maanantai 21. elokuuta 2023

Muovailukirjaimet tuovat vaihtelua kirjainmuotojen harjoitteluun
Muovailuvahalla on kätevä harjoitella kirjainmuotoja. Samalla saadaan hienomotoriikkatreeniä. Muovailuvahatyöskentely vahvistaa käsien pieniä lihaksia, joita tarvitaan muun muassa kynällä kirjoittamisessa. Lisäksi muovailuvaha tuntuu ihanalta käsissä monen mielestä. 

Hääräämön kirjainalustoille muodostetaan kirjain muovailuvahasta. Kunkin kirjaimen yhteydessä olevan kuvan sana alkaa kyseisellä kirjaimella, eli saadaan myös alkuäänneharjoitusta. 


Ohje lapselle: 1. Muovaile muovailuvahasta kämmentesi välissä ohut mato. 
 2. Muodosta muovailuvahamadosta kirjain alustaan tulostetun kirjaimen päälle. 
 3. Voit tehdä lisää eri kokoisia kirjaimia alustalle.


Vaihtoehtoisesti voit muodostaa kirjaimen asettamalla esim. nappeja vieri viereen alustan kirjaimen päälle.

Löydät muovailukirjaimet  A - Ö (29 kpl) Freeedin verkkokaupasta. Ne myydään pakettina kirjainteiden kanssa yhteishintaan 5 euroa.


Oletko jo tutustunut Hääräämön esiopetusaiheisiin Pinterest-tauluihin? Niistä löytyy paljon toiminnallisia ideoita erityisesti äidinkielen ja matematiikan sisältöihin. 


maanantai 14. elokuuta 2023

Kirjaintupla-pelissä harjoitellaan kirjainten tunnistusta ja visuaalista hahmottamistaKirjaintupla on kaikessa yksinkertaisuudessaan hauska ja koukuttava peli. Se soveltuu 2 - 3 pelaajalle. Jos pelaajia on enemmän, osa katsoo korttien kirjaimia ylösalaisin. Kirjaintuplaa voi pelata myös yksin. 

Pelissä harjoitellaan 

 • kirjainten tunnistamista ja nimeämistä 
 • visuaalista hahmottamista 
Vaikka kirjainten osaaminen olisi jo hyvällä mallilla, peliä on silti hauska pelata. 


Kirjaintuplan säännöt  1. Laita kirjainkorttipakka kirjainpuoli ylöspäin pöydälle. 
 2. Nosta yksi kortti pakan viereen. 
 3. Etsi näistä kahdesta kortista yksi sama kirjain tai merkki (! tai ?). 
 4. Pelaaja, joka sanoo ensimmäisenä korttien yhteisen kirjaimen ääneen, saa pakan viereen nostetun kortin. 
 5. Pakasta nostetaan uusi kortti pakan viereen. 
 6. Pelaaja, jolla on eniten kortteja pakan loputtua, on voittaja. 

Jos pelaaja löytää korteista kaksi samaa kirjainta, mutta ei muista kirjaimen nimeä, hän voi näyttää kirjainta. Toinen pelaaja voi auttaa kirjaimen nimeämisessä. 


Muita tapoja pelata Kirjaintuplaa löydät Dobblen sääntödokumentista
Löydät Kirjaintupla-pelin kortit pdf-tiedostona Freeedin verkkokaupasta. Tulosta ja laminoi kortit ja leikkaa ne irti toisistaan. 


Mukavia pelihetkiä!


maanantai 7. elokuuta 2023

Kirjaintiet innostavat kirjainmuotojen harjoitteluun
Kun lapsi tutustuu kirjaimiin, hänen on hyvä tehdä monenlaisia kirjainharjoituksia ilman kynää. Lapset voivat muodostaa pienissä ryhmissä kirjaimia omasta kehostaan lattialla köllötellen. Kirjaimia voidaan piirtää ilmaan ja kaverin selkään sekä vaikkapa siveltimellä pelkällä vedellä liitutaululle.

Kirjaintiet tuovat mukavaa vaihtelua kirjainmuotojen opetteluun. Kirjaimiin on merkitty kirjoitussuunnat, joihin onkin tärkeä kiinnittää huomiota alusta alkaen.


Kirjaintiet on tehty Alku-fontilla.  
Kirjainteitä on saatavilla seuraavilla kirjaimilla: AISUMONELRÄKPYTJVHÖD. Kirjaintietä voidaan aluksi kulkea esimerkiksi etusormella. Sitten kokeillaan muita sormia ja vaikkapa nyrkkiä. Lapsi voi itse ehdottaa, millä hän kulkee tien seuraavaksi. Kulkunopeutta voidaan vaihdella, ja mitä useampia toistoja saadaan, sitä paremmin kirjainmuoto painuu lapsen mieleen. 

Pikkuautolla kirjaintien huristelu on monelle oikein motivoivaa.

Kirjaintiet ovat myynnissä Freeedissä Kirjainmuotojen harjoituksia ilman kynää -paketissa, jossa on myös kirjainten muovailualustat. Kirjainmateriaalien yhteishinta on 5 euroa. 


Vilkaise Hääräämön materiaaleja myös Pinterestistä!