keskiviikko 28. elokuuta 2013

Viulukassi ja kansallismaisema-astiapyyhe
 

Tein vanhasta musiikkiaiheisesta pussilakanasta kauppakassin ja astiapyyhkeen tuliaisiksi. Tuo Finlaysonin lakana oli vielä käyttökuntoinen. Otin siitä toisen puolen ompelutarkoituksiin ja aion ommella sen tilalle valkoisesta lakanasta kappaleen. Saa vaan nähdä, milloin saan sen aikaiseksi. On niin mukava ommella uutta. Korjausompelu ja tämän tyyliset projektit jotenkin vaan usein jäävät.

Kuvasin kassin ja pyyhkeen vanhempieni siirtolapuutarhamökillä, jossa myös ompelin ne menneenä kesänä. Ne sointuisivat hyvin mökin värimaailmaan.  
 

lauantai 24. elokuuta 2013

Hääräämön keittokomero: Makaronisalaatti


Olen innostunut tekemään monipuolisemmin käsitöitä Hääräämön myötä. Kävisiköhän samoin keittiöpuuhasteluilleni, jos julkaisisin täällä ruokaohjeita? Tein yläpalkkiin erillisen Keittokomero-välilehden, jonne kerään Hääräämössä julkaisemiani ruokaohjeita, taatusti helppoja ja nopeatekoisia. Tai no eihän sitä tiedä, kuinka vaikeita ja työläitä ruokia innostun kokkaamaan..


Makaronisalaatti
kylmä pääruoka
noin viidelle
Ainekset:

- makaronia n. 200 gr (puolet pienestä pussista)
- kinkkusiivuja 300 gr (tavallisen kokoinen paketti)
- kaalia tai esim. jäävuorisalaattia ei kovin paljon tai maun mukaan
- feta-tyyppistä juustoa n. 100 gr tai maun mukaan
- sipuli

Lisäksi kastikkeeseen:
öljyä, etikkaa, suolaa, sokeria ja mustapippuria


Voit laittaa salaattiin myös esim. kananmunia 
tai jättää joitain ainesosia pois.1. Keitä makaronit.

2. Pilko kinkku ja sipuli sekä juusto, 
jos se ei ollut ostettaessa kuutioina.

3. Raasta juustohöylällä kaalia tai jos et halua siitä 
kovin mehukasta, pilko sitä puukolla.

4. Yhdistä ainekset.

5. Tee kastike: 
- Kaada lasiin noin 0,25 dl öljyä ja noin 1 tl etikkaa. 
- Laita vähän suolaa, sokeria ja mustapippuria. 
- Sekoita ainekset ja maista, tarvitseeko lisätä jotain ainesosaa.

6. Kaada kastike salaattiin ja sekoita.

7. Jos tässä vaiheessa ei ole hirmuinen nälkä, 
laita salaatti jääkaappiin viilenemään.


Hyvää ruokahalua!

torstai 22. elokuuta 2013

Zoo Zürich & Masoala Regenwald
Olin kuullut kehuja Zürichin eläintarhasta ja kävin siellä heinäkuun lopussa. En ole oikein innostunut vankilassa olevien eläimien katselusta, mutta tuolla monilla eläimillä näytti olevan ei-ihan-niin-ankeat oltavat. Leijona tuskin pystyi käyttäytymään kovinkaan lajityypillisesti, mutta vaikutti, että apinoilla olisi ollut hauskaa. Eläintarhassa oli paljon sellaisia eläimiä, joiden olemassaolosta en ollut kuullutkaan, tosi eksoottisia minulle.

Zürichin eläintarha on mielestäni alueena mukava: vehreä ja mäkinen. Siellä on paljon esillä luonnonsuojelu, ja rakennusmateriaalit olivat monin osin luonnonläheisen näköisiä. Suosittelen tätä eläintarhaa kaiken ikäisille. 


Eläintarhassa on myös lasten leikkipuisto, jonka rakennusmateriaaleina on käytetty paljon puuta ja köyttä. Tässä puistossa on paljon samaa kuin toisessa sveitsiläisessä pari vuotta sitten esittelemässäni leikkipuistossa (näet sen täältä).
Eläinpuiston yhteydessä on Masoala Regenwald, joka on valtava halli, jossa on sademetsäilmasto. Halli on niin suuri, että polkuja pitkin kävellessä tulee sellainen olo, että olisi ulkona. Eläimet ovat vapaana hallissa. Näin siellä lintuja, apinan ja kameleontin. En ollut siellä kauan, mutta ajan kanssa siellä olisi varmasti nähnyt paljon muitakin eläimiä. 

Kävin eläinpuistossa kuumana kesäpäivänä, joten lämpötilaero ei ollut halliin astuessani kovin huomattava. Kävellessäni metsässä ja noustessani kierreportaita torniin katselemaan sademetsän maisemia tuntui tosin kuin olisin lenkkeillyt saunassa. En tiedä, millaisissa vaatteissa sinne mennään talvella, kun hellemekossakin tuntui tukalalta.


Masoalan kauppa on tunnelmallinen. Siinä on paljon vaikutteita Madagasgarilta, jossa sijaitsevaa sademetsää halli edustaa. Kahvilasta on hulppeat näkymät sademetsään. Heinäkuisella Sveitsin-reissullani kävin myös vuorilla vaeltamassa. Kuvia sieltä näet täältä (klik).

lauantai 17. elokuuta 2013

Hääräämö-kyltti ja Aidasta paita

Vesiputouspääntie

Ompelin Anniina Isokankaan suunnittelemasta Aita-kuosista paidan. Olin tilannut viime sunnuntaina Facebookin Saumanvara-ryhmän yllätyspussin PaaPiilta. SaVan eilisiltaisessa ompeluhaasteessa oli aiheena ommella yllätyspussista löytyvästä kankaasta jotain, aikaa oli kankaiden leikkaamisineen kaksi tuntia. Vähän lankojen päättelyä jäi tälle aamulle, mutta sain ommeltua paidan valmiiksi määräajassa.


PaaPiin Aita-kuosista paita


Olin jo useampi vuosi sitten katsellut vesiputouspäänteisiä paitoja ja ajatellut ommella sellaisen. Nyt vihdoin kokeilin sellaista. Yllätyspussin kangaspala oli tosin sen kokoinen, etten saanut aikaiseksi isompaa putousta. No, kainaloihin olisin voinut laittaa valkoisesta trikoosta vähän jatkopaloja, niin oisin saanut jonkun sentin väljyyttä kaula-aukkoon. Tätä minun versiotani ei voi vesiputoukseksi sanoa, mutta luulen, että tuo pääntie on ihan toimivä näinkin.


Silitin vajaan sentin levyisen taitteen pääntielle ja kädenteille, helmaan vähän leveämmän. Tikkasin kaksoisneulalla.


Kaavana käytin viime kevättalvella aluspaitoihin ja ruskeaan kesätoppiin (näet sen täältä) piirtämääni kaavaa. Vesiputousohjeen katsoin Marian kässäkerhosta (edit: linkki ei toimi enää). Vesiputouspääntien ohje löytyy Tehtaamosta.


Yllä olevat kuvat otin parvekkeella 10 sekunnin ajastuksella. Kamera oli jalustalla ja lukitsin tarkennuksen.
Hääräämö-kylttiHääräämö-kyltin teko


Kävin maalla asuvan ystäväni luona kesälomalla. Maalasimme tekstejä hänen pihapiiriinsä sapluunoiden avulla (ei tuota Hen house -tekstiä). Ystäväni kirjoitti myös yhteen laudanpätkään "Hääräämö". Enpä olisi itse keksinyt, että tällaisen "vesileiman" voi laittaa blogin kuviin. :)

Lisää kuvia ystäväni talosta löytyy täältä (klik).

lauantai 10. elokuuta 2013

Back to School: John Deeren laukku


Facebookin ompeluaiheisen Saumanvara-ryhmän eilisiltaisessa haasteessa oli aiheena Back to School. Tässä Project SaVaWay -haasteessa on aikaa tehdä kulloisenkin teeman mukainen tuote perjantaina klo 21 - 23. Sain tuossa ajassa vuoritettua viime syksynä Metkosta saamani John Deeren nonwoven-laukun. Tein laukun sisälle vetskaritaskun sekä paikkataskun. Päällystin myös kantohihnan. Musta kangas on kirpparilta ostettua lakanaa ja vihreä tyynyliina, josta tein vuorin, mahtaa myös olla kirpparilta. 

Aamulla vielä jatkoin tekemällä kännyköille taskut (ohje täällä), ompelemalla vuorikankaan laukun läppään sekä ompelemalla heijastimia laukun sivuille. Heijastinnauhaa olen ratkonut kirpparilta ostamastani huomioliivistä.


Lähtötilanne

Sain Metkosta myös Ponssen kanssin ja vuoritin sen. Näet sen täältä.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Rimpsupaidassa vuorilla

Lisäsin rimpsupaitani helmaan pitsin. Aloin kiinnittää pitsiä käsin, mutta pian päädyin ompelemaan koneella pitsin kiinni. Käytin aika kapeaa siksakia.

Kävin viime kuun loppupuolella Sveitsissä. Ystäväni Monika otti minusta yllä olevat kuvat ollessamme päivävaelluksella Appenzellissä.