maanantai 6. huhtikuuta 2020

Suosituimmat tuntoaistileikit kotoa löytyvistä materiaaleista


Tuntoaistileikit kotoa löytyvistä materiaaleista DIY


Meillä leikitään paljon tuntoaistileikkejä. Niiden materiaalit löytyvät kotoa keittiöstä sekä lelulaatikoista. 

Riisi taipuu moneksi ja tuntuu aivan ihanalta käsissä. Vehnäjauhoista taas syntyy leikkihiekkaa sekä muovailuvahaa. 

  • Gluteenittoman muovailuvahan ohjeen löydät tämän postauksen muovailuvaha-otsikon alta. 

Sotkuton maalaus on mukavaa vaihtelua, ja perunajauhoista sekä vedestä sekoitettu hassu aine on mielestäni kaikkien pakko kokeilla itse! Se käy aikuisillekin stressileluksi, kuten myös värjätyn riisin tunnustelu. :)

Jääkimpaleen sisältä on hauska saada irti leluja sulattamalla, ja tuntomuistipeli tuo kivan säväyksen muistipeliin. 


Värioppia on kätevä harjoitella monessa näistä leikeistä. Välivärejä voidaan sekoittaa riisin värjäyksessä, eri värisien muovailuvahojen sekoittamisessa ja sotkuttomassa maalauksessa.



Värjätty riisi



Vapaata leikkiä värjätyllä riisillä



En olisi arvannut, miten monipuolinen materiaali riisi on. Reilu vuosi sitten leikimme värjäämättömällä riisillä: 

  • Laitoin puuroriisiä (siis edullisinta kaupasta löytämääni riisiä) muoviseen pesuvatiin. Lapsi lusikoi puolen desilitran mittalusikalla riisiä kippoon ja kaatoi kiposta toiseen. Mehunpullotussuppilo oli myös kovassa käytössä. Myös autoilla leikittiin.
    • Riisin kauhominen kuppeihin ja kaataminen kupista toiseen pohjustaa lapsen käsitystä tilavuudesta.
  • Laitoin riisiä myös irtokarkkilaatikkoon ja piilotin riisiin pieniä esineitä. Toisinaan lapsi etsi riisistä nappeja, joskus muovisia pullonkorkkeja.
  • Riisillä on mukava leikkiä ilman välineitäkin, sillä riisi tuntuu käsissä aivan ihanalta. Jos vadissa on vain sen verran riisiä, että pohja peittyy, riisiin voi piirtää tai kirjoittaa sormella.

Värjäämätön riisi toimii muuten ihan hyvin, mutta siitä irtoaa valkoista pölyä käsiin.




Eri värisiä riisejä lasipurkeissa



Värjäsin riisiä muovipussissa. Leipäpussi käy värjäykseen, jos ei ole allergiaa tms. leivän ainesosille. Viime syksynä ostin ruokakaupasta punaista, sinistä ja keltaista elintarvikeväriä, siis päävärit. 

  • Kaadoin pussiin etikkaa niin pienen lorauksen kuin osasin. (edit: nykyään tykkään värjätä riisiä puolen litran pakastusrasiassa)
  • Lorautin elintarvikeväriä etikan joukkoon. Sekoitin värejä:
    • Vihreäsävyistä riisiä värjätessäni laitoin joka värjäyserään keltaista ja sinistä. Vaaleampaa väriä eli tässä tapauksessa keltaista saa olla reilusti enemmän, jotta väristä tulee vihreää eikä se näytä siniseltä. 
      • Tein monta värjäyserää. Toisissa erissä vihreä oli sinisempää, toisissa keltaisempaa. Kun yhdistin riisit, eri sävyjen ansiosta vihreä näyttää eloisalta, mutta ei kirjavalta.
    • Alla olevassa kuvassa näkyvän riisin värjäsin pelkällä sinisellä. Eri värjäyseriin laitoin eri verran elintarvikeväriä, joten osa riisistä on tummansinistä, osa aivan vaaleansinistä, jokunen riisierä on siltä väliltä.
  • Laitoin pussiin noin 1 - 2 dl riisiä. Kiepautin pussinsuuta usean kierroksen, jolloin pussiin jäi ilmaa. Hölskytin riisiä pussissa niin, että se värjäytyi. Jos tuntui, että riisi jäi märäksi, laitoin pussiin lisää riisiä. Kostean riisin voi myös jättää kuivumaan talouspaperin päälle.



Kirjainten etsiminen värjätystä riisistä ja sanojen muodostaminen kirjaimista


Esineiden piilottaminen riisiin on lapsesta hauskaa, kuten myös esineiden etsiminen riisin seasta. Irtokarkkilaatikko on hyvä tällaiseen aktiviteettiin. Kun laatikossa on riisiä vähän yli puolenvälin, esineitä etsittäessä käsi kaivautuu mukavan syvälle riisiin, mikä tuntuu kivalta. 

Jos kirjainten opettelu on lapselle iän puolesta ajankohtaista (esi- ja alkuopetus) tai jos hän on muuten kiinnostunut kirjaimista, riisiin voidaan piilottaa kirjaimia (yllä olevassa kuvassa muovisia mangeettikirjaimia). 

  • Kun lapsi löytää kirjaimen, hän nimeää sen ja laittaa laatikon vieressä olevaan rasiaan. 
    • Motivaation säilyttämiseksi mukaan on hyvä ottaa tuttujen kirjainten lisäksi vain vähän vieraita kirjaimia ja nimetä niitä aikuisen kanssa.
  • Lapsi muodostaa tavuja tai tuttuja lyhyitä itselleen tärkeitä sanoja löytämistään kirjaimista tavu- tai sanalappuihin. 
  • Keksitään löydetyllä kirjaimella alkavia sanoja. 
  • Lukutaitoiset lapset voivat muodostaa omatoimisesti sanoja löytämistään kirjaimista.

Riisiastian alla on hyvä olla alunen, jolle mahdollisesti astian ulkopuolelle joutuvat riisinjyvät tippuvat. Meillä on valkoinen muovitarjotin alustana sekä riisi- ja leikkihiekkaleikeissä että muovailuvahatyöskentelyssä.







Muovailuvaha + gluteenittoman muovailuvahan ohje



Värien sekoittaminen muovailuvahalla: vihreän sävyjä


Kotitekoinen muovailuvaha on meillä paljon käytössä. 
Jos muovailuvahasta halutaan värillistä, on tarpeen värjätä vain päävärit (punainen, sininen ja keltainen). Välivärit voidaan sekoittaa valmiista muovailuvahasta. Yllä olevassa kuvassa näkyy ylimpänä keltainen ja alimpana sininen. Niiden välissä näkyvät vihreän sävyt olen sekoittanut keltaisesta ja sinisestä muovailuvahasta.



Rooibos-teellä värjättyä muovailuvahaa, kuvioita makaronilla


Olen värjännyt muovailuvahaa myös keittiöstä löytyvillä aineilla: mustikalla, kurkumalla ja rooibos-teellä (yllä olevassa kuvassa). Ne eivät värjää muovailijan sormia, kuten eivät elintarvikeväritkään, kun väriaineen sekoittaa kiehuvaan veteen muovailuvahaa valmistettaessa.

Tehdastekoisia muovailuvahamuotteja ja muita välineitä on saatavilla paljon. Meillä käytetyimpiä ovat olleet kaulin, pursotin, veitset, leimasimet ja muotit. 

Myös kotoa löytyvät esineet käyvät muovailuvahan työstöön: 

  • Yllä olevassa kuvassa näkyy makaronilla tehtyjä kuvioita. Myös erilaiset pastat (esim. fusilli, penne) soveltuvat kuvioiden tekemiseen.
  • Muovailuvahaan voi painaa kuvioita eri esineillä, esim. Legoilla, avaimilla ja pikkuautoilla.
  • Valkosipulipuristin on monen lapsen suosikki muovailuvahan työstössä.
  • Muovailuvahapötkön leikkaaminen saksilla on hyvää saksienkäyttöharjoitusta. 

Muovailuvahan muovailu on erinomaista hienomotoriikkaharjoitusta ja se harjaannuttaa myös silmän ja käden yhteistyötä. 

Olen säilyttänyt muovailuvahaa pilttipurkeissa, jotka olen laittanut kannelliseen irtokarkkilaatikkoon. Myös ilmatiiviissä pakastusrasioissa olen säilyttänyt vahaa. Muovailuvahat ovat säilyneet hyvänä useamman kuukauden.


Gluteeniton muovailuvaha syntyy maissitärkkelyksestä ja käsivoiteesta. Siinä ei ole yhtä hyvä sitko kuin vehnäjauhoista tehdyssä muovailuvahassa ja hintaakin sille kertyy jonkin verran. Mutta jos ei voi käyttää vehnäjauhoja, tällä ohjeella pääsee muovailemaan:

  • 2 dl      maissitärkkelystä
  • 1,25 dl käsivoidetta

Sekoita maissitärkkelys ja käsivoide kulhossa.







Leikkihiekka eli taikahiekka



Vapaata leikkiä leikkihiekalla


On ihana leikkiä hiekkaleikkejä, vaikka ulkona on vielä paljon lunta (tällä hetkellä lumen syvyys on täällä Muoniossa virallisesti 87 cm). 


Hiekka syntyy yksinkertaisimmillaan vehnäjauhoista ja öljystä. Helppotekoinen leikkihiekka on säilynyt meillä hyvänä monta kuukautta muovivadissa, jonka olen laittanut ei-ilmatiiviisti muovikassiin leikkien väliseksi ajaksi.






Hassu aine



Perunajauhoista ja vedestä syntyy hassua ainetta



Tämä on jokaisen pakko kokeilla itse! Hassu aine on ihmeellistä. Se tuntuu kovalta, mutta kun sitä ottaa käteen, se sulaa.


Perunajauhoja on totuttu sekoittamaan kylmään veteen ruuanlaitossa, mutta kun vettä lisätään perunajauhoihin sopivan vähän, saadaan aikaan hassua ainetta, kuten me ruukataan sanoa. 





Sotkuton maalaus




Sotkutonta maalausta


Sormivärejä Minigrip-pussiin, pussi kiinni, ja lapsi pääsee maalaamaan sotkuttomasti. 


Tässäkin aktiviteetissa on kätevä tutustua värien sekoittamiseen. Yllä olevassa kuvassa olevaan pussiin laitoin punaista ja keltaista sormiväriä. Vähitellen värit sekoittuivat oranssiksi.




Lelut jääkimpaleen sisällä



Lelut jääkimpaleen sisällä

Jääkimpaleen sisään pakastettujen muovilelujen irrottaminen on hauskaa. Olemme ottaneet jääkimpaleita saunailtana pesuhuoneeseen, ja lapsi irrottaa leluja pesuvadissa ammeessa istuen. Välillä laitetaan vatiin lämpöistä vettä sulamisen jouduttamiseksi.

Olen jäädyttänyt leluja margariinirasioissa 5 - 7 tuntia. Jääkimpaleet jäävät sisältä suliksi, mikä on tässä hommassa hyvä. Rasian sijainti pakastimessa tuntuu vaikuttavan paljon jäätymisnopeuteen.

Kun jääkimpaleet pakastuivat melkein vuorokauden, ne olivat umpijäässä. Kimpaleiden annettiin sulaa pesuvadissa olohuoneen lattialla. Lapsi kävi muiden leikkien lomassa välillä irrottamassa leluja jäästä.




Kelluvat muovikirjaimet kylpyammeessa


Muovikirjaimia voidaan jäädyttää jääkimpaleeseen, jos kirjaintreeni on lapselle ajankohtaista. Jos kirjaimia sulatellaan jääkimpaleesta saunareissulla, kirjaimet on mukava ottaa ammeeseen: 

  • kirjaimia nimetään
  • keksitään sanoja, jotka alkavat kyseisellä kirjaimella
  • kuunnellaan, kuuluuko kirjaimen äänne esim. tuttujen ihmisten nimissä 
  • muodostetaan kirjaimista kelluvia sanoja veteen tai lattialle ammeen viereen
  • lajitellaan kirjaimia värin mukaan (esim. sulle punaiset ja vihreät, mulle siniset ja keltaiset) ja vertaillaan, kenellä on eniten/vähiten kirjaimia, tai eniten/vähiten mitäkin kirjainta
  • leikin lopuksi kerätään kirjaimet pois värin mukaan, esim. ensin vihreät ja kerrotaan, mikä kirjain on kyseessä



Tuntomuistipeli



Tuntomuistipeli



Tuntomuistipeliä pelataan pehmeitä pelikortteja tunnustellen. Ompelin vanhasta pyyheliinasta pelikortteja, joiden sisälle laitoin täytteeksi erilaisia esineitä:



Tuntomuistipelin sisukset








11 kommenttia:

Peikkovilla kirjoitti...

No jopas on hurjasti hyviä ideoita. Varmasti mieleisiä muksuille ja jopa isommillekin!! Noiden parissa aika kuluu ja oppii samalla erilaisia asioita. Mielikuvitus rajana :)

Lasten ja hellan välissä kirjoitti...

Aivan mahtavia ideoita!:) kiitos näistä. Pitää kyllä kokeilla ainakin joitain näistä. Todella viitseliäs olet ollut:)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteista Peikkovilla ja Lasten ja hellan välissä! Nämä tuntoaistileikit imaisevat mukaansa aikuisenkin :)

Johanna kirjoitti...

Virkistävä näkökulma nämä tuntoleikit. Kyllähän näitä leikittyä tulee, kuten muovailtua ja sormiväriteltyä, mutta ei sitä ole osannut ajatella yhtenä osana lapsen kehitystä. Tämä oli sellainen kooste, jonka luin kahdesti :) Ja huomenna varmmaan vielä uudestaan lasten kanssa kolmannen kerran.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos tosi kivasta kommentista Johanna! Monet perinteiset leikit tosiaan ovat hyviä lapsen kehityksen kannalta. Amerikkalaisissa blogeissa on jo pitkään esitelty monenlaisia tuntoaistileikkejä, joita en tuntenut aiemmin. Nämä vievät kyllä mukanaan. Hauskoja leikkejä!

Johanna kirjoitti...

Kysyisin vielä että miksi etikkaa laitetaan riisien sekaan värjätessä? Kiinnittääkö se värit?

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei, anteeksi hidas vastaus. Nykyään kun spostiin ei tule ilmoituksia kommenteista, niin saattaa jäädä huomaamatta. Seli, seli... Etikkaa käytetään juurikin värin kiinnitykseen. Monissa amerikkalaisissa blogeissa kerrotaan, että kiinnitykseen käytetään sellaista kuin rubbing alcohol, mutta jotkut sanovat käyttävänsä etikkaa, sillä se on parempi lapsille (myrkyllisyyteen kai viitataan).

Muffinssitaivas kirjoitti...

Kivoja ideoita. ����

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Muffinssitaivas! Nämä ideat eivät ole omiani, mutta hyviä minunkin mielstäni :)

Anonyymi kirjoitti...

Loistavia ideoita. Käyvät myös kehitysvammaisten parissa. Kiitos paljon ideoista.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos ihanasta viestistä! Nämä tuntoaistiaktiviteetit sopivat kyllä moneen :)