maanantai 11. joulukuuta 2023

Joulukorttipeleissä harjoitellaan vertailua, hahmottamista ja tarinankerrontaa

Joulukuisen pelipäivän pelivälineinä on vanhoja joulukortteja. Aluksi nostetaan lorupussista joulukortteja ja lauletaan niiden mieleen tuomia lauluja. 
Joulukorttipelejä pelatessa harjoitellaan mm. 
  • vertailua 
  • hahmottamista 
  • tarinankerrontaa 

Kenellä on...?

(2 - 4 pelaajaa)
Joulukortit jaetaan pelaajille, esim. 10 korttia jokaiselle. Kukin pelaaja laittaa kortit pinoon eteensä kuvapuoli alaspäin. Pelaajat keksivät vuorollaan kysymyksen, esim. Kenellä on kortissa eniten tähtiä (tai vähiten punaista, eniten ihmisiä, suurimpia kirjaimia)? Pelaajat kääntävät pinonsa päällimmäisen kortin kuvapuoli ylöspäin ja laittavat sen pöydälle. Pelaaja, jolla on eniten tähtiä, saa muidenkin pelaajien tämän kierroksen kortin. Hän laittaa kortit pinonsa alimmaksi. 

Pelaaja, jolta loppuvat kortit ensimmäisenä, putoaa pois pelistä. Voittaja on pelaaja, joka saa kaikki kortit. Kim-leikki

(3 - 6 pelaajaa)
Kortit (esim. 9 kpl) levitetään pöydälle (tai lattialle). Pelaajat katsovat tarkasti, mitä kortteja on esillä. Sitten pelaajat sulkevat silmänsä, ja leikinjohtajana toimiva lapsi ottaa yhden kortin pois. Siitä pelaajasta, joka muistaa ensimmäisenä puuttuvan kortin, tulee leikinjohtaja, ja hän saa poistaa yhden kortin muiden katsoessa muualle. 

Jos halutaan laskea pisteitä, sille pelaajalle, joka nimeää ensimmäisenä puuttuvan kortin, annetaan pelimerkki, esim. puuhelmi tai Lego-palikka. Leikin lopuksi lasketaan pelimerkit. Voittajalla on eniten pelimerkkejä. 

Olemme pelanneet KIM-leikkiä aiemmin esineillä. Tarinankerronta

(2 - 3 tarinankertojaa)
Lapset nostavat laatikosta 5 - 15 korttia. He laittavat kortit haluamaansa järjestykseen ja keksivät tarinan liittyen kuviin. Kun tarina on keksitty, he kertovat sen aikuiselle ja mahdollisesti myös muille lapsille. He saavat järjestää kuvat useamman kerran eri järjestykseen. He voivat myös hakea lisää kortteja ja/tai viedä osan korteista pois. Joulukorttipalapeli

(2 - 5 pelaajaa)Joulukortit ovat palasina. Aika monta korttia on leikattu, jokainen kortti neljään osaan. Lapset kokoavat kortit. 

Vinkki: Kortin reunassa olevasta kehyksestä saattaa tunnistaa kuhunkin kuvaan kuuluvat palaset. 
 Mukavia jouluisia pelihetkiä!