maanantai 29. toukokuuta 2023

Arvonta: Tunnelintu-kirja elämykselliseen tunnekasvatukseen

Kirja saatu kirjailijalta. Osallistu Tunnelintu-kirjan arvontaan! Mirkka Auvisen kirjoittamat runot muodostavat tämän elämyksellisen tunnekasvatuskirjan ytimen. Materiaali koostuu 20 runosta ja niihin liittyvistä taidelähtöisistä toimintatuokioista selkeine toteuttamisohjeineen. Susanna Sinivirran tekemä upea kuvitus houkuttelee aiheen pariin. Teos sopii varhaiskasvatukseen, esi- ja alkuopetukseen sekä koteihin. 


Tunnelintu-kirjan ajatus on, että tunteet ovat kuin lintuja, jotka lehahtavat toisinaan lentoon. Joskus ne lepäävät pesän suojissa tai uinuvat orrella. Erilaiset linnut, kuten myös tunteet, ansaitsevat tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi ainutlaatuisina ja arvokkaina. 

Tunnelintu-kirja tarjoaa laajan kirjon tunnesanoja ja ideoita tunteiden tunnistamiseen, kohtaamiseen, käsittelyyn sekä ilmaisuun.

Kirjan runoissa seikkailevat linnut, kuten ujo flamingo ja rauhanriekko. Mukana on runoja myös muun muassa harakan pettymyksestä, ankan inhosta sekä pelikaanin huolipussista.
Osallistu Tunnelintu-kirjan arvontaan kommentoimalla tätä postausta. Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita viestiin esim. sähköpostiosoitteesi, niin saan sinut kiinni mahdollisen voiton osuessa kohdallesi. 

Osallistu tähän arvontaan myös Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa

Arvottavana on yksi Tunnelintu-kirja. Saat yhden arvan jokaisessa eri some-kanavassa olevasta kommentistasi, max. 3 kpl. Palkinto toimitetaan vain Suomeen. 

Osallistumisaikaa on to 1.6.2023 klo 8.00 asti.


Arpaonnea!


maanantai 15. toukokuuta 2023

Eskarimatikkaa pulteilla ja muttereilla


Eskarimatikkaa pulteilla, muttereilla ja prikoilla
Pulteilla, muttereilla ja prikoilla on mukava leikkiä. Prikan pujotus pulttiin ja mutterin pyörittäminen pulttiin ovat hyvää silmän ja käden yhteistyön harjoitusta. 

Näillä välineillä voidaan myös harjoitella monia esimatemaattisia taitoja, kuten luokittelua, vertailua sekä järjestykseen asettamista, sarjoittamista, lukumäärän laskemista ja vertailua, yksi yhteen -vastaavuutta sekä lukumäärän ja numeron vastaavuutta.

  • Jos termit pultti, mutteri ja prikka ovat vieraita, vilkaise tämän postauksen viimeinen kuva.


Luokittelu

Eskarimatikka Luokittelu pulteilla, muttereilla ja prikoilla
Lapsi luokittelee pultit, mutterit ja prikat muodon mukaan esimerkiksi pieniin laatikoihin.
Vertailu ja järjestykseen asettaminen


Eskarimatikka Järjestykseen asettaminenLapsi järjestää esineet järjestykseen koon mukaan:
  • mutterit ja prikat halkaisijan mukaan suuruusjärjestykseen
  • pultit pituus- tai paksuusjärjestykseen 

Olen käyttänyt noin kymmentä kutakin esinettä eri kokoisina tähän harjoitukseen.Sarjoittaminen

Eskarimatikka Sarjoittaminen pulteilla ja muttereillaAikuinen laittaa esineitä riviin niin, että nähtävissä on sarjan kaksi jaksoa (esim. ABCABC) ja lapsi jatkaa sarjaa mallin mukaan. Lapsi voi tehdä sarjan alun itselleen ja lapset voivat myös tehdä sarjan alkuja toisilleen.

Sarjoitusharjoituksiin on hyvä antaa lapsille riittävän erikokoisia esineitä, esim. pieniä ja isoja muttereita ja prikkoja sekä lyhyitä ja pitkiä pultteja. 
Lukumäärän laskeminen ja vertailu

(enemmän, vähemmän, yhtä monta)  • Kuinka monta pulttia, mutteria ja prikkaa on? 
  • Mitä on eniten, mitä vähiten? 
  • Esineet voidaan laittaa riviin vierekkäin ja verrata rivien pituuksia.
Yksi yhteen -vastaavuus sekä
lukumäärän ja numeromerkin vastaavuus
Lapsi ottaa lukumääräkortin ja laittaa pulttiin yhtä monta prikkaa kuin kortissa on pisteitä. Hän laittaa pultin päähän mutterin, jotta prikat pysyvät hyvin pultissa. 

Lukumääräkorttien viereen voidaan lisätä numero:


Sama harjoitus voidaan tehdä numerokorteilla, jolloin harjoitellaan lukumäärän ja numeron vastaavuutta. Lapsi voi myös laittaa numerokortit 0 - 10 suuruusjärjestykseen ja laittaa kortin viereen vastaavan määrän pultteja/muttereita/prikkoja.

Pulttien, muttereiden ja prikkojen säilytysSäilytin aluksi pultti- ja mutteritehtävien esineitä nimikoiduissa lasi- ja muovipurkeissa. Sittemmin olen laittanut tavarat Minigrip-pusseihin. Purkeissa esineet näyttävät mielestäni kivalta, mutta olen vähentänyt lasipurkkien käyttöä sen jälkeen, kun tiputin kerran luokassa pari lasipurkkia ja ne hajosivat aivan hileiksi. Lisäksi pultit ja mutterit saavat aikaan aikamoisen kilinän, kun niitä ottaa purkeista ja laittaa niihin.Mikä on prikka, miltä näyttää pultti?


Mieheni meni aivan sanattomaksi, kun kysyin, mihin pultteja ja muttereita käytetään. Hänen näkökulmastaan kysymys taitaisi lähinnä olla, että mihin niitä ei käytetä.

Siltä varalta, että kaikki muutkaan eivät tunne hyvin pultteja ja muttereita, alla olevasta kuvasta voi vilkaista termit:


maanantai 8. toukokuuta 2023

Eskarimatikka: Numerokiekot lukumäärän ja numeron vastaavuuden harjoitteluun pdfNumerokiekkojen käytössä lapsi harjoittelee 

  • subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta 
  • lukumäärän ja numeron vastaavuutta 
  • silmän ja käden yhteistyötä 
  • ja lisäksi käden pienet lihakset vahvistuvat 


Lapsi laittaa pyykkipojan kiekon niihin sektoreihin, joissa on yhtä monta kuvaa kuin kiekon keskellä oleva numero ilmoittaa. 

Pyykkipoikien sijaan tehtävässä voidaan käyttää klemmareita eli paperiliittimiä. 

Tykkään teettää lapsilla harjoituksia, joissa hienomotoriset taidot saavat vahvistusta matematiikan sisältöjä treenattaessa. 

Pyykkipoikien avaamisessa käden pienet lihakset vahvistuvat, mikä tietää hyvää esimerkiksi saksilla leikkaamiselle ja kynäotteelle. Pyykkipoikaideoita löydät lisää Hääräämön postauksista: 

Maalasin kiekkojen autot ja kukat viime keväänä. Saman maalausinnostuksen saldoa näet lukumääräilmapallopostauksesta

Tutustu myös Hääräämön lukumääräkiekkoihin, joilla harjoitellaan mm. yksi yhteen -vastaavuutta ja subitisaatiota. 


Tulosta numerokiekot. Laminoi ne ja leikkaa irti taustasta. 


Löydät paljon toiminnallisia ideoita esiopetukseen Pinterest-tauluistani.