keskiviikko 29. toukokuuta 2013

kotisuomessa.fi
Nyt on aivan pakko mainostaa: Tänään aukesi kotisuomessa.fi -verkkopalvelu. Se on suunnattu maahanmuuttajille, jotka haluavat opetella suomen kieltä, mutta palvelun käyttö on vapaata kaikille. Sivustolla on mm. paljon harjoituksia eri ammattialoilla toimimisesta. Materiaalia täydennetään vielä, mutta paljon tehtäviä on jo julkaistu.

Olin pari kuukautta töissä tuossa suuressa Opetushallituksen hankkeessa käsikirjoitusvaiheessa. Tänä keväänä tein siihen vähän kuvankäsittelyä myös.

perjantai 24. toukokuuta 2013

Kuvankäsittelyohjeita Gimpillä
Tein kuvankäsittelyohjeita Gimp-nimiselle ohjelmalle. Gimp on vapaan lähdekoodin ohjelma eli sen saa ladata netistä ilmaiseksi laillisesti. Gimpissä on paljon samoja ominaisuuksia kuin Photoshopissa ja se on mielestäni yllättävän hyvä ilmaiseksi ohjelmaksi.

Hääräämön Kuvankäsittelyohjeita Gimpillä -välilehdellä on linkkejä ohjeisiin, jotka ovat hyödyllisiä esimerkiksi blogin kuvien käsittelyssä. Yhteen dokumenttiin kokosin näppäinkomentoja, jotka nopeuttavat työskentelyä. Lisään sivulle ohjeita mahdollisesti tulevaisuudessa.

Ohjeet ovat PDF-muodossa ja ne voi tulostaa kätevästi. Jos ohjeissa on virheitä tai sinulla on kysyttävää, ota toki yhteyttä.

Gimp Suomen sivuilla on paljon hyviä kuvankäsittelyohjeita. Siellä on myös keskustelupalsta, jolla voi kysyä neuvoa ohjelman käyttöön.

lauantai 18. toukokuuta 2013

Mekosta kesätunika
Ostin kirpparilta eurolla trikoomekon, josta ompelin kesätunikan. Leikkasin mekon ensin sopivan mittaiseksi ja ratkoin sivusaumat auki lähes kainaloon asti. Pois leikkaamastani helmakappaleesta leikkasin kappaleen, joka oli melkein 20 cm leveämpi kuin etukappale. Rypytin Framilonilla sen yläreunan etukappaleen levyiseksi. Ompelin sen kiinni etukappaleeseen rinnan alle. Rypytetyn kappaleen alaosa on mekon helma. 

Ompelin kaksoisneulalla käänteen etu- ja takakappaleen alareunaan. Lopuksi ompelin sivusaumat. Etukappale on kaksinkertainen rypytyksestä alaspäin.Alkuperäinen mekko


Mekosta tunika


keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Aday.org - Kuvia kaikkialta maailmasta


Lapinaukean kentän graffitiaita, taustalla kulttuuritalo Korundi, Rovaniemi 

Tasan vuosi sitten, 15.5.2012, oli maailmanlaajuinen valokuvapäivä. Ihmisiä ympäri maailmaa pyydettiin kuvaamaan arkielämää tuona päivänä. Kuvat on julkaistu Aday.org -nettisivustolla. Sieltä voi etsiä kuvia esimerkiksi maan ja kaupungin mukaan. Valtavasta kuvamäärästä on valittu kuvia yli 500-sivuiseen kirjaan A Day in the World, joka on julkaistu Suomessakin.


Harjulampi, taustalla Veitikanharju


Pyykkien kuivatusta parvekkeellani


Otin nämä kolme kuvaa Rovaniemellä 15.5.2012. Ne on nähtävillä myös täällä. Kaksi ylintä kuvaa otin 3,2 megapikselin kännykkäkameralla palatessani töistä, alimman kotona järkkärillä (Canon EOS 500D).

maanantai 13. toukokuuta 2013

Kassi farkkujen lahkeista
Ompelin kassin vanhoista farkuistani. Otin mitat vanhasta kauppakassista ja laitoin lahkeensuun kassinsuuksi. Ompelin heijastinnauhaa kassin sankoihin. Olen ostanut kirpparilta eurolla tai parilla heijastinliivin, josta riittää heijastinta moniin ompeluksiin.

Ompelin samantyylisen kassin reilu vuosi sitten. Näet sen täältä.

tiistai 7. toukokuuta 2013

Lemon Juice -tunika


 


Ompelin kesäpaidan Ottobren (2/2013) Lemon Juice -kaavalla. Kankaan löysin Eurokankaan paloista. Tämä on puuvillatrikoota, mutta malliin kävisi varmaankin paremmin vähän laskeutuvampi neulos. Ostin samalla myös elämäni ensimmäisen kaksoisneulan. Sillä saa hihansuut ja helman aivan kaupasta ostetun näköisiksi. Tykkään.

Rypytin pääntien Framilonilla ja laitoin pääntielle joustavaa vinokanttia. Sitäkin käytin ensimmäistä kertaa. Vaikutti kätevältä. Pienensin kaula-aukkoa sentin verran kauttaaltaan. Ennen rypytystä näytti, että se on silti aivan liian iso, mutta valmiina sopivan kokoinen.

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kauppakassista reissulaukkuSuurensin kirpparilta ostamani kassin viikonloppureissulaukuksi tänään. Tai lähinnä leikkasin kassista materiaalia isompaan laukkuun. Hyödynsin tehdastekoiset saumat ja sangat. 

Tein kassin päätyihin taskut. Niiden suulle laitoin kassikangasta, jotta päätyjen pidennykset eivät näyttäisi pidennyksiltä. Sisällekin ompelin kaksi taskua, joista toiseen laitoin vetoketjun. Alkuperäisessä kassissa vuori oli maastokuvioista kangasta. Leikkasin siitä melkein 10-senttistä suikaletta uuden laukun vuorin yläreunaan. Maastokuvioisen ja mustan vuorikankaan saumaan tein sisätaskut.
Ajattelin laittaa kassinsuulle vetoketjun, mutta minulla ei ollut tarpeeksi pitkää ketjua jemmassa eikä nyt vappuna ollut mahdollista ostaa. Saatan lisätä vetskarin joskus myöhemmin. Se olisi ollut kätevämpi laittaa jo tekovaiheessa, mutta näillä mennään. 
Edit: Ompelin laukkuun vetoketjun. Näet sen täältä.

Laukun pohjan tein samasta ruskeasta kankaasta kuin päätyjen pidennykset. Laitoin pohjaan kovikkeeksi vanhasta mapista leikkaamani pohjan muotoisen kappaleen. Heijastinnauhaa ompelin vähän laukkuun myös.

Alkuperäinen kassi