sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Lumiukkojoulukalenteri + pdf

"Näin monta yötä on jouluaattoon"


Tein printattavan version lumiukkojoulukalenterista. Voit tulostaa sen täältä
  • EDIT: Tämä linkki ei valitettavasti toimi enää. Latasin tämän joulukalenterin Freeediin, josta voit tulostaa sen (vaatii kirjautumisen, mutta on ilmainen).

Suurensin kuvaa vähän kopiokoneella ennen kuin liimasin sen kartongille. Leikkasin nenän oranssista kartongista ja kiinnitin sen haaraniitillä.

Olen nähnyt netissä tämän tyylisiä englanninkielisiä kalentereita ja tein suomenkielisen version.tiistai 24. marraskuuta 2015

Lukumäärätemppurata eskarissa


Lukumäärätemppuradalla lukujonoharjoitus hyppien


Olemme harjoitelleet viime aikoina lukumääriä, numerosymboleja ja lukujonotaitoja temppuradalla eskarissa. Tein temppuradan eskarimme yläkertaan, jossa on eri mallisia huoneita, joiden kautta pääsee kiertämään keskelle jäävän suljetun portaikon. 


Lapset kiertävät lukumäärätemppurataa non-stopina lukemattomia kertoja. Ohjaan lapsia radalla koulunkäyntiavustajan kanssa. Välillä tulee ruuhkaa, mutta odotusajat eivät muodostu kuitenkaan pitkiksi, sillä lapsia on temppuradalla kerrallaan 10 - 12.


Edit: Samaan tilaan rakensin myöhemmin talvella matikkamaan (klik), jossa harjoiteltiin pistetyöskentelynä mm. lukujonotaitoja, lukumääriä, numerosymboleja sekä yhteenlaskua.1. Yllä olevassa kuvassa lapsi hyppää järjestyksessä jokaiseen ruutuun ja sanoo luvun ääneen. 


  • Vaikeutettu versio: laitetaan luvut suurimmasta pienimpään eli 10:stä 0:aan.
Trampoliinilla lukumäärätreeniä2. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä kalakortin, laskee kalat (8 - 10 kpl) ja hyppää yhtä monta kertaa trampoliinilla.
Puolapuut


3. Lapsi pyöräyttää onnenpyörää ja käy koskettamassa kattoa puolapuita pitkin nuolen osoittaman määrän.
Jättijumppapallon pyöritys lukumäärätemppuradalla


4. Kaksi lasta pyörittää toisilleen suurta jumppapalloa ja laskee ääneen. 


  • Vaikeutettu versio: Lasketaan 10:stä 1:een.
Pallon heitto seinään


5. Lapsi laskee nauhassa olevat helmet ja heittää pehmeää palloa seinään yhtä monta kertaa. Välillä ope ottaa helmen tai pari pois nauhasta, toisinaan lisää helmiä.

Pallon potkaisu seinään


6. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä nappikortin, laskee napit ja potkaisee pehmeää palloa seinään yhtä monta kertaa.Edit: Olemme harjoitelleet lukumääriä toiminnallisesti myös lukumäärämetsästyksellä.
Toiminnallista matematiikkaa esiopetuksessa


Ideoita laskemisen taitojen harjoittelun löytyy mm. LukiMat-sivustolta.

tiistai 17. marraskuuta 2015

Kuvisideoita: Värien sekoitus muovailuvahalla + arvonnan voittaja


Eskarisyksymme kuviksen teemana on värien sekoitus. Ensimmäisen projektin teimme pullopeiteväreillä, näet sen täältä. Seuraavaksi kokeilimme värien sekoittamista muovailuvahalla.

Olimme käyneet hiljattain kotieläinpihassa, jossa näimme myös ison hämähäkin. Olemme laulaneet hämähäkkiaiheisia lauluja, ja niistä luontevahkolla aasinsillalla johdatin lapset tekemään muovailuvahasta suuria hämähäkin munia. 

"Tee seitsemän keltaista ja seitsemän sinistä hämähäkin munaa.""Ota kämmenellesi yksi sininen hämähäkin muna sekä viisi keltaista."
(ohjeet tietenkin yksi vaihe kerrallaan)

Laitoin taululle esiin ympyräkortteja muistin tueksi. Olen tulostanut geometrisiä muotoja Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivustolta ja kopioinut niitä eri värisille papereille sekä laminoinut ne.
Jokainen sekoitti kämmenellään olevat sinisen ja keltaiset pallot jättimäiseksi vihreäksi hämähäkin munaksi.

Ohjeistin myös ottamaan viisi sinistä ja yhden keltaisen munan ja sekoittamaan ne. Se sekoitus näytti siniseltä. Pohdimme yhdessä, miten saisimme sinisestä ja keltaisesta paremmin vihreää. Lapset oivalsivat heti, että sinistä pitää olla vähemmän.

Sekoitimme myös yhden sinisen ja yhden keltaisen munan. Syntyi siis paljon vihreän eri sävyjä. Lapset osasivat sanoa hyvin, missä sekoituksessa on eniten sinistä, missä taas eniten keltaista.Lopuksi lapset muovailivat vapaasti ilman open antamaa aihetta sekoittamistaan vihreän sävyistä sekä keltaisesta ja sinisestä. 

Seuraavalla kerralla annoin oppilaille myös punaista muovailuvahaa. Sekoitimme oranssia ja ruskeaa. 

Kolmas tekniikka, jota olemme harjoitelleet, on vesivärimaalaus. Kerron siitä joku toinen kerta lisää. Vesivärijakson jälkeen siirrymme työskentelemään liiduilla. Työskentelemme samalla tekniikalla useamman kerran, käytännössä kaksi tai kolme kertaa. Kaikilla kolmella tekniikalla olemme harjoitelleet värien sekoittamista. Voisin vähitellen alkaa puhua pää- ja väliväreistä, kun niihin on nyt tutustuttu käytännön tasolla monenlaisin kokeiluin. 


Letille-kirjan arvonnassa onni suosi Paulaa. Hän kertoi kommentissaan olevansa seitsemän tytön äiti. Kirjalle taitaa olla erityisen paljon käyttöä hänen perheessään. Paljon onnea Paula, laitoin sinulle äsken viestin!

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Siro neulepalmikko + ohje

Ohje: siro neulepalmikkoNeulo vähän niin kuin joustinneuletta, 
mutta letin keskelle jäävään kohtaan neulo 3 nurin eli: 
1 nurin, 1 oikein, 1 n, 1 o, 3 n, 1 o.


Nyt on tekeillä se kerros, 
joka saa aikaan palmikon.
Juuri on neulottu 1 n, 1 o, 1 n.
Siirrä 1 oikea silmukka apupuikolle.
Vie apupuikko työn taakse.
Siirrä 3 nurjaa silmukkaa toiselle apupuikolle. 
Vie apupuikko työn taakse.
1. Neulo oikea silmukka 
vasemmanpuoleiselta puikolta.
2. Neulo 3 nurjaa silmukkaa apupuikolta.
3. Neulo oikea silmukka 
takimmaiselta apupuikolta.
Jos haluat letin kääntyvän toiseen suuntaan,
pidä apupuikot työn etupuolella.


Tee letin kierto esim. kymmenen kerroksen välein.

Näin tätä neulekuviota pikkutytön mekossa. Se kävisi varmasti hyvin myös esimerkiksi pipoon ja villasukkaan.


torstai 5. marraskuuta 2015

Maastotunika ja kangaskauppa-auto

Vaikka täällä Muoniossa ei ole kangaskauppaa, tilanne ei ole ihan niin paha kuin miltä äkkiseltään kuulostaa. Noin kolmen viikon välein täällä käy kangaskauppa-auto (alin kuva). Ostin sieltä tämän maastokuvioisen trikoon ja ompelin siitä Ottobren (5/2013) Autumn Mood -kaavalla tunikan. Autumn Moodista on tullut luottokaavani. Olen ommellut sitä kaavaa käyttäen mm. tämän ja tämän tunikan.

Jalassani olevat lapikkaat näet tarkemmin täältä ja pitsi-palmikkovillasukat täältä. Taustalla näkyvästä hääautonammekin toimineesta Amazonistä lisää Häälehdessämme.
Kokeilin kikkailua PhotoFunian sivuilla. Siellä voi laittaa omia kuviaan kadunvarsimainokseen, kirjan kanteen, lehteen yms. Tarvitsee vain ladata kuva(t), ja ohjelma istuttaa ne valittuun taustaan:


Kangaskauppa-auto ja Eräbussi 
yhtä aikaa Muonion torilla syyskuussa