maanantai 30. tammikuuta 2017

Patalaput ja tyynynpäälliset

Tyynynpäällinen

Hääräämön kuvissa on jo vilahtanut keittiömme tekstiilejä, helppoja ja nopeita ompelutöitä. Ostimme pöytäliinan sekä verho- ja tyynyliinakankaan Kodin Ykkösestä. Vasta kotona huomasin, että tyynyliinoissa sekä pöytäliinassa oleva murrettu oranssi on melkolailla samaa sävyä kuin ikkunanpuitteet.


Ylimmässä kuvassa näkyvän yrttilaudan näet tarkemmin täältä.


Ohjelinkki: koristetyynynpäällinen


Ompelin pinnasohvalle tyynynpäälliset aiemmin Hääräämössä julkaisemani ohjeen mukaan.


Minun ei tule loikoiltua olohuoneen sohvalla, mutta keittiön pinnasohvalle käyn usein makoilemaan ihanan lampaantaljan päälle. Toisen tyynyn laitan pään alle ja toisen jalkojen alle käsinojalle. Kyllä nuo tyynyt ovat miellyttävät selän takana myös pinnasohvalla istuttaessa.


Patalaput


Tyynynpäällisistä jäi kangasta, niin ompelin siitä patalaput. Kääntöpuolen tein vanhoista puuvillafarkuista. Vyölenkeistä tein ripustuslenkit. Lämpöeristeeksi laitoin froteeta vanhasta pyyhkeestä.Patalappujen kääntöpuoli vanhoista puuvillafarkuista

maanantai 23. tammikuuta 2017

Matematiikkapeli: Heitä noppaa ja rakenna + PDF

Matematiikkapeli: Heitä noppaa ja rakenna


Yllä olevassa Heitä noppaa ja rakenna -pelissä harjoitellaan numerohahmoja sekä lukumäärän ja numeron vastaavuutta. Alemmassa kuvassa näkyy yhteenlaskupeli.


Peliohje: Heitä noppaa ja rakenna


Heitä yhtä tai kahta noppaa vuorotellen parisi kanssa (ylemmässä kuvassa on yhden nopan peli, alemmassa kahden). Rakenna Legoista tai Multilink-palikoista torni, jossa on silmäluvun verran palikoita. Laita torni ruutuun, jossa on tornin palikoiden lukumäärää vastaava luku. Jos ruutu ei ole vapaa, vuoro siirtyy parillesi. 


Jos haluatte kilpailla, käytä rakentamiseen erivärisiä palikoita kuin parisi. Pelin lopuksi voitte laskea, kumpi sai rakennettua enemmän torneja.Matematiikkapeli Heitä noppaa ja rakenna

Tämä noppapeli sopii hyvin myös matematiikan pistetyöskentelyyn, esim. eskarin matikkamaahan (klik).


Olen nähnyt tämän tyylisiä pelejä englanninkielisissä blogeissa. Tein suomenkieliset versiot peleistä.Tulosta pelipohjat PDF:nä:


EDIT: Olen saanut yhteydenottoja toimimattomista linkeistä. Toimisivatkohan nämä:

EDIT 2: Latasin Hääräämön suosituimpia eskarimateriaaleja Freeediin. Sieltä voit tulostaa myös Heitä noppaa -pelejä. Freeed vaatii kirjautumisen, mutta siellä on paljon myös maksutonta materiaalia. Suosittelen lämpimästi opettajille. Sieltä löytyy paljon hyvää opetusmateriaalia.


Tutustu myös muihin matematiikkapeleihin:

Matematiikkapeli Heitä noppaa ja rakenna


Lisää toiminnallisia opetusideoita löydät

maanantai 16. tammikuuta 2017

Ohje: Ompele paidasta tyynynpäällinen

Ohje: Tyynyliina miesten paidasta


Vanhasta miesten kauluspaidasta syntyy kätevästi tyynynpäällinen. Paidan nappilista on näyttävä yksityiskohta ja se toimii myös kääntöaukkona. Monesta paidasta saa rinnan kohdalta tyynyyn taskun.

Tämä taitaa olla nopein ja helpoin ompelutyö, jonka tiedän. 


Tyynynpäällisen ohjeTyynynpäällinen miesten paidasta


 1. Napita paita ja käännä se nurinpäin eli sisäpuoli ulos. 
 2. Leikkaa paidasta kaksi tyynyn kokoista palaa. 
  • Kun paita on kaksinkerroin, saat leikattua kappaleet kerralla. 
  • Jos haluat kohdistaa raidat, palat kannattaa leikata yksitellen.
  • Jos haluat tyynynpäällisestä napakan, älä lisää tyynyn mittoihin saumanvaraa.
 3. Kiinnitä kappaleet toisiinsa reunoistaan nuppineuloilla. 
 4. Ompele kaikki neljä sivua suoralla ompeleella paininjalan etäisyydellä reunasta. Huolittele reunat siksakilla tai saumurilla.
 5. Käännä tyynynpäällinen oikein päin ja laita tyyny sisälle.


Tyynynpäällinen miesten paidasta


Ohje: Tyynyliina kauluspaidasta

maanantai 9. tammikuuta 2017

Soittoläksyn harjoittelu pelaamalla

Soittoläksyn harjoittelu tulitikkupeliä pelaamalla


Ota viisi tulitikkua ulos askista. Lapsen tehtävänä on soittaa tikut takaisin tulitikkuaskiin. Peliä voidaan pelata sekä soittotunneilla että kotiharjoittelussa.
Tulitikkupeli soittoläksyjen harjoitteluun


 1. Määrittele soittoläksystä sopiva pätkä lapsen kanssa, esim. kaksi tahtia tai yksi rivi (pelin ensimmäiselle kierrokselle esim. kappaleen alusta).
 2. Lapsi voi ottaa halutessaan haluamansa määrän harjoituskierroksia ennen varsinaisen pelin alkua eli harjoitella sovittua pätkää niin kauan, että on valmis pelaamaan.
 3. Pelin kulku:
  1. Ota viisi tulitikkua pois rasiasta.
  2. Lapsi soittaa valitun pätkän. 
   • Jos se menee oikein, yksi tulitikku laitetaan rasiaan. 
   • Jos lapsi tekee virheen, yksi tikku otetaan ulos rasiasta.
  3. Pelikierros loppuu, kun lapsi on soittanut kaikki tikut rasiaan.
  4. Seuraavaksi määritellään seuraavalla kierroksella soitettava pätkä.
 4. Kun lapsi on soittanut pelissä lyhyitä pätkiä esimerkiksi kahdella ensimmäisellä harjoittelukerralla, pätkien pituutta voidaan pidentää. Viimeisillä harjoittelukerroilla ennen seuraavaa soittotuntia voidaan pelata soittamalla koko kappale läpi.

Tulitikkupelissä toistoja tulee paljon, mutta lapsi ei koe jankkaavansa samaa kohtaa uudestaan ja uudestaan, vaan keskittyy pelaamiseen. Lapsi huomaa yleensä itse, milloin tikun saa laittaa askiin ja milloin tikku täytyy ottaa ulos. 

Kun päivän harjoittelumäärä sovitaan harjoittelukerran alussa, lapsella on koko ajan selvillä, minkä verran hommaa on vielä edessä. Usein on mielekkäämpää tehdä urakka valmiiksi kuin määritellä harjoitteluun käytettävä aika.


Pelissä voidaan käyttää tulitikkujen sijaan kyniä, jotka soitetaan purkkiin, tai vaikkapa Lego-ukkoja tai muita hahmoja, joista lapsi tykkää.


Olen nähnyt tulitikkupelin toimivan oikein hyvin monen lapsen kohdalla, niin suosittelen sitä muillekin. Pelin oppimiskäsitys on behavioristinen, mutta ei kai se haittaa? 


Tutustuin tulitikkupeliin Itävallassa vuosia sitten. Ollessani au pairina kuljetin isäntäperheeni kuusivuotiasta poikaa viulutunneilla, ja viuluope käytti tätä peliä paljon.


maanantai 2. tammikuuta 2017

Hääräämö 6 v

Keksin joululomalla vuonna 2010, että minäkin haluan alkaa pitää blogia. Mielessäni ei ollut sen syvällisempiä tavoitteita blogitaipaleelle. Tuntui luonnolliselta rajata blogin aihepiiriksi käsityöt ja kierrätys. 

Blogin nimen keksiminen oli erityisen vaikeaa, siispä kysyin apua äitiltä. Hänen ideavarastonsa ei pettänyt tälläkään kertaa. Hääräämö on osoittautunut oikein toimivaksi nimeksi.


Perustaessani blogin en voinut kuvitellakaan, kuinka mukava harrastus tästä tulisi. Kuuden vuoden aikana minulla ei ole käynyt mielessä kertaakaan, että lopettaisin blogin pitämisen. Ideoita pulppuaa, ja postauksia on aina jonossa odottamassa julkaisua.Postauksen suunnitteluOhje: huopahelmi
Ohje: Huovutetut helmet


Ennen blogin perustamista listasin kaikki mahdolliset postausaiheet, joita keksin. Listassa taisi olla viisi kohtaa. Blogin perustamista suunnittelevalle suosittelen huomattavasti pidemmän listan laatimista ja useamman postauksen tekemistä valmiiksi ennen ensimmäisen blogitekstin julkaisua, jos blogi ei käsittele aivan ajankohtaisia asioita.


Aluksi postasin joka toinen päivä. Sittemmin olen harventanut julkaisutahtia. Nykyään julkaisen uuden postauksen joka maanantai-ilta.


En ole tainnut kertaakaan kirjoittaa postausta yhdeltä istumalta. Minulla on aina useampia postauksia kesken. Työstän niitä vähitellen.


Viime aikoina olen kiinnittänyt huomiota postauksia tehdessäni myös hakukoneoptimointiin. Sen avulla blogi löytyy paremmin esimerkiksi Google-haulla.


Suosituimmat postauksetPitsi-palmikko villasukkaan
Kuvallinen neuleohje: Pitsi-palmikko


Hääräämön suosituimpia postauksia ovat neuleohjeet. TOP 10 -listalle pääsivät myös tuikkufoliosta tehdyn lehden ohje, tunisialaisittain virkattujen lapasten ohje, taputusmittari sekä farkkulaukku. 


Kaikkien aikojen luetuimmat jutut ovat:


 1. Pitsipalmikkoa villasukkaan + ohje
 2. Valkoiset villasukat + ohje
 3. Neulepalmikko kolmella + ohje
 4. Kolmiulotteinen neulekuvio + ohje
 5. Ruskeat palmikkovillasukat + ohje
 6. Tuikkufolioista lehtiä + ohje
 7. Tunisialaisittain virkatut lapaset + ohje
 8. Taputusmittari esi- ja alkuopetuksen äidinkieleen ja matematiikkaan + pdf
 9. Villasukan nyppyreuna eli hiirenhammasreunus + ohje
 10. Laukku veljen farkuistaUusia some-tuulia


Jokunen vuosi sitten en ymmärtänyt, miksi blogilla olisi hyvä olla Facebook-sivu. Tein kuitenkin Hääräämölle sellaisen. Lähetin FB-kavereilleni tykkäyskutsun ja moni alkoikin tykätä Hääräämöstä. En tiedä, mistä te muut löysitte sinne. Tosi mukava kun tulitte! :) Vaikuttaa siltä, että nykyään lukijoita liittyy Googlen lukijaraatiin vain vähän, kun taas moni seuraa blogeja Facebookissa.


Pinterestiin on kätevä tallettaa eri aihepiireihin liittyviä löydöksiä netistä. Luulisin, että ompelemani laukku veljen farkuista (klik) on päässyt Hääräämön TOP 10 -listalle Pinterestin vaikutuksesta. Muutenkin Pinterest tuo paljon kävijöitä Hääräämöön.


Hääräämön uusimpia tuulia ovat videot:Jouluiset terveiset Lontoosta!
(2:55 min)Ohje: 
Kolmiuotteinen lumitähti kahdesta A4-paperista
(1:34 min)Terveiset Pallakselta!
(0:45 min)


Olen kuvannut videot Canon EOS 6D:llä ja editoinut ilmaisohjelma Elokuvatyökalulla eli Movie Makerilla.


Suosikkiblogini


Seuraan säännöllisesti monia blogeja, enimmäkseen käsityöaiheisia. Vierailen myös letti- ja opetusaiheisissa blogeissa. 


Lempiblogejani ovat:
Hyvää alkanutta vuotta! Se on jo Hääräämön seitsemäs.