maanantai 31. lokakuuta 2022

Eskarimatikka: Tulosta mallikortit Legoilla sarjoittamiseen
Sarjoitusharjoitus on kätevä toteuttaa Legoilla. Siihen tarvitaan vain Legoja (Duploja) ja mallikortit.


Olen antanut ohjeeksi eskarilaisille rakentaa mallikortin mukainen torni. Kun torni on valmis, lapsi jatkaa sitä vielä 2 - 4 palikalla.
Hääräämön tulostettavissa Lego-sarjoituskorteissa on rakenteet AB, AABB, AAB, ABB sekä ABC.
Tulosta 16 mallikorttia Legoilla sarjoittamiseen.


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista


maanantai 17. lokakuuta 2022

Sukulaistytön synttärilahjatoive: Keppari + kuvia sen tekovaiheista
Ompelin sukulaistytölle keppihevosen syntymäpäivälahjaksi. Synttärisankari lupasi tehdä hepalle suitset keppariharrastajaystävänsä kanssa. 


Silmät ja sieraimet tein vanhasta nahkatakista. Sieraimissa nahka on pintanahka ylöspäin, silmissä mokkapuoli ylöspäin. Näille ratkaisuille minulla ei ole erityisempää perustetta. Maalasin silmiin valopilkun valkoisella kynsilakalla. 

Vaihekuvia keppihevosen tekemisestä:
Oli mielenkiintoista ommella keppari ja ymmärtää, miten sen kolmiulotteisuus saadaan aikaan: kapealla suikaleella, joka kiertää pään niskasta päälaen kautta kaulaan. 
Tein kepparin harjan Isoveli-langasta. Kiinnitettyäni harjan purin langansäikeet irralleen toisistaan. Tähän hyödynsin pitkän automatkan.


Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista.


maanantai 10. lokakuuta 2022

Eskarimatikka: Purkkitehtävissä harjoitellaan luokittelua, lukumääriä ja numeroita
Purkkitehtävän lukumääräversiossa (kuva yllä) harjoitellaan yksi yhteen -vastaavuutta. Numeroversiossa treenataan lukumäärän ja numeron vastaavuutta. Kummassakin purkkitehtävässä harjaantuvat myös luokittelutaidot sekä lukujonon hallinta.


Tein lukumääräpurkit 0 - 10 sekä samalta lukualueelta numeropurkit. Teippasin pilttipurkkien kylkeen lukumäärät/numerot. 

  • Tämän postauksen lopusta löydät linkin tulostettaviin lukumäärä- ja lukukortteihin.

Kovin homma oli haalia kokoon erilaisia korkkeja. Maitopurkin korkkeja kertyi kyllä kätevästi, mutta sinappituubin ja öljypullon korkkeja verrattain hitaasti. Onneksi olin kaukaa viisaana (tai tyhmänä hamstraajana) kerännyt korkkeja jo vuosien ajan, niin ei tarvinnut aloittaa nollasta. Tähän tehtävään käyvät myös esimerkiksi napit ja helmet.


Lasiset lastenruokapurkit ovat kokemukseni mukaan kestäviä. Eskarilaiseni eivät ole saaneet niitä hajalle, mutta joku aika sitten minä sain aikaan aikamoisen lasinsirusotkun (onneksi eskaripäivä oli jo loppunut ja lapset lähteneet pois luokasta). Olen miettinyt tähän tehtävään korvaavaa läpinäkyvää purkkia lasisille, tietenkin kierrätyshengessä ilmaisia purkkeja. Vielä en ole keksinyt, joten otan vinkkejä vastaan mielelläni.Purkkitehtävän ohje lapselle:

(Tämä toimii hyvin paritehtävänä)


  • Luokittele korkit niin, että samanlaiset ovat yhdessä kasassa tai lähekkäin. 
  • Laita korkit, joita on kolme, purkkiin, jonka kyljessä on kolme pistettä (numeroversiossa: numero kolme) jne. 
  • Lopuksi laita purkit järjestykseen 0 - 10.
  • Ota yksi (tai useampi) purkki pois rivistä. Parisi päättelee, mikä luku puuttuu.


Nuorempien lasten kanssa voidaan käyttää lukumääräpurkkeja esim. lukualueelta 0 - 5.
Tulosta purkkien kylkeen 

Tilly Kajetskin ja Minna Salmisen kirjassa Matikasta moneksi  (Lasten Keskus) on esitelty lukumäärä- ja numeropurkkitehtävä. Lisäsin tehtävään luokittelun eli kunkinlaista korkkia on eri määrä ja korkit ovat aluksi sekaisin.