maanantai 25. toukokuuta 2020

Kirjainten harjoittelua ja kertausta kirjainautoilla, jotka laskevat tunnelista


Kirjainautot kirjainten opetteluunOn hauskaa antaa pikkuautojen huristella tunnelista jyrkkää alamäkeä ja katsoa, kuinka kauas mikäkin auto ajaa. Kun jokaiseen autoon on liimattu kirjain, tunnelileikissä opitaan ja kerrataan kirjaimia. 
Kirjainautot laskevat tunnelista


Autoleikkiin on hyvä ottaa mukaan tuttujen kirjainten lisäksi sopivan pieni määrä vieraita kirjaimia, jotta motivaatio säilyy.Kirjainautot

Mittaaminen ja vertailuLukujonon avulla mitataan, kuinka pitkälle autot ajavatMittaamista ja vertailua voidaan harjoitella tunnelileikissä: Paperiin piirretään lukujono ja katsotaan, mikä luvun kohdalle auto ajaa. Mikä auto ajoi kauimmaksi? Mikä auto ajoi numeron seitsemän kohdalle? Mitkä autot ajoivat pitemmälle kuin J-auto?

Osa autoista ajaa mahdollisesti kauas pois mittapaperilta. Nämä autot voivat laskea tunnelista uudestaan - ja samalla tulee kirjaintreeniä, kun sanotaan, mikä auto ajoi kauas ja laskee uudestaan. 

Lukujono voidaan myös piirtää leveälle paperille, jolloin on todennäköisempää, että autot pysähtyvät paperille.Kirjainten toteutus leikkiautoihinKirjaintarrat leikkiautoissa


Koottavien huonekalujen mukana tulevat kirjaintarrat käyvät hyvin kirjaimiksi autoihin. Autoihin voidaan myös kirjoittaa kirjaimia permanettitussilla. Myös tarrapaperille voidaan kirjoittaa kirjaimia ja liimata ne autoihin.

Olen nähnyt monissa englanninkielisissä blogeissa tämän tyylisiä kirjainaktiviteetteja.Tässä tunnelin eli pahviputken pituus on 130 cm ja halkaisija 8 cm.


maanantai 18. toukokuuta 2020

Autopeli muovailuvahalla + muovailuvahaohje


Autopeli muovailuvahalla


Pienistä leikkiautoista jää hieno kuva muovailuvahaan, kun auto painetaan kyljellään muovailuvahalevyyn. En muista, missä päin internettiä näin tämän painantaidean. Sitä piti heti kokeilla, ja lapsen kanssa autoja painaessa keksin tämän autonetsimispelin.Muovailuvahaa on helppo, nopea ja edullista tehdä itse. Ohjeen löydät tämän postauksen lopusta.

Etsi oikea autoAutopeli muovailuvahallaAlkuvalmistelut:


1. Kauli muovailuvahasta levyjä, joille mahtuu kaksi pikkuautoa.

2. Paina auton kylki muovailuvahalevyyn niin, että levyyn jää auton painauma.


3. Laita autot parkkiin levyjen lähistölle niin, että ne eivät ole samassa järjestyksessä kuin autojen painaumat muovailuvahalevyissä. 


4. Parisi tekee samat työvaiheet omalla pöydällään. Vaihtakaa paikkoja.


  • Pelin vaikeustasoa voidaan säätää käytettävien autojen määrällä ja samankaltaisuudella.

Etsi oikea auto!

Etsi auto, jonka kyljen painauma on muovailuvahalevyssä. Paina auton kylki levyyn ja katso, ovatko painaumat samanlaiset.
Autopeli muovailuvahalla


Värjäsin keltaisen itse tehdyn muovailuvahan kurkumalla. Alla olevan ruskeasävyisen muovailuvahan värjäsin erittäin vahvalla rooibos-teellä.
Pelivariaatioita
Autojen alustan painaminen muovailuvahalevyyn


Voit pelata tätä peliä myös painamalla auton alustan muovailuvahalevyyn. Jos autoissa on ulkonevat renkaat, voit painaa pelkät renkaat.Muovailuvahaohje5 dl vehnäjauhoja
2 dl suolaa
1½ rkl sitruunahappoa (ei pakollinen, tekee koostumuksesta tosi hyvän)

2 rkl öljyä

5 dl kiehuvaa vettä
(elintarvikeväriä tai esim. mustikan mehua, kurkumaa, vahvaa teetä)


Sekoita jauhot, suola ja sitruunahappo.


Lisää joukkoon öljy ja (värjätty) vesi. Sekoita.Muovailuvaha säilyy hyvin useita kuukausia ilmatiiviissä purkissa, esim. pakastusrasiassa.

Tällä ohjeella muovailuvahan tekeminen on helppoa eikä vahaa tarvitse keittää. Muovailuvahasta tulee pehmeää ja oikein miellyttävän tuntuista. Sain tämän ohjeen käydessämme MLL:n avoimessa päiväkodissa Tourutuvalla Jyväskylässä viime vuonna.
Vilkaise lisää ideoita askarteluihin, käsitöihin ja eskariin Pinterest-tauluistani.

maanantai 11. toukokuuta 2020

Ohje: Ompele tyylikäs yhden sauman pussukka farkkujen lahkeestaYhden sauman pussukka farkkujen lahkeesta


Tyylikäs pussukka syntyy yhdellä ompeleella. Farkkujen tehdastekoinen sauma antaa viimeistellyn silauksen pussukkaan, joka ommellaan farkkujen lahkeesta.

Tällainen farkkupussukka on kätevä myös lorupussina. Kun loruja vaihtelee tilanteen mukaan pussiin, on vain plussaa, että pussissa ei ole mitään kiinnityssysteemiä.
Yhden sauman pussukan ohjeLeikkaa farkkujen lahkeesta haluamasi korkuinen kappale pussukaksi


1. Leikkaa vanhojen farkkujen lahje poikki. Pussukan korkeus on leikatun lahkeenpätkän korkeus. 


Tässä korkeus on 32 cm ja leveys 22 cm.Ompele pussukan pohja suoralla ompeleella ja huolittele sauma ompelukoneen siksak-ompeleella tai saumurilla


2. Käännä lahkeensuu nurinpäin ja ompele leikkaamastasi kohdasta pussukka kiinni suoralla ompeleella ja huolittele sauma ompelukoneen siksak-ompeleella tai saumurilla.  • Passaile farkkujen sauma haluamallesi kohdalle. Housujen saumojenhan ei tarvitse olla pussukassa sivuilla.


Valmis!Kun kulmat ottaa sisää, pussukka saa kolmiulotteisen vaikutelman


3. Jos haluat pussiin enemmän kolmiulotteista vaikutelmaa, voit ottaa pussukan alareunan nurkat sisään. Ohjeen löydät Hääräämön kestolahjapussipostauksesta (klik).


4. Halutessasi voit ommella sulkemisnauhan tai -nyörin kiinni pussukkaan nauhan keskeltä muutaman kerran edestakaisin suoralla ompeleella ommellen.

Pussukan sulkemisnyöri tuo merihenkistä tunnelmaa


Sulkemisnauha vaikuttaa pussin ilmeeseen paljon. Alla olevassa kuvassa nauha on kaksin kerroin, niin rusettiin tuli paljon lenkkejä, vaikka tein aivan tavallisen rusettisolmun.

Pussin voi sulkea myös hiuslenkillä. Melko huomaamattoman kiinnityksen saa tummalla aika ohuella lenkillä. Hiusdonitsi taas tuo näyttävyyttä.Kaksinkertainen sulkemisnauhaLöysin tämän pussukan idean Instagramista Karinilta
Hän on käyttänyt tämäntyylisiä pussukoita kestolahjapusseina.

Liebe Karin, vielen Dank für die gute Idee!