1.2021. Enpä olisi uskonut, miten mukava harrastus blogista tulisi. Kiitos, kun olet ollut mukana joko pitkäaikaisena lukijana tai ensikertalaisena kävijänä tai jotain siltä väliltä!

Tänä vuonna Hääräämössä on luvassa tuttuja juttuja eli ompelua kierrätysmateriaaleista, vaatteiden korjausta ja eskari-ideoita. Kuvallisia käsityöohjeita ja ohjevideoita on suunnitteilla julkaista tulevina kuukausina.


Näet Hääräämön kuvia ja videoita sosiaalisen median eri kanavista:

Keräsin tähän postaukseen Hääräämön luetuimpia julkaisuja ja omia suosikkejani vuosien varrelta. Merkittävä osa suosituimmista postauksista on käsityöohjeita ja esiopetusmateriaalia.2011 
Smokkineule eli rypytetty joustinneule on yksi Hääräämön ensimmäisistä ohjeista. Se on kaikkien aikojen toisteksi luetuin postaus.2012


Pitsipalmikon neuleohje (postauksen ensimmäinen kuva) pysyttelee lähes poikkeuksetta joka kuukauden suosituimpana julkaisuna. Se on Hääräämön historian luetuin postaus.

Tunisialaisittain virkattujen lapasten ohje on vuonna 2012 julkaistuista postauksista yksi luetuimmista.2013
Farkkupenaalista kolme versiota -postauksessa vanhat farkut muuttuvat säilytyspussukoiksi. 

Neulepalmikko kolmella näyttää hiuksiin letitettävältä perusletiltä. Se on yhtä helppo neuloa kuin tavallinen neulepalmikko.

Villasukan nyppyreuna eli hiirenhammasreunus tuo huolitellun ilmeen neuleen reunaan.2014
Hiusdonitsin eli scrunchien ohje on tullut ajan myötä suositummaksi ja suositummaksi. 
Essu aasialaisittain on mielestäni mahtava keksintö. Näin sellaisia katukeittiöiden työntekijöillä reissatessani Kaakkois-Aasiassa. Essua ei sidota kiinni, joten se ei hierrä eikä purista mistään. Laadin essukaavan piirtämiseen ohjeen (PDF).2015Menimme naimisiin ja muutin Rovaniemeltä Muonioon kesällä 2015. Häälehtemme näet täältä

Syksyllä aloitin työt eskariopena. Esiopetusaiheiset postaukset ovat keränneet paljon lukijoita:

Suosituimmat eskaripostaukset vuonna 2015:

Salatehtäväpostaukseen keräsin häissämme olleita salatehtäviä. Ne ovat kiinnostaneet monia, jotka suunnittelevat häitä.

Siro neulepalmikko on mielestäni mukavan erilainen palmikko. 


2016

Vatikuru, PallastunturiVuonna 2016 julkaisin Hääräämön YouTube-kanavalla ensimmäisen videon, kolmiulotteisen paperilumitähden ohjeen.


Vetoketjun korjaus nopeasti onnistuu ompelemalla uusi ketju vanhan vetskarin viereen.2017

Lapsemme syntyi kesällä, ja blogiin on alkanut tulla lapsiaiheisia postauksia.


Vinon kulman ompeluohjevideolla näytetään helppo keino saada ompelutyön kulma käännettyä siististi.2018Kukkakuvioisen joustinneuleen ohjevideo on Hääräämön katsotuin YouTube-video.

Olen ommellut lahjaksi kolmiulotteisia sekä litteitä hernepusseja. Kokosin tulostettavan PDF-dokumentin hernepussileikeistä, joka on mukava sujauttaa lahjan mukaan.

Kestotalouspaperia olen ommellut kierrätysmateriaalista. Siihen on kätevä pyyhkiä lapsen suu ja kädet ruokapöydässä. Myös pöytää ja lattiaa voi pyyhkiä sillä.


Eskari:Ikuisen neuletakin vaiheita on voinut seurata Hääräämöstä useamman kerran, ja jatkoa on luvassa. Uusimman postauksen neuletakista näet täältä. Minulle on tullut tavaksi kuvata neuletakkia Särkitunturilla.

Kierteisen joustinneuleen ohjevideolla näkyy kätevä tapa saada uutta ilmettä joustinneuleeseen.

Näin käytät ratkojaa oikein -video herätti paljon keskustelua Facebookin käsityöryhmissä. Joillekuille ratkojan käyttö näyttämälläni tavalla oli itsestäänselvyys, mutta merkittävälle osalle ihmisistä se oli tervetullut uusi vinkki.


Eskari:
2020

Aistileikki: Värjätty riisiSuosituimmat tuntoaistileikit kotoa löytyvistä materiaaleista -postauksessa kerron aistileikeistä, joita miellä leikitään paljon.

Retkeile lasten kanssa Muoniossa on minulle rakas postaus. Tykkään retkeillä ja olen iloinen, kun Muoniossa on monia kohteita, joihin pääsee kätevästi vaunuilla ja potkupyörälläkin. Eskari:


Kiitokset

Blogivalmentaja Tiia Konttisen blogista ja sähköpostilistalta olen saanut paljon hyviä ideoita blogin pitämiseen. Myös Veera Rusasen blogista olen saanut apua bloggaamiseen. Isot kiitokset Tiialle ja Veeralle!Mukavaa ja idearikasta alkanutta vuotta!