maanantai 9. marraskuuta 2020

Toiminnallisia alkuäänneharjoituksia eskarissa + kuvakortit PDF

 
1. Kosketa kirjainta, jolla sana alkaaKahden tai kolmen lapsen ryhmässä: Yksi lapsi lukee kuva-sanakortista sanan. Toiset lapset kuuntelevat, millä äänteellä sana alkaa. Jos sana alkaa O:lla, he käyvät koskettamassa puolapuiden yläpuolella olevaa O-kirjainta. 

Jos sana alkaa S:llä, he koskettavat lattialla olevaa S-kirjainta. Jos sana ei ala esillä olevilla kirjaimilla, lapset pysyvät paikallaan (ja esim. näyttävät kirjaimen viittomakielellä). 

Jokainen lapsi pääsee lukijaksi vuorollaan. Pyrin valitsemaan kortteihin mahdollisimman selkeitä kuvia, jotta myös lukutaidottomat lapset voivat lukea niitä.

Tämä puolapuuharjoitus vaikuttaa olevan ryhmäni suosikki. Moni lapsi on tullut kysymään vapaan leikin aikana, saako tehdä tätä harjoitusta.
  • Voit tulostaa tähän ja alla kuvattuun harjoitukseen sopivat Papunetin kuvatyökalulla tekemäni kuva-sanakortit täältä.
    • kuvat: Elina Vanninen, Paxtoncrafts Charitable Trust, Sergio Palao / ARASAAC
Kyllä, osaan olla kiitollinen luokassani olevista puolapuista :) 2. Heitä pallo sanan alkukirjaimeenParitehtävä: Lapsi lukee kuva-sanakortista sanan. Toinen lapsi kuuntelee, millä äänteellä sana alkaa. Hän heittää pallon seinällä olevaan kirjaimeen, jolla sana alkaa. Jos seinällä ei ole sanan alkukirjainta, lapsi pompauttaa pallon kerran lattiaan.

Alimpana olevaan kirjaimeen lapsi vierittää pallon:

3. Vie kuvakortit pyykkinarulle
Lapsi ottaa laatikosta kuvakortin ja kuuntelee, millä äänteellä kuvassa oleva esine alkaa. Hän vie kortin pyykkinarulle, jolle on kiinnitetty kyseisen sanan alkukirjain. Lapsi kiinnittää kortin narulle pyykkipojalla.

Kun kaikki kortit on kiinnitetty pyykkinaruille, tarkastetaan, ovatko kortit oikeilla naruilla.

Tämä harjoitus soveltuu niin yhdelle kuin useammallekin lapselle yhtä aikaa tehtäväksi.
  • Tulosta kuvakortit täältä. Tein ne Papunetin Kuvatyökalulla.
    • kuvat: Heidi Ahlström, Ideogrammi / Sari Kivimäki, Kuvako, Annakaisa Ojanen, Aino Ojala, Elina Vanninen


Vilkaise esi- ja alkuopetusaiheisia linkkejä Pinterest-kansiostani!


Ei kommentteja: