tiistai 29. maaliskuuta 2016

Eskarin matikkamaa

Eskarin matikkamaa - matematiikan toiminnallinen pistetyöskentelyrata


Olemme käyneet viime aikoina useamman kerran eskarirakennuksemme yläkerrassa, jonne tein matematiikan toiminnallisen pistetyöskentelyradan. Lapset nimesivät sen matikkamaaksi. 

Jokainen lapsi sai matikkamaan passin, johon keräsi rasteja työskenneltyään eri pisteillä. Aikuisen on kätevä katsoa passista, mitä tehtäviä lapsi on jo tehnyt. 


(Edit:) Työskentelypisteitä on 3 - 5 enemmän kuin pareja, jotta kaikkien ei tarvitse vaihtaa pistettä yhtä aikaa.

Muun muassa tällaisilla tehtäväpisteillä eskarilaiset ovat työskennelleet pareittain matikkamaassamme:
Tee lumiukolle napit muovailuvahasta

numeron ja lukumäärän vastaavuus


Tee lumiukolle napit muovailuvahasta

Lumiukkopisteellä lapsi nostaa pienestä ämpäristä kortin ja laskee siinä olevien helmien määrään. Hän etsii lumiukon, jonka vieressä on sama luku numerosymboleilla ja kirjaimin kirjoitettuna. Hän tekee muovailuvahasta lumiukolle yhtä monta nappia. Kun kaikki lumiukot on napitettu, lapset laittavat lumiukot numerojärjestykseen (1 - 10). Tulosta kuorma-autoalustat lukumäärälastaukseen täältä.


Heitä noppaa ja väritä moottorikelkka

yksi enemmän, yksi vähemmän


Heitä noppaa ja väritä moottorikelkka


Tein moottorikelkka-aiheisen värityspelin eskarilaisilleni. Voit tulostaa sen täältä. Täällä Tunturi-Lapissa taitaa olla ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että perheellä on kelkka. 


Ohje:

1. Heitä noppaa.
2. Vähennä silmäluvusta yksi.
3. Väritä lukua vastaavan numeron alue.

Pelin toisessa versiossa nopan silmälukuun lisätään yksi. Voit tulostaa sen täältä.


Oppilaani ovat pelanneet kelkkapelejä pareittain. He heittävät noppaa vuorotellen ja kumpikin värittää samat kohdat kuvastaan. Pelin loputtua lapsi voi halutessaan värittää värittämättä jääneet pienet alueet. Kokoa numeropalapalapelit

numerohahmot tutuiksi


numeropalapeli

Numeropalapeliin tulostin numeroita JufSanne-sivustolta. Pienensin numerot 2, 3 ja 5 A5-kokoon. Kopioin numerot kahden värisille papereille, niin parin oli helppo nähdä, mitkä palat kuuluvat kenelle. Laitoin seinälle malliksi leikkaamattomat numerot.Yhdistä pisteestä pisteeseen

lukujonotaidot


Yhdistä pisteestä pisteeseen

Yhdistä pisteestä pisteeseen -tehtäviä olen laittanut muovitaskuihin. 
Lapset käyttävät vesiliukoisia kalvotusseja ja lopuksi pyyhkivät muovit puhtaaksi kostutetulla käsipyyhepaperilla. Olemme tehneet yhdistelytehtäviä myös lyijykynällä, mutta kalvotussi eli taikakynä tuo aivan uuden ulottuvuuden työskentelyyn ja motivoi paljon.

Tarjolla on muutamia kuvia lukualueelta 1 - 10, mutta myös jokunen isojen lukujen (1 - 100) tehtävä. Suurin osa tehtävistä on lukualueelta 1 - 35.

Olen tuulostanut tehtäviä monelta sivustolta, esim.   • Pinterestistä ja Googlen kuvahausta löytyy paljon näitä yhdistelytehtäviä hakusanalla "dot to dot".Heitä parisi kanssa noppaa 

ja laskekaa silmäluvut yhteen

yhteenlasku


Heitä parisi kanssa noppaa ja laskekaa silmäluvut yhteen


Tein omenapelin, johon laitoin luvut 2 - 12. Kumpikin lapsi heittää yhtä aikaa itse tekemäänsä noppaa. Vuorotellen he laskevat nopan silmäluvut yhteen. Laskija laittaa maitopurkin korkin luvun päälle. Tavoitteena on saada kaikki omenat peittoon. 


Usein pelin loppupuolella peittämättä oli vain kakkosia tai luku 12. Kerroin lapsille, että kun toinen heistä saa luvun 1, sen voi lukita. Tällöin vain toinen parista heittää noppaa toivoen ykköstä. 


Tein tämän pelin leikkaamalla ja liimaamalla, joten minulla ei ole sitä sähköisenä tiedostona.Yhdistä pisteestä pisteeseen

silmä-käsikoordinaatio, hahmottaminen


Silmä-käsikoordinaatio Yhdistä pisteestä pisteeseen


Tulostin Krokotak-sivustolta silmä-käsikoordinaatiota harjoittavia tehtäviä. Nämäkin tehtiin vesiliukoisella tussilla muovitaskussa olevaan monisteeseen.


Samalla idealla tehdään myös Your Therapy Source -sivustolta löytyvät hiiri menee juuston luo -tyyppiset tehtävät.

Tulosta Hääräämön muovailualustat hahmottamisen harjoitteluun täältä.


Etsi pari

lukumäärän ja numeron vastaavuus


luvun ja määrän vastaavuus

TotSchooling-sivustolta tulostin omenapelin, jossa etsitään omenanpuolikkaalle pari treenaten numeron ja lukumäärän vastaavuutta.

Numeron ja lukumäärän vastaavuutta harjoitellaan myös paita- ja housutehtävässä, jossa käytetään klemmareita sekä pyykkipoikia. Tulosta paidat ja housut täältä.


Kokoa palapelejä 

lukujonotaidot


Palapelit lukujonotaidot


Matikkamaassa koottiin myös tekemiäni lukujonopalapelejä. Niissä harjoitellaan lukujonoa 1 - 10 sekä parillisia ja parittomia lukuja.


Ratkaise sudokuja

looginen ajattelu, numerohahmot tutuiksi

sudoku


Pistetyöskentelyn yhdessä pisteessä on paljon sudokuja. Numero - ja muotosudokujen (tulosta täältä) lisäksi ratkaistavana on myös kuvasudokuja. 

Olen löytänyt talviaiheisia sudokuja Petit món -blogista. Tuossa blogissa on paljon sudokuja eri aihepiireistä.

Lego-sudokuun tarvitaan vain pelilauta sekä Duplo-palikoita. Tulosta 12 pelilautaa, joissa on 3 vaikeustasoa.


Kuinka monta helmeä on purkissa?

hajotelmatKuinka monta helmeä on purkissa?


Otetaan viisi helmeä. Lapsi laittaa osan helmistä kupin alle niin, että toinen lapsi ei näe. Toisen lapsen tehtävänä on päätellä, kuinka monta helmeä purkissa on. Lapset piilottavat helmiä vuorotellen. Kun tämä sujuu, lapset pääsevät kakkoslevelille eli ottavat peliin enemmän helmiä. Edit: Myös nämä noppapelit soveltuvat pistetyöskentelyyn:


Heitä noppaa ja väritäPeli 1: Lukumäärän ja numeron vastaavuus
Peli 2: Yhteenlasku

Mökkipelin matematiikkaversio: yhteenlasku

Mökkipelin koukuttavassa matematiiikkaversiossa harjoitellaan lukumäärän ja numeron vastaavuutta sekä yhteenlaskua. Pelivälineinä noppa ja kaksi eriväristä tussia tai muuta kynää sekä pelipohja.Heitä noppaa ja rakenna

Peli 1: Lukumäärän ja numeron vastaavuus
Peli 2: Yhteenlasku


Matematiikkapeli: Heitä noppaa ja rakenna Legoilla

Lukumäärien ja yhteenlaskun harjoittelua Legoilla rakentaen.

Printtaa pelipohjat (klik).

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Farkkutossut 2
Ompelin vanhoista farkuista tossut. Laitoin ohuen vanukerroksen yläkappaleen sisälle. Pohjan väliin laitoin vanukerroksen ja fleeceä. Hyödynsin farkkujen tikatun sauman tossunsuulle. Suunnittelin tossujen mallin itse.

Pari vuotta sitten ompelemani farkkutossut näet täältä.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Suksipussi + Arosa & Lenzerheide

Suksipussi

Ompelin suksipussin hiihtoloman Sveitsin-reissua varten. Päädyimme kuitenkin vuokraamaan lasketteluvälineet, jotta ei tarvinnut kuljettaa junassa kovin paljon tavaraa.


Suksipussi

Ompelin kantokahvan alareunaan lyhyemmän kahvan, jotta painopiste on hyvässä kohdassa vaakatasossa suksia kannettaessa.


Suksipussi


Laitoin suksipussiin tarrakiinnitteiset remmit ja pehmustetta alareunaan sekä siteiden kohdalle. Pussin alareunaan ompelin kosteutta hylkivää maastokangasta.


Suksipussi


Terveiset Arosasta ja Lenzerheidestä:Arosa, Switzerland


Arosa, Switzerland
Köysiratahissi, johon mahtuu 150 ihmistä, yhdistää
Arosan ja Lenzerheiden laskettelukeskuksen


Arosa, Switzerland

Junamatka Churista Arosaan kesti tunnin, vaikka matkaa on vain 26 km. Korkeuseroa on tosin 1 km. Rata kulkee vuorenseinämää pitkin. Välillä on siltoja ja tunneleita. Rata on Unescon suojelukohde, elämys sinällään. Kuvia Rhaetian Railwayn sivuilla (klik).

Arosa, Switzerland

Hääräämön arvonnassa Isin ja tyttöjen lettikirjan voitti Satu Kyllönen. Onneksi olkoon! Laitoin sinulle äsken sähköpostia.

Netissä on paljon hyviä videoita, joista on kätevä opetella letitystä. Tässä minun suosikkini:
Twist Me Pretty
Cute Girls Hairstyles
Jenni´s Hairdays

torstai 3. maaliskuuta 2016

Sudoku & palapelejä esi- ja alkuopetukseen pdf

Skip counting puzzle Even numbers 2 - 20
Skip counting puzzle 
even numbers 2 - 20

Löysin vesivärimaalauksiani vuodelta 2002. Tein niistä lukujonotaitoja kehittäviä palapelejä. Ylin kuva on Kittilän Könkäältä, jossa olin ympäristötaideleirillä juuri aloittamieni kuvataidekasvatuksen opintojen puitteissa.

Counting Puzzle 1 - 10Skip counting puzzle Odd numbers 1 - 19
Skip counting puzzle
odd numbers 1 - 19

Ollessani useampana kesänä töissä Tukholmassa maalasin monesti vapaapäivinäni. Lukujen 1 - 10 ja parittomien lukujen 1 - 19 palapelikuvat maalasin Tukholman keskustassa.


Aakkospalapelit


Tein myös pari aakkospalapeliä, joissa on syksyllä 2016 käyttöön otettavat kirjaimet:

Puzzle ABC


Katulamput ja liikennevalot maalasin Kungsträdgårdenissa Tukholmassa.Puzzle ABC Reindeer


Porokuvat ovat osoitteesta freepik.comNuottisudoku


Meillä eskarissa kuvasudokut ovat suosittuja. Viime aikoina on pelattu myös tekemääni nuottisudokua: Music SudokuTulostin sudokuja eri värisille papereille, jotta kortit eivät sekotu.


Olen käyttänyt tätä materiaalia 

mm. eskarin matikkamaassa ja kirjainmaassa.