tiistai 27. toukokuuta 2014

Punaraitainen trikoomekko 3,50 €Sain vihdoin valmiiksi viime elokuussa aloittamani trikoomekon. Se jäi syksyllä kesken, koska tekemisessä oli jotain ongelmaa. Löysin viikonloppuna keskeneräisen työni ja tein sen valmiiksi. En muistanut, mikä ongelma siinä oli ollut, niin ompelu sujui ongelmitta.

Kaavan piirsin itse ja sovelsin työn edetessä. Pohjana käytin ruskeaan kesätoppiin piirtämääni kaavaa (klik). Neulosta oli melko vähän, ja tein mekon kahdeksasta kappaleesta. Yläetusaumassa raitojen kohdistus ei onnistunut enkä viitsinyt purkaa, joten ompelin sauman päälle rimpsun.
Ylätakakappaleenkin tein kahdesta osasta. Laitoin raidat pystyyn, jotta sain kankaan riittämään. Sen sijaan etuosan vyötärön tienoille laitoin pystyraidat aivan ulkonäöllisistä syistä. Vaakaraidat olisin saanut tehtyä yhdestä kappaleesta, mutta pystyraitojen vuoksi täytyi tehdä keskelle sauma, joka ei mielestäni näy. Pääntielle, helmaan ja kädenteille silitin noin sentin käänteen ja tikkasin kaksoisneulalla. 
Ostin kankaan Saksasta viime kesänä. En muista kaupan nimeä, mutta palalaatikosta löysin tämän trikoon. Se maksoi 3,50 euroa. Mekko on miellyttävä päällä, koska neulos venyy ja laskeutuu hyvin.


Valokuvat:
Otin kuvat olohuoneessani pilvisenä päivänä lähellä ikkunaa, jotta sain kuviin pehmeän valon. Kamera oli jalustalla ja lukitsin tarkennuksen siihen kohtaan, mihin menin poseeraamaan. Käytin itselaukaisijaa 10 sekunnin viiveellä. Kuvasin näitä komea kuvaa, siis mekkoa edestä  ja takaa sekä rimpsun lähikuvaa varten noin 70 kuvan verran.

Aika: 1/30 tai 1/50 s, aukko: f/4.5 tai f/5.0, herkkyys: ISO 1600.

Syväsin kuvat eli poistin taustat ja laitoin hahmot Innsbruckissa kolme vuotta sitten ottamiini kuviin. Alimman kuvan taustaa muokkasin aikalailla: pylväitä oli kolme ja niiden välissä oli suuri plakaatti.


Juttua Hääräämö-kyltin alkuperästä on täällä (klik).

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Torkkupeitto farkuista
Ompelin vanhoista farkuista torkkupeiton lahjaksi. Lahjapaperin sijaan käärin peiton ympärille nauhan pehmeästä mutta lujasta pakkausmateriaalista. Samasta muovista tein myös rusetin. Solmin rusetin farkkujen lahkeen päärmeellä ja ompelin sen muutamalla pistolla käsin kiinni nauhaan.

Alussa oli kasa puhki kuluneita farkkuja:Ompelin osan saumoista siten, että laitoin kankaat limittäin päällekkäin reilun sentin matkalta ja siksakkasin kankaat kiinni toisiinsa. Siistimpi taitaisi tulla, jos ompelisi kolme suoraa ommelta aivan lähelle toisiaan, varsinkin jos lanka ei ole aivan samaa sävyä kankaan kanssa. En ommellut aivan reunasta, ja purin reunimmaisia lankoja pois, jolloin sain valkoisia hapsuraitoja peittoon.Peiton taustakankaan löysin kirpparilta viime syksynä. Samaa kukkakangasta laitoin vähän koristeeksi yhteen hiljattain ompelemaani farkkulaukkuun (klik). Nyt kankaasta ei jäänyt jäljelle kuin alle kymmenen sentin suikale. Vanut löysin omista kätköistäni. Onneksi vanu ei näy, sillä se on kahdesta erilaisesta vanusta tehty kokonaisuus. Melko kapeitakin suikaleita siksakkasin yhteen, jotta vanua riitti koko peiton alueelle.
Tuttavapiiristäni monet ovat antaneet minulle puhki kuluneita farkkuja. Muita farkuista tekemiäni tuotteita näet täältä (klik).

Farkkujen kierrätysideoita löydät lisää farkkukansiostani Pinterestistä.

Kiitokset farkkujen lahjoittajille!

perjantai 16. toukokuuta 2014

Juoksulapaset college-takista


Lapaset college-neuloksesta


Lapaset college-neuloksesta

Aloittaessani juoksukauden pari viikkoa sitten huomasin, että minulla ei ole juoksulapasia. Ompelin sellaiset ystävältäni saamastani vanhasta college-takista. Nämä ovat yksinkertaiset, en laittanut vuorta ollenkaan. Lapaset hengittävät hyvin - toisin sanoen niistä tuulee vähän läpi.


Lapaset ompelemalla


Tein lapaset luottokaavallani, joka löytyy Mallikelpoinen-blogista.

(Edit: Tämä lapaskaava ei ole enää saatavilla. Hyvä kaava löytyy Tehtaamo-blogista. Samassa postauksessa on myös linkki lapaskaavan piirto-ohjeeseen.)

Aiemmin ompelemiani lapasia näet täältä, täältä ja täältä (klik). Samalla kaavalla tekemäni rukkasia on täällä.

perjantai 9. toukokuuta 2014

Helsinki-kassi
Minulla ei ole yhtään itse tekemääni kauppakassia. Olen ommellut kangaskasseja vuosien varrella, mutta kaikki olen antanut lahjaksi. Ostin Rovaniemen Anttilasta Vallilan Helsinki-kangasta, jonka on suunnitellut Riina Kuikka. Tein siitä kassin omaan käyttööni.


Kiitos Eeva-mallille.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Ohje: Birchermüesli

Ohje: Birchermüesli

Söin joskus Sveitsissä birchermüesliä. Se on sveitsiläisen Maximilian Bircher-Benner -nimisen lääkärin vuonna 1900 potilailleen kehittelemä terveellinen välipala. Se on nopeatekoista ja säilyy jääkaapissa pari-kolme päivää - jos ei tule syödyksi aiemmin. 


Netissä on paljon birchermüesli-ohjeita. Idea on se, että jukurttiin sekoitetaan mysliä ja sitten lisätään maitoa (ja omenamehua), jottei seos ole liian paksua. Seokseen laitetaan hedelmäpaloja tai marjoja, mahdollisesti myös pähkinöitä ja rusinoita. Annetaan vetäytyä yön yli. En laittanut alla olevaan ohjeeseen määriä. Birchermüeslissä aineksien suhteet eivät ole mielestäni niin justiinsa.


Birchermüesliä myydään Sveitsissä annoksina myös lounastiskeillä. Päällä on usein kauden marjoja. Tykkään tuosta sveitsiläisten tavasta sanoa mysli: myesli.
Ainekset:

  • maustamatonta jukurttia
  • mysliä ja/tai kaurahiutaleita
  • maitoa
  • hedelmiä ja/tai marjoja
  • voit lisätä myös esim. rusinoita ja pähkinöitä
  • makeutukseen tarvittaessa banaania, hunajaa tai sokeria

Ohje:

  1. Sekoita jukurttiin mysliä ja/tai kaurahiutaleita. 
  2. Lisää maitoa sen verran, että seoksesta tulee aika löysää. Mysli imee nestettä, joten löysyys vähenee yön aikana.
  3. Pilko hedelmät ja lisää ne ja/tai marjat seokseen. Halutessasi voit lisätä hedelmät myös kohdan 4 jälkeen.
  4. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
Kuvia viimekesäiseltä Sveitsin-reissultani:

Raclette