tiistai 31. toukokuuta 2011

Kulttuuritalo Korundi

Kari Cavén: Mummojen muisto, 2002

Heli Ryhänen: Slow Motion, 2010

Anu Tuominen: Rannalla, 2002

Korundin pääsisäänkäynti:
vasemmalla ja keskellä vanhaa postiautovarikkoa, 
oikealla Korundi-sali

Korundi-sali

Kulttuuritalo Korundi avattiin viime viikolla osoitteessa Lapinkävijäntie 4. Tässä rakennuskokonaisuudessa on Rovaniemen taidemuseon laajennetut tilat sekä Lapin kamariorkesterin harjoitustilat ja esiintymissali. 

Korundin avajaisnäyttely NATURE FORTE - Luonnonvoimia on esillä 22.4.2012 asti. Näyttelyn teokset ovat Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidehankintoja vuosilta 2002 - 2011.

lauantai 28. toukokuuta 2011

Kestoilun merkittävä asemaPyykinpesujauhe loppui yllättäin eikä lähikaupassa ollut allergiatestattua pesujauhetta, joten ostin pyykinpesunestettä. Huomasin purkin kyljestä, että tuote sopii mm. kestovaipoille. Yllätyin ja ilahduin siitä, että kestoilu on saanut jo näin merkittävän aseman pesuaineenvalmistajan silmissä.
keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Ruskea pieni meikkilaukkuOstin vuosia sitten kirpparilta kaksi tuolinpäällistä. Kun pesin ne viimeksi, kuluneissa päälliskankaissa olleet pienet reiät suurentuivat niin, ettei päällisiä voinut enää käyttää. Korjaaminen ei tullut kysymykseen, sillä kangas oli haurasta isolta alalta ja reunoja kiertävä vinokanttikin oli puhki. Mitään suurta ei ollut siis mahdollista ommella tästä kankaasta. Tykkään kuitenkin tästä kuosista ja valmistin siitä pienen pussukan, jonka leveys on noin 15 cm ja korkeus sentin verran vähemmän.

Tein pussin suulle laskokset, jotka tuovat tilavuutta. Laskoksien vuoksi reunan, johon vetoketju ommellaan, täytyy olla kaareva. Jos reuna on suora, tekele taipuu banaania muistuttavaan muotoon. (kokeiltu on!)

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Marimekko: Siirtolapuutarha

Sain hiljattain lahjaksi toivomiani Marimekon Siirtolapuutarha-mukeja, joissa Maija Louekarin kuosi on painettu Sami Ruotsalaisen suunnittelemaan mukiin. Olen ihastellut tätä kuosia jo jonkin aikaa ja harmitellut, kun sitä ei ole kankaana. On taas eri asia, olisinko ostanut kyseistä kangasta, sillä ostan vain harvoin kankaita, äärimmäisen harvoin uutena.

En tiedä, miten kuosin kaupunkinäkymä liittyy siirtolapuutarhaan. Siirtolapuutarha-niminen kangaskuosi, jossa on suuria tyyliteltyjä kukkia, sen sijaan vie ajatukset kesään ja miksei mökillekin. Siirtolapuutarha - pienten mökkien idyllinen alue - on mielestäni yksi parhaista keksinnöistä.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Valokuvalaukku "Kesä -05"Filmikamera-ajalta minulta oli jäänyt yli valokuvia, joita en ollut laittanut kansioon. Ompelin kuvista laukun, jonka hihnana on pätkä vanhaa auton turvavyötä. Ei ehkä mikään käyttölaukku ainakaan arkeen..

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Postimerkit: Kaj Franck 100 vuottaTänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta muotoilija Kaj Franckin syntymästä. Sen kunniaksi posti julkaisi Sanna Taskisen suunnitteleman postimerkkisarjan, jossa esitellään Franckin tuotantoa. Franckin pelkistettyjen käyttöesineiden lähtökohta oli toimivuus ja yhteensopivuus. Modernin muotoilun klassikoiksi muodostuneet Teema-astiat ja Kartio-lasit ovat hänen tunnetuimpia töitään. Hän loi pitkän uransa aikana käyttöesineiden lisäksi myös lasi- ja keramiikkataidetta.

Kaj Franck (1911 - 1989) on saanut lukuisia palkintoja ja hänen töitään on esillä monissa museoissa.

perjantai 13. toukokuuta 2011

Elisa Tuohimaa: Kohtaamisia


Elisa Tuohimaa: Kohtaamisia (2006)
Kuvataidekasvatuksen opiskelija Elisa Tuohimaa Lapin yliopistosta suunnitteli kuvataiteen aineopintoihin liittyen tilataideteoksen Rovaniemelle Lapin ammattiopiston Toripuistikon toimipisteen portaikkoon vuonna 2006. Tämän Kohtaamisia-nimisen teoksen toteuttivat Elisan lisäksi Johanna Pöyhtäri ja Kyösti Saraste. Materiaalina teoksessa on käytetty muun muassa pajua. Seinät ovat vihreäksi maalattua kipsilevyä, joihin on kaiverrettu oksia reliefinä.

Käyn lounaalla silloin tällöin Toripuistikon Piccolo-ravintolassa, jossa ammattiopiston opiskelijat tekevät todella hyvää ruokaa. Kohtaamisia-teos sijaitsee aivan ravintolan vieressä. On mukava kulkea tuon portaikon ohi ja ihastella tätä upeaa teosta. Teoksen varjot muodostavat seinille verkostoja, jotka kuvaavat yksikköjen kytkeytymistä toisiinsa sekä tilallisesti että henkilöiden kohdatessa toisensa.

Elisan muita töitä on esillä hänen blogissaan rocKing´sKidi.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Kortteja ikkunakirjekuoristaHuomasin, että ikkunallisissa kirjekuorissa on erilaisia sisäpinnan kuvioita. Tein kortteja näistä kuviopinnoista. Olin säästänyt vanhoja kirjekuoria, joista löytyi neljää eri rasterikuviota.

Leikkasin kauraryynipaketista palan, jonka kuvapuolelle liimasin harmaata kuviopintaa. Kortin kääntöpuoli on luonnonvalkoinen.

lauantai 7. toukokuuta 2011

Rollon raito - lähimatkailua

Rollon raito on reitti, joka johdattelee Rovaniemellä - eli Rollossa - paikkoihin, joita matkaoppaat eivät mainitse. Raito tarkoittaa toisiinsa hihnastettujen porojen jonoa, ja tällä reitillä törmätään poroihin - jos ei eläviin, niin ainakin betoniporoihin. Rollon raito koostuu 16 kohteesta keskustan alueella ja sen lähistöllä. Reitin ovat ideoineet Päivi Tahkokallio (Tahkokallio Design+), Ilkka Väyrynen Advertising Kioskista sekä Tuija Kauppinen ja Pihla Väänänen Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOsta.

Lapinaukean graffitiaita on yksi Rollon raidon kohteista. Pyöräilen usein tämän Suomen pisimmän vapaan maalauspaikan ohi. Viime aikoina aitaan on maalattu paljon, mikä tekee aidasta erityisen mielenkiintoisen.Paikkasin aukkoja sivistyksessä ja vierailin useassa Rollon raidon kohteessa, joissa en ollut käynyt aiemmin. Elämyksellisimmäksi paikaksi osottautui kemikalioalan yritys.

Olin kuullut Kansankadulla sijaitsevasta Kemikalio Sirolasta, mutta vasta eilen kävin siellä sisällä. Liikkeen omistaja Maire Kylmänen oli aivan oven tuntumassa astuessani sisään. Hän antoi asioimisohjeet heti aluksi: hän auttaa, jos tulin etsimään jotakin tiettyä tuotetta, mutta ihan katsoakin saa. Keskustelimme pitkään, tai minä lähinnä keskityin kuuntelemaan. Sain paljon tietoa muun muassa Rovaniemen historiasta. En ollut tiennyt aiemmin, että vanhan torin paikalla on ollut aikoinaan bussiasema ja Jorma Eton tie on entiseltä nimeltään olikohan Varsitie. Tulin kertoneeksi ammattini, synnyinkaupunkini sekä ikäni, kun niitä kysyttiin suoraan.

Liikkeessä ei käy muoviraha. Omistajan mukaan asiakas ei halua tuotetta oikeasti, jos ei viitsi käydä hakemassa käteistä nurkan takana sijaitsevasta automaatista. Alennusta on luvassa, kun ostaa useamman tavaran.

Suosittelen vierailua Kemikalio Sirolassa. Se ei ole mihinkään ketjuun kuuluva kauppa, eikä tällaisia löydy joka kadun kulmasta. Palvelu on ensiluokkaista ja omistaja on antautunut työlleen, josta nauttii.Myös Harjulammen lintutorni kuuluu Rollon raidon kohteisiin. Sinne taidan suunnata seuraavaksi. Se on tuttu paikka, mutten ole vieläkään löytänyt sinne piilotettua geokätköä.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Johannes Laurin Käsityötalo


Johannes Laurin Käsityötalo (Pohjolankatu 27, Rovaniemi) rakennettiin luutyömestari Johannes Laurin kodiksi ja verstaaksi vuonna 1945. Talon suunnitteli arkkitehti Veli Paatelainen. Nykyään talossa on muun muassa käsityöaiheisia myymälöitä sekä neulekahvila. Talossa toimii myös Johannes Laurin Käsityötaloyhdistys ry, joka järjestää kursseja sekä tapahtumia.

Lankakauppa NeulonTai on avattu eilen Johannes Laurin Käsityötaloon. Kauniisti sisustetussa kaupassa on myynnissä monenlaisia lankoja sekä muun muassa bambupuikkoja. Kierrätetystä villasta ja silkistä valmistetut langatkin kuuluvat valikoimaan. NeulonTai järjestää myös neulonta-aiheisia kursseja.
Ostin NeulonTaista tummanharmaata Drops Nepal -lankaa, jossa on 65 % villaa ja 35 % alpakkaa. Ajattelin tehdä siitä neulakintaat. Opin neulakinnastekniikkaa Johannes Laurin Käsityötaloyhdistyksen kurssilla pari kuukautta sitten, ja nyt olen tekemässä tuolla tekniikalla toista kinnasparia.


Neulekahvilassa voi neuloa kahvinjuonnin lomassa tai ihan vain kahvitella ja nauttia takkatulen rätinästä. Kesällä puutarha on kahvilan asiakkaiden käytössä.


Edit 9.3.2014: Johannes Laurin Käsityötalossa ei ole enää NeulonTai-lankakauppaa eikä neulekahvilaa.

Neulekahvilan ikkunasta avautuu rovaniemeläiseksi maisemaksi
harvinainen näkymä. Muutamia yksittäisiä rakennuksia
lukuunottamatta koko kaupunki tuhoutui sodassa, joten
Rovaniemellä ei ole paljon vanhaa rakennuskantaa.

Neulekahvilassa on myynnissä makeiden herkkujen lisäksi
Rovaniemellä leivottua luomuleipää.

torstai 5. toukokuuta 2011

Tilkkupallo painokangaskokeiluistaLöysin yhdestä kangaspussistani keskeneräisen tilkkupallon. Kun kuljin töissä 85 kilometrin päässä, minulla oli aikaa tehdä käsitöitä matkalla - lukuun ottamatta keskitalven pimeitä aamuja ja iltapäiviä. Noilla reissuilla ompelin tämän tilkkupallon täyttöä vaille valmiiksi. Tuohon aikaan minulla ei ollut omaa ompelukonetta, joten ompelulankavalikoimani oli aika mitätön. Se selittää sinisen langan käytön tässä. Kangas on vanhaa kankaanpainantakokeilua.

Yhteen aikaan keräsin kaikki pienetkin tilkut talteen, mm. saumurin leikkaamat kapeat suikaleet. Kun useampi pienehkö muovikassillinen oli täynnä silppua, lopetin keräämisen, mutta säästin jo keräämäni. Vaikka tämä pallo ei ole kovin iso (15 cm korkea), se söi sisäänsä yllättävän paljon täytettä. Oli hyvä, että oli mistä ottaa täyttömateriaalia. Pallo on aika painava ja melko kova, sillä tungin sen sisään paljon täytettä.En muista, mistä kirjasta otin tämän pallon ohjeen silloin vuosia sitten. Tämä on perinteinen käsin ommeltava tilkkutekniikka nimeltään isoäidin kukkatarha. Kun kuvio on viisikulmainen, siitä tulee pallo 12 tilkkua yhdistettäessa. Kuusikulmainen pysyisi tasona.

Hyvä ohje tällaisen pallon tekemiseen löytyy Tinniinan puuhanurkkauksesta.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Lahjapaketti leipäpussista


Tykkään ohraleivästä ja huomasin toissapäivänä, miten kauniissa pussissa sitä myydään. Paketoin lahjan tuohon leipäpussiin ja kokeilin siihen erilaisia nauhoja koristeeksi. 

Pitsi ja kultanauha ovat viime kesän reissulta Bangkokista. Valkoiset nauhat olen saanut varmaankin jonkun lahjapaketin mukana.

Lähtötilanne