maanantai 20. helmikuuta 2023

Eskarimatikka: Sarjoitussokkelot pdf
Hääräämön sarjoitussokkeloissa harjoitellaan ja/tai kerrataan sarjoittamista. Toistuvina jaksoina ovat AABB, ABC ja AAAB.


Tarvitset 
  • tulostetut sarjoitussokkelot 
  • muovitaskuja 
  • vesiliukoisen piirtoheitintussin 
  • reunasta kostutettua käsipyyhepaperia valmiin tehtävän pyyhkimiseen (Valmis tehtävä on hyvä pyyhkiä kostutetulla paperilla ja lopuksi kuivata kuivalla paperilla.) 


Ohje lapselleKulje tussilla reittiä, joka muodostuu, kun seuraat kuvia sokkelon yläpuolella näytetyssä järjestyksessä. 

Etene ruudusta toiseen ruudun sivun kautta eli viereen, ylös tai alas. Älä kulje ruudun kulman kautta. 


Ennen paperille tehtäviä harjoituksia on hyvä harjoitella sarjoittamista konkreettisemmin. Vilkaise ideoita Hääräämön aiemmista postauksista: 


Tulosta sarjoitussokkelot. Laita ne muovitaskuihin, jotta lapsi voi tehdä tehtävät vesiliukoisella piirtoheitintussilla. Kokemukseni mukaan tussilla tehtävien teko muovitaskulle on mukavaa vaihtelua lapsille. Tehtävät voi toki tehdä lyijykynällä suoraan paperille. 


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista


Löydät paljon Hääräämön esiopetusmateriaalia Pinterestistä


maanantai 6. helmikuuta 2023

Eskarimatikka ja -äikkä: Tulosta kuva-sanakortit tavutusharjoitukseen
Taputa kuvan sana taputusmittarilla. Pujota kuvakorttiin kiinnitettyyn piipunrassiin yhtä monta helmeä kuin sanassa on tavuja.

Taputusmittarin käytössä harjaantuvat 

  • puheen sekä liikkeen yhdistäminen 
  • kehon kuvitteellisen keskiviivan ylitys, kun taputtaminen aloitetaan oikealla kädellä taputusmittarin vasemmasta reunasta 1:n kohdalta 
  • tavuttaminen (tavurajan hahmotus) 
  • lukusuunta (taputtaminen aloitetaan aina vasemmalta ja edetään oikealle) 
  • laskeminen 
  • lukujonon hallinta 


Lisäksi tässä tehtävässä lapsi saa hienomotoriikkatreeniä pujottaessaan helmiä piipunrassiin. Tällöin myös silmä-käsikoordinaatio harjaantuu. Lapset tulevat laskeneeksi helmiä, ja käsite "yhtä monta" on koko ajan mielessä.


Olen käyttänyt tätä tavujenlaskemistehtävää äidinkielen pistetyöskentelyssä. Aikuisen on nopea tarkastaa lapsen taputtamat sanat, sillä helmistä näkee lapsen vastauksen. 

Moottoripyörään ja polkupyörään jotkut lapset ovat laittaneet kaksi helmeä. Kun olen kysynyt, mitä kyseiset kuvat esittävät, he ovat kertoneet niiden olevan mopo ja pyörä. He ovat siis taputtaneet aivan oikein.

Tulosta kuva-sanakortit tavuttamisharjoitukseen. Laminoi kortit ja leikkaa ne irti toisistaan. Tee rei´ittimelläe reikä kortin alaosaan ja pujota piipunrassi siitä. 

Tein kortit Freeedin työkalulla, jossa on käytössä Alku-fontti.


Löydät paljon toiminnallisia ideoita esiopetukseen Pinterest-tauluistani.