sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Varrelliset nahkapohjaiset huopatossut


Varrelliset huopatossut + ohjelinkki

Huovutin varrelliset tossut joululahjaksi. Edellisten tossujen huovutuksesta oli niin kauan aikaa, että turvauduin reilut kolme vuotta sitten laatimaani ohjeeseen, joka löytyy täältä


Hääräämö: Huopatossut + ohjelinkki

Ompelin tossuihin kalastajanlangalla nahkapohjan, sillä pelkkä villa kuuluu puhki turhan nopeasti. (Edit 2016: kalastajanlankakaan ei ole osoittautunut riittävän kestäväksi) 

Käytin kirpparilta ostamaani nahkatakista ratkottua nahkaa, josta tein viime talvena rukkaset. Nahkaneula olisi ollut varmasti hyvä tähän tarkoitukseen, mutta minulla ei ole sellaista. Ompelin nahkasormikkaat kädessä, niin sormenpäät eivät tulleet kovin kipeiksi.Varrelliset nahkapohjaiset huopatossut + ohjelinkki


Koko: 43
lauantai 20. joulukuuta 2014

Jouluiset kansion kannet kankaasta
Ompelin kirpparilta ostamastani Finlaysonin joululiinasta vanhalle kansiolle päällisen. Samalla idealla tein kalenterin farkkukannet, ohje täällä.

Takakanteen täytyi tehdä sauma, ja takakannen tasku on huomattavasti kapeampi kuin etukannen. Vaikuttaa kuitenkin, että kapea tasku ei haittaa käytössä. Hyödynsin pöytäliinan reunakanttauksen taskujen reunaan. 


Lähtötilanne:Hyvää joulua!

maanantai 15. joulukuuta 2014

Kalenterin kannet farkuista + ohje

Kalenterin kannet vanhoista farkuista, koristeena tehdastekoinen sauma

Helpoin ja nopein ompelutyö ikinä: kalenterin vaihdettavat kannet vanhoista farkuista. Samalla periaatteella voit tehdä päällisen myös esimerkiksi kirjaan, kansioon tai neuvolakorttiin (klik). Farkkujen tehdastekoisesta saumasta tulee kaunis koriste kanteen.


Farkkukankaan sijaan voit toki käyttää myös muuta kangasta kansien tekoon.

Vanhasta pöytäliinasta tekemäni kansion kannet näet täältä (klik).


Ohje:Kalenterin farkkukansien kankaan leikkaus


1. Leikka farkuista palanen kangasta. Käytä kalenteria apuna mittauksessa:  • Lisää korkeuteen sekä ylä- että alapuolelle noin 1,5 cm, yht. 3 cm.
  • Sivuille tarvitset taskuja varten kangasta. Katso kuvasta 3, miten kangas taitetaan ompelua varten. Varaa taskuille haluamasi verran kangasta. Taskun reunan ei tarvitse ylettyä kalenterin selkämykseen asti.


Kalenterin farkkukansien reunojen huolittelu saumurilla tai ompelukoneen siksak-ompeleella

2. Huolittele kankaan lyhyet sivut saumurilla tai ompelukoneen siksak-ompeleella.  • Jos et halua jättää esille huoliteltua reunaa, silitä reunoihin 1 cm käänne ja ompele suoralla ompeleella.
Kalenterin farkkukanksien taskujen mittaus

3. Taita kangas kalenterin ympärille nurja puoli ulospäin. Taita reunat kansien väliin.
Kalenterin farkkukansien taskujen taitto ja nuppineulakiinnitys

4. Jätä taitteeksi kuvan 3 taitteet ja kiinnitä reunat nuppineuloilla.
5. Ompele ja huolittele kankaan pitkät sivut, jolloin taskut muodostuvat, ja samalla huolittelet kalenterin selkämykseen tulevan reunan. Taskut saavat olla kooltaan melko napakat.Kalenterin farkkukansien reunojen kääntö nurjalle

6. Silitä huolittelemasi reunat kankaan nurjalle puolelle ja ompele suoralla ompeleella kiinni.Kalenterin pujoitus farkkukansiin

7. Pujoita kalenteri kansiin.Kalenterin kannet farkuista

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ohje: Ompele farkkujen takataskusta laukkuun siisti sisätasku


Farkkujen takataskusta laukun sisätasku

Puhki kuluneiden farkkujen takataskusta syntyy kätevästi laukkuun sisätasku. Se on helppo ja nopea tehdä. Tehdastekoiset tikkaukset antavat taskulle ilmettä.


Taskun ompeluohje:Farkkujen takataskun leikkaaminen irti farkuista
1. Leikkaa farkkujen takatasku irti.

- Jätä sivuille ja alas 1 cm tai 
vähän enemmän alempaa kangasta.

- Jätä alempaa kangasta ylös 3 cm tai enemmän 
(riippuen siitä, minkä verran kangasta on 
mahdollisen sauman alapuolella). 

Reunojen huolittelu
2. Huolittele alemman kankaan reunat saumurilla 
tai ompelukoneen siksak-ompeleella.


Saumanvaran kääntö nurjalle ja kiinnitys nuppineuloilla
3. Taita alemman kankaan reuna 
taskun sivuilta ja alapuolelta taskun 
alle niin, että sitä ei näy. 
Kiinnitä reuna nuppineuloilla.


Ompelu
4. Ompele käänne suoralla ompeleella kiinni taskuun 
sisemmän päällitikkauksen oikealta puolelta.


Farkkujen takatasku laukun sisätaskuksi
5. Ompele taskun yläreuna laukun sisälle.

Voit halutessasi laittaa laukun suulle 
nepparin tai tarranauhaa.

Hääräämö-lapun tein Lidlistä ostamallani tekstileimasimella. Näiden farkkujen lahkeet käytin viime keväänä torkkupeittoon.

Toiseen helppoon sisätaskuun tein ohjeen aiemmin.


Edit: Koko kassin näet täältä

torstai 4. joulukuuta 2014

Vapautta on... ommella mitä haluaa

Minun on vaikea keksiä ideoita pakon edessä. Nautin käsitöiden tekemisestä, mutta jos niihin liittyy jokin velvoite, homma alkaa helposti tuntua työltä. 


Lupauduin Lights On -projektiin (linkki ei valitettavasti toimi enää) tuunaamaan valaisinkehikon. Koko projekti tuntui melko pakkopullalta, mutta koska olin luvannut osallistua, koin velvollisuudekseni olla mukana loppuun asti. Muovipusseja kaappien kätköistä


Usein saan ideoita hypistellessäni materiaaleja. Etsin vaatehuoneesta vanhaa valoverhoa ja kävin ostamassa kirpparilta pitsiliinoja. En kuitenkaan saanut mitään mainittavaa aikaiseksi, joten unohdin ne. Kirjoitin niistä aiemmin.


Kenkälaatikossa vuosia unohduksissa olleet muovipussit olivat pelastukseni tässä projektissa. Liimasin niitä kehikkoon useampana iltana.

Aiemmin vain Erikeeperiä käyttäneenä liimailijana koin yllätyksiä käyttäessäni tujumpaa liimaa. Sormien iho ei tainnut tykätä myrkkyliimasta, ja sakset tulin liimanneeksi kiinni. Olisiko ideoita, miten saisin ne auki?


Jatkossa täytyy miettiä tarkasti, mitä lupaan tehdä. Omaehtoinen käsitöiden tekeminen on minulle hyvää rentoutumista. Taakaksi en sitä haluaisi.


Maailmassa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka joutuvat tekemään käsitöitä epäinhimillisissä oloissa olemattomalla palkalla tai kokonaan palkatta. Kukaan ei kysy heiltä, millaista mattoa he haluaisivat solmia tai minkä väristä paitaa ommella vai haluaisivatko he työskennellä lainkaan. Heidät on huijattu orjiksi. Heitä ja muiden alojen ihmiskaupan uhreja on maailmassa 27 miljoonaa. Osa heistä on lapsia.

Minä puolestani voisin olla kiitollinen siitä, että olen vapaa. Kukaan ei pakota minua mihinkään. Voin viettää vapaa-aikani kuten haluan. Saan ommella tai olla ompelematta.


Tuunasin tämän lampunvarjostimen V.A.L.O - ei orjuudelle ry:n Lights On -projektin huutokauppaan, joka pidetään Huuto.netissä 7. - 13.12.2014. 
#lightson2014
#lightsonprojekti
#eiorjuudelle
#valo

perjantai 28. marraskuuta 2014

Lights On: Valaisinkehikon tuunaus
Osallistun V.A.L.O. - Ei orjuudelle ry:n Lights On -projektiin, jossa tuunataan valaisinkehikoita. Yhteensä 27 valmista lampunvarjostinta huutokaupataan Huuto.netissä Lucian päivänä 13.12.2014. Huutokaupan tuotto käytetään ihmiskaupan ennaltaehkäisyyn ja tiedottavaan työhön Suomessa.


Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 27 miljoonaa orjaa. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin Afrikasta vietiin orjia koko 350 vuotta jatkuneen orjakaupan aikana.


Olen lukemassa Kevin Balesin kirjoittamaa kirjaa Nykyajan orjat - Ja miten heidät vapautetaan (Into Kustannus). Balesin mukaan orjat tuottavat noin 13 miljardia dollaria vuodessa. Se on suuri summa, mutta saman verran yhdysvaltalaiset kuluttivat ystävänpäivän juhlintaan vuonna 2005. Vaikka orjuuden lopettaminen ei ole kallista, sitä vastaan on taisteltava joka tasolla.


Balesin mukaan orjia on ollut koko ihmiskunnan historian ajan. Nykyään orjat ovat halpoja ja heistä pääsee eroon helposti. He ovat pakkotyössä maataloudessa, prostituutiossa, kotitalouksissa tai hikipajoissa. Orjuuteen liittyy ihmisen hallinta väkivallan avulla, taloudellinen hyväksikäyttö ja tahdonvapauden riisto. Vaikka kyseessä ei ole laillinen instituutio, ihmistä voidaan kutsua orjaksi, jos hänen tilanteensa täyttää orjuuden ehdot: 

1) Hän ei voi lähteä pois tilanteesta ilman, että hänen tarvitsee pelätä väkivaltaa. 
2) Hän työskentelee palkatta tai niin pienellä palkalla, että pysyy hädin tuskin hengissä.

Ihmiskaupan uhrien, siis nykyajan orjien, tunnistaminen voi olla vaikeaa. Koska kyseessä on piilorikollisuus, on hankala arvioida, paljonko Suomessa tapahtuu ihmiskauppaa. Ihmiskauppa.fi -sivuston mukaan Suomen uskotaan olevan ihmiskaupan kohde- ja kauttakulkumaa.Tein ensimmäiset valaisinkehikon tuunauskokeilut vanhasta valoverhosta ja kirpparilta ostamistani pitsiliinoista. Pidän sellaisista lampunvarjostimista, joista valo kuultaa läpi eikä valo näy liian kirkkaasti. Pitsin alle olisi siis täytynyt laittaa jotain ohutta kangasta, esimerkiksi valoverhoa. Idea ei oikein ottanut tuulta purjeisiinsa.


Vuosien varrella olen laittanut talteen kauniita muovipusseja. Päädyin tekemään niistä lampunvarjostimen. Siitä lisää lähiaikoina.Edit: Huutokauppa Huuto.netissä 13.12.2014 klo 18.00 asti.#lightson2014
#lightsonprojekti
#eiorjuudelle
#valo

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kaupunkipaita vesiputouskauluksella


Vesiputouspääntie


Ompelin kirpparilta löytämästäni ohuesta puuvillasekoiteneuloksesta vesiputouskouluksellisen paidan. Muokkasin tämän kaupunkikuosisen paidan Ottobren Autumn Mood -kaavasta (5/2013). Vesiputouspääntien ohje löytyy Tehtaamo-blogista.

Tein hihoista niin pitkät kuin kankaasta riitti. Ompelin hihat useammasta kappaleesta.Vesiputouspääntie


Kuvasin taustat syyslomalla Lontoossa.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Leikkiruoka: porkkanat
Olen virkannut viime aikoina leikkiporkkanoita. Ne ovat kätevää matkustustekemistä. Täytteeksi laitoin trikootilkun. Porkkanan oranssi osa on pituudeltaan 6 cm - 7,5 cm.

Ensimmäisiä porkkanoita, jotka eivät ole tässä näytillä, aloin virkata ohuesta päästä, mutta en saanut päätä mielestäni tarpeeksi ohueksi. Nämä porkkanat olen aloittanut paksusta päästä.


Virkkasin porkkanoihin pienet naatit, jotta pötkylät hahmottuvat porkkanoiksi. Tuntuu oudolta, että kun lapset leikkiessään keittävät porkkanoita, naatit ovat kattilassa. Googlatessani huomasin lohdukseni, että muissakin blogeissa sekä Pinterestissä leikkiporkkanat ovat naatillisia.

Aiemmin olen ommellut leikkinakkeja ja rusettipastaa sekä leikkiteepussin.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Autumn Mood -tunika II


Ottobre 5/2013: Autumn mood -tunikaOttobre 5/13: Autumn mood -tunika

Löysin ihanaa viskoositrikoota Ottobrelta syksyllä. Tein siitä tunikan Autumn Mood -kaavalla (Ottobre 5/13). Samalla kaavalla tein tunikan vuosi sitten. Tästä kaavasta tuli lempparini. Pääntietä täytyy pienentää seuraavaan paitaan/tunikaan, mutta muuten malli on mielestäni tosi hyvä. Nyt vain käänsin ja ompelin kaksoisneulalla pääntien, kuten myös hihansuut ja helman. Ostamani kangaspala ei riittänyt tämän pitempään helmaan, mutta tämä pituus vaikuttaa toimivalta housujen kanssa.

Tein hihoista reilun mittaiset, joten ranteisiin jää paljon ryppyä. Kangasta sattui olemaan reilusti juuri siinä kohtaa, josta leikkasin hihat. Tässä kuosissa rypyt eivät näy kovin hyvin, mutta voisin kokeilla samaa ideaa yksivärisiin hihoihin. Hihansuut ovat sen verran kapeat, että ne pysyvät hyvin paikoillaan eivätkä valu kämmeniin. 


Ottobre 5/13: Autumn mood -tunika

Olen miettinyt peukaloreikien tekemistä hihoihin, jotta hihanpäitä voisi käyttää tarvittaessa kämmekkäinä, kuten korjaamassani hupparissa.Kuvasin kuvien taustan reilu viikko sitten Pallaksella. Samoilla seuduilla otin Lempi-mekon kuvien taustan menneenä kesänä.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Hame ja laukku nahkatakista

Hame ja laukku mustasta nahkatakista

Laukku ja hame vanhasta nahkatakista

Hame vanhasta nahkatakista

Sain yhdeltä ystävältäni käsityötarkoituksiin nahkatakkeja, jotka eivät olleet menneet kaupaksi kirpparilla. Ompelin mustasta nahkatakista kietaisuhameen ja käsilaukun. 

Takin helmasta tein hameen helman. Ompelin vyötärölle muotolaskoksia ja laitoin vyötärölle kaksi nappia. Kiinnitystä täytynee vielä korjata tai hameen vyötäröä muokata, jotta hame pysyy hyvässä asennossa.


Nahkalaukun taskut

Nahkalaukun sisätasku


Hyödynsin takin läpällisen taskun laukkuun. Takin vuorista tein laukkuun vuorin, ja sisälle ompelin vetoketjullisen taskun.


Lähtötilanne


Tein myös toisen laukun nahkatakista, näet sen täältä.

Camden Town, London
Camden Town


Kuvasin ylimpien kuvien taustan Camden Townissa Lontoossa syyslomalla.

torstai 30. lokakuuta 2014

Vihreä hame villapaidasta


Tein hyviä löytöjä Wiksu Wilima -kirpparilta Kittilästä kuukausi sitten. Ostin mustan villakangastakin kahdella eurolla. Vihreä ihanan pehmeä villapaita, josta tein hameen, maksoi viisi euroa. Leikkasin villapaidan kainaloiden kohdalta ja laitoin paidan helman hameen helmaksi. Kavensin sivusaumoja ylhäältä. Vyötärölle käänsin kuminauhakujan.


Viime talvena tein kovassa käytössä olevan hameen villapaidasta. Tällaiset hameet ovat tosi käteviä pyöräillessä farkkujen päällä ja kotona sukkahousujen tai leggingsien päällä, miksei muuallakin.

Kuvien taustan valokuvasin menneenä kesänä Ruotsin puolella Pajalan kunnassa. Essukuvia upotin samoihin maisemiin (klik) pari kuukautta sitten ja näytin taustan mittakaavaa.

torstai 23. lokakuuta 2014

Vilukissan hupparin resorit


Pitkä resori korvaa kämmekkäät


Hihansuun resorit alkoivat olla aika kuluneet useampi vuosi sitten kirpparilta löytämästäni hupparista. Ratkoin vanhat resorit irti ja ompelin tilalle pitkät resorit, joiden saumaan jätin reiän peukalolle. Laitoin resorin sauman eri kohtaan kuin hihan sauman, jotta peukalon aukko asettuu sopivalle kohdalle.


Hupparin resorien korjaus


Nyt tämä vilukissa ei tarvitse enää erillisiä kämmekkäitä käyttäessään tätä hupparia. Uudet resorit voi kääntää kaksin kerroin, jolloin ne näyttävät tavallisilta resoreilta.


Lähtötilanne