maanantai 31. joulukuuta 2018

Katsaus menneeseen ja vilkaisu tulevaan vuoteen + kaamoskuvia MuoniostaKaamosmaisema Muoniosta 2018


Kaamosterveiset Muoniosta! Nyt kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, päivän valoisina tunteina taivas on kirkkaina päivinä aivan upean värinen. Tunnelma riippuu siitä, mihin suuntaan katsoo. Pohjoisessa on usein hempeät sävyt, kun taas auringon suunnalla pilvet värjäytyvät räväkän oranssiksi, aivan kuin aurinko olisi laskemassa. 


Kaamoksen värejä Muoniossa

Postauksen lopussa on lisää viime viikkojen aikana ottamiani kaamoskuvia täältä Muoniosta.


Iso kiitos kuluneesta vuodesta! Vaikka Hääräämön postaustahti on ollut vain pari postausta kuukaudessa, liikennettä on ollut paljon blogissa. Näinä päivinä kahdeksan vuotta täyttävän blogin kätköistä löytyy paljon ikivihreitä käsityöohjeita.

Katsaus Google Analyticsin tilastoihin osoittaa, että menneenä vuonna 2018 Hääräämössä on vieraillut yli 200 000 yksilöllistä kävijää. Sivun katseluita on ollut yli 570 000. Tosi mukavaa, että ohjeet pääsevät käyttöön ja ideat leviävät.

Tilastoista näkyy, että neuleohjeet, kestotalouspaperi sekä toiminnalliset esiopetusmateriaalit ovat kiinnostaneet Hääräämön lukijoita tänä vuonna eniten.Neuleohjeet
Kukkakuvioinen joustinneule


Kukkakuvioisen joustinneuleen ohjevideo heilahti hetkessä Hääräämön suosituimmaksi videoksi Youtubessa. Sitä on katsottu tähän mennessä yli 47 000 kertaa.

Pitsipalmikon ohje on Hääräämön kaikkien aikojen luetuin postaus, niin myös tänä vuonna. Smokkineuleen eli rypytetyn joustinneuleen ohje tulee hyvänä kakkosena. Nyppyreunan eli hiirenhammasreunuksen ohje on kolmannella sijalla.
Arjen luksus: Kestotalouspaperi
Kestotalouspaperia kierrätysmateriaaleista


Ompelin kestotalouspaperia vanhoista yöpaidoista ja joustofroteelakanoista. Se on osoittautunut hyväksi kaikin puolin. Taaperon kädet ja suupielet ovat pyyhkimisen tarpeessa syömisen jälkeen. Kestotalouspaperista ei irtoa palasia pieniin käsiin, ja kankaan pinta on miellyttävä iholle. 
Tulostettavat esiopetusmateriaalit

Matematiikkapeli Heitä noppaa ja rakenna


Hääräämön esiopetuspostaukset ovat neuleohjeiden ohella blogin luetuinta sisältöä. Tulostettavista materiaaleista Heitä noppaa ja rakenna -pelilaudat ovat suosituimpia.

Hernepussileikkien tulostettava moniste on noussut vuoden luetuimpien postausten joukkoon.Hääräämön vuosi 2019:
Korjataan, korjataan ja korjataan


Luitko suunnitelmistani tehdä vaatteistani ikuisia? Esittelemäni neuletakki on saanut lisää valkoista pintaansa hiljattain. Harrastan käsin ompelua automatkoilla. Aina kun ollaan käyty 230 kilometrin päässä Rovaniemellä, neuletakin korjaus on edennyt.

Vuonna 2019 kerron myös muista vaatteistani, joista pyrin tekemään (lähes) ikuisia. Yhtä yöpaitaa olen korjannut paljon. Miehustassa on paikattua pintaa kohta enemmän kuin alkuperäistä. Yöpaita alkaa näyttää minun silmääni niin hienolta, että melkein harmittaa, kun käytän sitä vain kotona :)

Muutenkin Hääräämössä jatketaan kierrätyshenkisillä hääräyksillä pienellä budjetilla ja korjataan vaatteiden lisäksi muun muassa ratkennut löhötuoli. 

Myös käsityöohjeita on suunnitelmissa julkaista Hääräämössä tulevana vuonna.
Vink, vink! Hääräämö löytyy myös Pinterestistä ja Facebookista.Lumiset puut kaamoksen valossa


Kaamoksen värejä etelän taivaalla Muonionjoella


Kaamos


Kaamoksen värejä pohjoisen taivaalla MuonionjoellaKaamoksen värejä lumisessa talvimaisemassa Muoniossa


Idearikasta ja käsityön täyteistä vuotta 2019!

maanantai 10. joulukuuta 2018

Taittele lautasliinasta kuusi + ohjevideoLautasliinakuusi punaisesta servetista


Lautasliinakuuset tuovat talvista tunnelmaa kattaukseen ja sopivat hyvin joulun aikaan. Voit taitella kuusen yksivärisestä tai kirjavasta servetistä. Tältä näyttää hillitty lumisen valkoinen kuusi:Valkoinen lautasliinakuusiKun pari kuusta (tai ehkä vain yksi) on taiteltu, kuusen tekeminen alkaa sujua ulkomuistista.Katso lautasliinakuusen ohjevideo:


1:19 min.
Nappaa tästä kuva talteen vaikkapa 
Pinterestiin:


Ohjevideo: Taittele lautasliinasta kuusi


Käsityöblogien joulukalenterin eilisen luukun näet Punatukka ja kaksi karhua -blogista. Huomenna luukku aukeaa Mun Taipale -blogissa.Mikä on sinun suosikkimallisi lautasliinan taittelussa? Kerro toki kommenttikenttään, ja jos netistä löytyy suosikkisi ohje, linkkaa ihmeessä!

maanantai 26. marraskuuta 2018

Ohjevideo: Taittele paperista kuusiOrigamikuusi valkoisesta paperista (A4)


Talvisia koristeita on kätevä tehdä tavallisesta kopiopaperista. Nämä kuuset taittelin A4-kokoisesta paperista, mutta suuremmat ja pienemmätkin paperit käyvät hyvin tähän origamityöhön.

Vinkki: Voit taitella kuusia myös kierrätyspaperista, jonka toinen puoli on valkoinen. Se puoli, jonka taitat sisälle ensimmäisissä taitoksissa, tulee näkyviin kuusessa. 


Origamikuusen tekemiseen tarvitset:

  • valkoista (tai esim. vihreää) paperia kooltaan esim. A4 tai A3
  • saksetValkoiset origamikuuset tuovat talvista tunnelmaa yrttilaudalle.

Valkoiset kuuset tuovat talvista tunnelmaa keittiömme yrttilaudalle.Katso origamikuusen ohjevideo:


2:40 minNappaa Pinterestiin tämä kuusi muistiin:

Valkoinen origamikuusi


Oletko jo tehnyt kolmiulotteisia lumitähtiä? Hääräämön ohjevideon löydät täältä (klik).


maanantai 12. marraskuuta 2018

Ohjevideo: Taittele tähden muotoinen kynttilälyhty paperistaKeltainen tuikkulyhty paperista (A4)


Tavallisesta kopiopaperista taiteltu tähtilyhty loistaa valoa taianomaisesti. Ruokaöljyllä sively saa paperin muuttamaan olemustaan.


A4-kokoisesta paperista syntyy pieni lyhty, johon mahtuu tuikkukynttilä. Tuikku näyttää hyvältä myös A3-kokoisesta paperista tehdyssä lyhdyssä.Paloturvallisuussyistä lyhdyssä tulee polttaa kynttilää riittävän korkeassa lasiastiassa. Pilttipurkki ei sovellu tuikkulyhdyksi, sillä se kapenee ylöspäin. Lyhdyn valonlähteeksi käy hyvin myös ledituikku.


TähtilyhtyvariaatioitaOrigamikuusi kolmesta tähtilyhdystä


Taittelin kynttilälyhtyjä yhtenä iltana ystävien kanssa. Minna keksi tehdä kuusen vanhan kirjan sivuista tekemistään hieman eri kokoisista lyhdyistä. Hän jätti pohjan taittamatta, niin kolme lyhtyä muodostavat päällekkäin aseteltuina puun.

Paperin valinta vaikuttaa ratkaisevasti tuikkulyhdyn tyyliin. Alla olevat lyhdyt tein kierrätyspaperista:


Tuikkulyhty aikakauslehden sivustaTähtilyhty pienestä julisteesta


Lyhdyn tekemiseen tarvitset:

  • paperia (kooltaan vähintään A4)
  • sakset
  • ruokaöljyä (ei välttämätön)
Katso tähden muotoisen kynttilälyhdyn ohjevideo:
3:27 minTämän kuvan voit tallentaa Pinterestiin:

Ohjevideo: Taittele tähtilyhty paperista


Nyt loppuvuodesta Hääräämössä on luvassa lisää origamiaiheisia ohjevideoita, joista saat ideoita joulukoristeisiin. 


Pysy kuulolla! :)

maanantai 29. lokakuuta 2018

Ohjevideo: Ompele rusettipastaa askarteluhuovastaOhjevideo: Ompele rusettipastaa askarteluhuovasta

Rusettipastaa on kätevä ommella askarteluhuovasta vaikkapa matkustaessa. Välineet eivät vie paljon tilaa eivätkä painakaan juuri mitään.Rusettipastan materiaali askarteluhuopa


Voit hyödyntää pienetkin askarteluhuovan palaset leikkiruuan tekoon. Nämä rusettipastat on tehty 3 cm x 4 cm -kokoisista tilkuista.Leikkiruokaohje: Rusettipastaa askarteluhuovasta


Rusettipastan tekemiseen tarvitset:

  • askarteluhuopaa
  • ompelulankaa
  • silmäneulan
  • sakset


Katso ohjevideo rusettipastan ompeluun:

2:09 min


Leikkiruoka on kätevä lahjaidea lapsille. Vilkaise myös Hääräämön leikkinakkiohje (klik)!

maanantai 15. lokakuuta 2018

Eriparivillasukat käyttöön: lämpöinen istuinalunen


Istuinalunen vanhoista eriparivillasukista

Lämpöinen istuinalunen keittiön pinnatuoliin syntyi vanhoista villasukista. 

Vilukissana nautin villan lämmöstä. Oletko jo nähnyt hameita, joita olen tehnyt vanhoista villapaidoista (klik)?


Yksityiskohta: Villasukkien kiinnitys toisiinsa
Ihailen taidokasta parsintaa tämän harmaan villasukan kantapäässä.
En osaa (vielä) parsia huomaamattomasti, niin sen vuoksi teen räväköitä korjauksia.Villasukkaistuinalusen kääntöpuoli vanhoista sammareista


Istuinalusen kääntöpuolen tein vanhoista sammareista. Samoista maalitahraisista housuista olen käyttänyt kangasta myös vauvan automattopeitoon.Lähtötilanne


Rikkinäisiä eriparivillasukkia käsitöiden materiaaliksi


Meille oli ajautunut vanhoja villasukkia. Monella niistä ei ollut paria, jotkut olivat värjäytyneet laikukkaiksi, monissa oli reikä paikatun reiän vieressä ja osa oli erikoisen muotoisia. 

Kaikissa sukissa oli kuitenkin paljon käyttökelpoista materiaalia. Mitähän muuta istuinalusen lisäksi niistä voisi tehdä?


maanantai 24. syyskuuta 2018

Tavoitteena ikuiset vaatteet

Neuletakin parsiminen


Tavoitteeni on tehdä vaatteistani ikuisia. Olen korjannut vaatteita sillä periaatteella, että niitä ei tarvitsisi koskaan heittää pois. 


Tämä neuletakki kului puhki lähes lukemattomista kohdista. Ostin valkoista puuvillalankaa ja korjasin japanilaisen sashiko-kirjonnan innoittamana reiät näkyvästi. 
Taas on neulalle ja langalle töitä, sillä huomasin äsken uuden reiän tässä kirpparilta vuosia sitten ostamassani neuletakissa:Reikä neuletakissa


Iso ongelma vaatteiden ikuisuusprojektissa on vaatteiden heikko laatu. Moni vaate tehdään tarkoituksella kestämään vain lyhyen ajan. 
ParsiminenIkuisten vaatteideni kohdalla olen pohtinut, että missä vaiheessa ne eivät enää ole se alkuperäinen vaate. Onko tämä neuletakki enää vihreä neuletakki, jos siinä näkyy enemmän valkoista korjauskankaa kuin alkuperäistä neulepintaa?Korjattu neuletakki
maanantai 10. syyskuuta 2018

Ohjevideo: Rypytetty joustinneule eli smokkineule


Villasukan varressa rypytettyä joustinneuletta eli smokkineuletta


Rypytetty joustinneule eli smokkineule tuo mukavaa vaihtelua villasukan varteen. Vaikka kuvio on näyttävä, se on helppo ja nopea neuloa. 

Suurin osa smokkineuleen kerroksista neulotaan tavallista joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin). Joka neljännellä kerroksella tehdään kieputukset. Niitä varten tarvitaan apupuikko.


Katso rypytetyn joustinneuleen eli smokkineuleen ohjevideo:1:54 minSmokkineuleen kuvallisen ohjeen näet täältä (klik). Se on Hääräämön kaikkien aikojen toisteksi luetuin postaus. Bloggerin tilaston mukaan sitä on katsottu yli 170 000 kertaa.
Huom! Rypytetty joustinneule ei jousta yhtä paljon kuin tavallinen joustinneule. Villasukan varteen saatat siis tarvita enemmän silmukoita kuin hyvin joustavaa joustinneuletta neuloessasi.

Valokuvissa sekä alla olevassa videossa näkyvät sukat ovat äitini neulomat. Häneltä opin tämän kuvion.Ohjevideo: Ryptetty joustinneule eli smokkineulemaanantai 27. elokuuta 2018

Tavoitteena siisti keittiö - Lehtitasku vanhoista farkuista

Lehtitasku vanhoista farkuista keittiön pinnasohvan käsinojaan


Jotta ruokapöydälle ei kertyisi lehtipinoa, ompelin lehtitaskun keittiön pinnasohvan päätyyn. 


Kaksilokeroiseen lehtitaskuun on suunnitteilla laittaa tiettyjen lehtien uusimmat numerot. Vanhemmat lehdet pistetään kaappiin odottamaan kierrätyspisteellä käyntiä tai annetaan ystäville.
Lehtitasku keittiössä


Lehtitaskun materiaalitLehtitaskun kiinnitysmekanismi


Ompelin lehtitaskun kierrätysmateriaaleista:


Ompelulankojen lisäksi uutta materiaalia on tukikangas, jota silitin vihreään lakanakankaaseen.Farkkujen takatasku lehtitaskun pikkutaskuna


Hyödynsin lehtitaskuun farkkujen tehdastekoisia saumoja sekä takataskun. Saa nähdä, kertyykö taskuun ajan saatossa muutakin kuin kyniä.
Lehtitaskun kiinnitysmekanismi


Pähkäilin kiinnityssysteemiä paljon. Päädyin kiinnittämään lehtitaskun takapuolelle kumpaankin reunaan pätkän mustaa hihnaa, jonka yläpäässä on lukkosysteemi. Ompelin sen kiinni hihnan alareunasta sekä lehtitaskun yläreunasta. D-renkaan tyylisen muovisen renkulan jätin hihnaan noiden ompeleiden väliin.


Kulmavinkki ja ohjelinkkiLehtitaskun alakulma otettu sisään, jotta taskuun tulee kolmiulotteinen vaikutelma


Jotta lehtitasku näyttäisi kolmiulotteisemmalta, otin pussin alakulmat sisään. 

Lehtitasku mustista farkuista


Voi olla, että lehtitasku siirretään pinnasohvan toiseen päähän, jotta lehdet eivät päädy rypistettäviksi ja syötäviksi.

Kuvissa näkyviä tuotteita näet tarkemmin vanhoista postauksista:

Ei-maksettu mainos


Mainostan mielelläni Kodin Kuvalehteä, joka vilahtaa monessa kuvassa. Minulle tuli kyseinen lehti vuosia sitten, mutta en oikein innostunut siitä. Tuntui, että siinä oli vain juttuja taiteilijoista ja dissainereista. Olisin halunnut lukea tavallisista ihmisistä. 

Kun Hääräämön patakinnasohjetta pyydettiin Kodin Kuvalehteen pari vuotta sitten, tutustuin uudistuneeseen lehteen ja tilasin sen. Lehden jokaista numeroa lukiessani ihmettelen, miten taas on saatu kirjoitettua niin syvällisiä ja mielenkiintoisia juttuja. Suosittelen siis lämpöisesti Kodin Kuvalehteä.

maanantai 6. elokuuta 2018

Back to School - Bloggareiden vinkit & ohjeet penaalin ompeluunBloggareiden vinkit ja ohjeet penaalin ompeluun


Penaali syntyy melko pienistä kangaspaloista. Kierrätyskangas esimerkiksi vanhoista vaatteista, kuten farkuista, sopii
 hyvin materiaaliksi. 

Tutustu käsityöbloggareiden ohjeisiin ja aloita syksy ompelemalla uusi penaali! Moni näistä penaaleista soveltuu myös meikkilaukuksi tai piuhapussiksi.
HaipenaaliKangaskorjaamolla: Haipenaali


Haipenaalin sisälle ommeltu p
ieni tasku pitää pyyhekumin ja teroittimen kätevästi saatavilla. Farkkukangas käy hyvin penaalin materiaaliksi sekä ulkonäkönsä että jämäkkyytensä puolesta.

Vuorillinen vetoketjupussukka


Viipula Vaapula Vot: Vuorillinen vetoketjupussukka


Vuoritettu vetoketjupussukka toimii hyvin penaalina, kun sen tekee vähän kyniä pidemmäksi. Tukikangas saa penaalin näyttämään ryhdikkäältä. 
Vuoritettu penaaliVilla & Villa: Vuoritettu penaali


Villa & Villa -blogista löytyvässä ohjeessa neuvotaan vuoritetun penaalin teko perusteellisesti. Apua löytyy myös kangaskappaleiden koon laskemiseen, joten samalla ohjeella on kätevä tehdä esimerkiksi meikkipussi.Peikkopenaali


Leonardo da Vinkki: Peikkopenaali


Peikkopenaalissa palanen vanhaa villapaitaa taipuu hiuksiksi, pari nappia silmiksi ja vetoketju suuksi. Ompeluun ei mene paljon aikaa.

Nopea kierrätyspenaali


Mehukekkerit: Nopea kierrätyspenaali farkuista


Kierrätyspenaali saa ilmettä farkkujen tikatuista taskunsuista ja vyötärökaitaleesta sekä niiteistä. Harvemmin kierrätyskäsitöissä hyödynnettävät farkkujen osat pääsevät päärooliin tässä penaalissa.

SydänpussukkaPunatukka ja kaksi karhua: Sydänpussukka


Vetoketjullisessa sydänpussukassa säilyvät hyvin kuulokkeet ja kolikot. Kaavaa suurentamalla saat tehtyä sydänpussukasta penaalin. 

Farkkupenaali


Hääräämö: Farkkupenaali


Farkkujen päällitikatut saumat koristavat penaalia vetoketjun kummallakin puolella. Myös farkkujen väristä selkeästi erottuva vetskari antaa ilmettä penaalille. Vyönlenkeistä syntyy kätevästi lenkki vetskarin kumpaankin päähän.

Löydät lisää farkkupenaali-ideoita Villa Nanna -blogista.Tutustu myös


Iso kiitos ohjeesta ja kuvan julkaisuluvasta 
jokaiselle tämän postauksen bloggarille!Bloggareiden ohjeet penaalin ompeluun