maanantai 8. huhtikuuta 2024

Saanko kertoa sinulle vitsin? 80 vitsikorttia (pdf)
Saanko kertoa sinulle vitsin? -materiaali sisältää 80 lapsille sopivaa vitsiä: 10 sivua, 8 vitsiä/sivu. Viisi ensimmäistä sivua, joilla on lyhyimmät vitsit, ovat lisäksi omana tiedostonaan tavutettuina. 


Löydät nämä vitsikortit (pdf) Freeedin verkkokaupasta
Vitsikorttien käyttöideoita 

Tulosta 6 vitsisivua erivärisille (sininen, punainen, keltainen, violetti, oranssi, vihreä) papereille tai piirrä mainituilla väreillä viiva vitsikortin päähän, myös kääntöpuolelle. Leikkaa vitsit irti toisistaan ja laita väritaskustoon (alla olevassa kuvassa Tiinan toiminnallisten Lilliputti-taskusto). Jos oppilaat eivät tarvitse suurikokoista tekstiä, voit tulostaa vitsejä 2 sivua A4-arkille. Tällöin vitsit eivät jää yhtä paljon taskusta ulos kuin kuvassa. Oppilas heittää värinoppaa ja käy hakemassa nopan osoittaman värisestä taskusta vitsin.
Vitsit voidaan myös tulostaa kaikki saman väriselle paperille ja laittaa rasiaan, josta oppilaat ottavat summassa yhden. Tavutetut vitsit voit halutessasi tulostaa eriväriselle paperille (myös väritaskustoon).
Oppilas lukee vitsin esimerkiksi omalla paikallaan kolme kertaa. Sitten hän kysyy luokkakaveriltaan, saako kertoa hänelle vitsin. Tässä harjoituksessa kaikki vastaavat myöntävästi. Oppilailta, jotka ovat parhaillaan lukemassa/kertomassa tai kuuntelemassa vitsiä, ei kysytä. Seuraavan vitsin oppilas lukee/kertoo eri henkilölle. Voidaan myös sopia alue, johon tullaan lukemaan luokkakaverille, niin harjoitteluvaiheessa olevien lukeminen ei keskeydy. Tämä työskentelytapa voi vaatia jonkun kerran, että alkaa sujua luontevasti. Sain idea tähän lukemistapaan Tiinan toiminnallisten Tavuista tarinoihin -koulutuksesta

Ulkona voidaan tehdä sama harjoitus. Voit halutessasi laminoida niitä vitsisivuja, joita et ole käyttänyt sisällä, ja laittaa ne rasiaan. Värikoodausta voidaan toki käyttää ulkonakin. 

Viisi ensimmäistä vitsisivua ovat lisäksi omana tiedostonaan tavutettuina:

Osallistu 80 vitsikortin (pdf) arvontaan ke 10.4.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, kirjoitathan viestiin sähköpostiosoitteesi), ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla tai Instagramissa. Jokaisesta eri sosiaalisen median kanavassa olevasta kommentista saat yhden arvan, enintään 3 arpaa/hlö.

Arvonnan voittaja pääsee lataamaan veloituksetta vitsit Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


maanantai 18. maaliskuuta 2024

Luetun ymmärtäminen: Ihminen (ympäristöoppi ja äidinkieli)
Nämä ulkoluokkatoimintaan suunnitellut luetun ymmärtämisen tekstit ihmisen biologiasta sopivat hyvin myös sisäkäyttöön. Jokaisen sivun alareunassa on kaksi kysymystä sivun aiheesta. Tekstit on tehty kakkosluokan käyttöön, mutta niitä voidaan hyödyntää toki muillakin luokka-asteilla. 

Tekstejä on kahdeksan: 

 • luut (2 tekstiä)
 • lihakset 
 • ruuansulatus
 • hengitys 
 • verenkierto 
 • aivot 
 • aistit 

Lisäksi jokaisesta aiheesta on sanatason lukijoille sanalista, jonka alapuolella on lyhyt virke.


Tämä luetun ymmärtämisen paketti, aiheena ihminen, on myynnissä Freeedin verkkokaupassa
Tulostin hiljattain käsittelemistämme aiheista tekstejä, ensimmäisellä kerralla kolme ensimmäistä tekstiä (kuva yllä). Monistin tekstejä sen verran, että niitä oli kaksi enemmän kuin oppilaspareja.

Teippasin tekstit kulmistaan kiinni muovitarjottimiin, jolloin niitä on kätevä käyttää ulkona. Vaihtoehtoisesti tekstit voidaan laittaa muovitaskuun. 
Esimerkiksi näin voit käyttää näitä luetun ymmärtämisen tekstejä ulkoluokassa:

Oppilaat lukevat pareittain koulun pihaan usean metrin päähän toisistaan maahan laitetut tekstit. Jokainen pari lukee kolme eri tekstiä (tai kuinka monta eri tekstiä on monistettu). Luettuaan yhden tarjottimen tekstin oppilaat keskustelevat tekstin kysymyksistä. 

Sananselitys tekstien aiheista on mukavaa odottelupuuhaa, kun osa oppilaista on lukenut tekstit. Maitopurkista leikatuille korteille kirjoitetaan etukäteen sanoja, kuten hauislihas, pääkallo ja keuhkot (kun luettavat tekstit ovat nro 1–3). Oppilaat selittävät sanoja pareittain. 

Tunnin lopuksi käydään kysymykset läpi yhdessä. 


Erilaiset hippaleikit toimivat lämmittelynä ja välipalatekemisenä hyvin.
Jos tekstejä käytetään sisätiloissa, tekstit voidaan halutessa pienentää tulostamalla kaksi sivua yhdelle A4-arkille. 

Voit leikata kysymykset pois tekstien alta, jos ette tarvitse kysymyksiä.  

Ympäristöopin kokeeseen voidaan kerrata tämän luetun ymmärtämisen materiaalin avulla. 
Nappaa kuva talteen Pinterestiin: Osallistu ihmisaiheisen luetun ymmärtämisen materiaalin (pdf) arvontaan ke 20.3.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa. Jokaisesta eri sosiaalisen median kanavassa olevasta kommentistasi saat yhden arvan, enintään kolme arpaa per henkilö. 

Voittaja pääsee lataamaan voittomateriaalin (pdf) Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


maanantai 11. maaliskuuta 2024

Muovailualustat: lautaset ja nallejen herkkupurkit lukumäärien ja numeroiden 1 - 6 harjoitteluun

Yksi ryhmän lapsista osaa numeromerkit unissaankin ja ymmärtää, että vaikka napit laskee missä järjestyksessä tahansa, lukumäärä on sama. T
oinen lapsi taas takeltelee kolmen nallen laskemisessa ja ilmoittaa, että nalleja on yksi, kaksi, kolme. 

Näillä Hääräämön lukumäärämuovailualustoilla on kätevä eriyttää opetusta, sillä alustoja on monen tasoisia.

Lukumäärien laskeminen sekä subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta ovat tärkeitä esimatemaattisia eli loogis-matemaattisia taitoja. Ennen kuin lapsi alkaa harjoitella numeroita, hänen on hyvä saada paljon treeniä lukumääristä. 

Luovailualustoilla lapsi harjoittelee hahmottamaan lukumääriä sekä käsitettä yhtä monta sekä myös numero-lukumäärävastaavuutta.

Nämä tehtävät on suunniteltu esiopetukseen, mutta sopivat hyvin myös viskaritehtäviksi ja myös nuoremmille, erityisesti lukumääräversiot. 
Lautastehtävissä ja herkkupurkkitehtävissä harjoitellaan samoja asioita. Molemmissä tehtävissä on muovailualustoja, joilla harjoitellaan lukumääriä lukualueella 1 - 3 tai 1 - 4 sekä 1 - 6. Numeron ja lukumäärän vastaavuuteen on harjoitukset samoilta lukualueilta. 
 • Muovailualustoilla voidaan harjoitella myös käsitteitä yksi enemmän ja yksi vähemmän.

Lapsi muovailee kämmentensä välissä muovailuvahasta palloja, joita asettaa muovailualustojen purkkeihin tai lautasille. Työskennellessään muovailuvahalla lapsi saa monipuolista hienomotoriikkaharjoitusta ja käsien pienet lihakset vahvistuvat. Tällöin lapsen valmiudet esimerkiksi kynätyöskentelyyn paranevat. Aikuisen tehtävänä on vain tulostaa muovailualustat ja laittaa ne muovitaskuihin (tai laminoida ne) sekä antaa lapselle muovailuvahaa. 
 • Muovailuvahan sijaan tehtävissä voidaan käyttää esimerkiksi nappeja, pieniä simpukoita tai askarteluhelmiä. Niidenkin käsittely harjaannuttaa lapsen hienomotorisia taitoja. 

Muovailualustat ovat myynnissä Freeedin verkkokaupassa


Muovailualustojen (pdf) arvontaOsallistu tässä postauksessa esiteltyjen lukumäärämuovailualustojen (pdf) arvontaan ke 13.3.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, kirjoitathan viestiisi sähköpostiosoitteesi) ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa. Jokaisessa eri some-kanavassa olevasta kommentista saat yhden arvan, enintään kolme arpaa per henkilö. 

Arvonnan voittaja saa oikeuden ladata muovailualustat veloituksetta Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


maanantai 4. maaliskuuta 2024

Neljä innostavaa matikkapeliä: Heitä noppaa ja...
Hääräämön uudet Heitä noppaa ja... -pelit ovat nyt esittelyssä! Näissä noppapeleissä saadaan aivan huomaamatta paljon harjoitusta esimatemaattisiin taitoihin, jotka ovat tärkeä perusta matematiikan oppimiselle koulussa: 

 • lukumäärät (yksi yhteen -vastaavuus) 
 • numero-lukumäärävastaavuus 
 • lukumäärien vertailu 
 • subitisaatio (pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta) 
 • käsitteet yksi enemmän, yksi vähemmän ja yhtä monta 
 • yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 1–6 
 • lisäksi saadaan harjoitusta myös silmä-käsikoordinaatioon ja muihin hienomotorisiin taitoihin

Pelit on suunniteltu esiopetukseen, mutta osa peleistä soveltuu hyvin myös nuoremmille, esimerkiksi viskaritehtäviksi. Erityisesti Heitä noppaa ja ympyröi -peli sekä Heitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin lukumääräversio käyvät eskari-ikäisiä nuoremmille. Moni lapsi toki hahmottaa hyvin numeroita jo hyvin nuorena, niin pelaamaan vaan! :) Tutustu myös vuosia sitten julkaistuihin suosittuihin Heitä noppaa ja... -peleihin ja tulosta ne veloituksetta Hääräämöstä:  

Nämä pelit ovat tulostettavissa myös pohjoissaameksiHeitä noppaa ja ympyröiHeitä noppaa ja ympyröi -pelissä harjoitellaan lukumääriä ja käsitettä yhtä monta. Pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja ympyröivät silmäluvun osoittaman määrän pisteitä. 


Heitä noppaa ja kilpaileHeitä noppaa ja kilpaile -pelissä voittaja on yksi pelilaudan kuudesta kilpailijasta, ei kukaan pelaaja. Peliä voidaan pelata yksin tai parin kanssa, miksei kolmestaankin. 

Pelistä on tulostettavissa kolme eri kuvaversiota. Kaikissa versioissa harjoitellaan lukumäärän ja numeromerkin yhteyttä. Heitä noppaa ja ruoki koiraaHeitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin neljässä versiossa harjoitellaan

 1. lukumääriä 
 2. numero-lukumäärävastaavuutta 
 3. käsitettä yksi enemmän 
 4. käsitettä yksi vähemmän 

Lisäksi kaikissa versioissa tulee treeniä lukumäärien vertailuun sekä subitisaatioon eli pienten lukumäärien hahmottamiseen laskematta. 

Koiran ruuaksi voidaan ottaa nappeja tai muita pieniä esineitä. Myös muovailuvahasta voidaan muovailla kämmenten välissä palloja ruuaksi. 


Heitä noppaa ja rakenna

(yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 0–6)Hääräämön Heitä noppaa ja rakenna -pelit ovat olleet suosittuja jo vuodesta 2017 lähtien. Tässä pelin uusimmassa versiossa harjoitellaan yhteenlaskua ja hajotelmia lukualueella 0–6. 

Lapsi heittää noppaa parinsa kanssa vuorotellen. Hän rakentaa Legoista tai esimerkiksi Multilink-kuutioista tornin, jossa on nopan silmäluvun verran palikoita. Hän laittaa tornin ruutuun, jonka yhteenlaskun summa on tornin palikoiden määrä. Tallenna kuva Pinterestiin: Osallistu neljän uuden Heitä noppaa ja... -pelin (pdf) arvontaan ke 6.3.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, kirjoitathan viestiin sähköpostiosoitteesi). Osallistu arvontaan myös Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa. Jokaisesta eri somekanavassa olevasta kommentista saat yhden arvan, enintään kolme arpaa per henkilö. 

Arvonnan voittaja pääsee lataamaan Heitä noppaa ja... -pelit (pdf) veloituksetta Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


maanantai 26. helmikuuta 2024

Kuva-arvoitukset: Luetun ymmärtämisen ja loogisen päättelyn toiminnallisia tehtäviä


Ota selville, kenen housut nämä ovat ja mikä on tämän koiran nimi. Kuka asuu tässä talossa ja kenellä on tällainen kulkuneuvo? 

Seitsemässä kuva-arvoitussetissä, siis toiminnallisessa luetun ymmärtämisen sekä loogisen päättelyn tehtävässä, aiheina ovat repun sisältö, vaatteet, eväät, talot, koirat kulkuneuvot ja eläimet. Julkaisin viime vuoden puolella pakettiarvoituksen. Siinä on sama idea kuin näissä kuva-arvoituksissa. Voit tutustua pakettiarvoitukseen ja tulostaa sen veloituksetta Freeedistä

Olen korvamerkinnyt kakkosluokkani perjantain äidinkielen tunnin toiminnallisille kirjoitusharjoituksille ja luetun ymmärtämisen tehtäville. Näitä kuva-arvoituksia olemme ratkoneet useana perjantaina. 

Oppilaat saavat tehtäväpaperin, jonka jättävät pulpetilleen, kuten myös kynän ja kumin. Jokainen käy hakemassa luokan etuosasta vihjeliuskan ja lukee sen. Sitten on aika mennä katsomaan käytävältä kuvapaperista, mihin kuvaan vihje sopii. Kuvan vieressä oleva luku painetaan mieleen ja mennään kirjoittamaan omalle paikalle saman luvun riville nimi, joka sopii kyseiseen kuvaan. Sitten oppilas käy vaihtamassa vihjelapun ja jatkaa työskentelyä ratkaisten kaikki 12 nimeä. 


Kulkuneuvoaiheisen tehtävän nimissä on vierasperäisiä kirjaimia:
Kaikissa näissä kuudessa kuva-arvoitustehtävässä on sama periaate. Kun oppilaat ovat tehneet yhden arvoitustehtävän, ohjeistukseen ei mene aikaa seuraavilla kerroilla. Kuva-arvoitus on kätevä antaa tarvittaessa myös sijaiselle. 


Sirkka, Pentti, Raija ja Esko ovat lähdössä retkelle kahdeksan ystävänsä kanssa. Mitä he ottavat evääksi?
Opettajalle nämä tehtävät eivät teetä paljon työtä. Tulostin kerralla kaikki seitsemän tehtäväsettiä. Leikkasin vihjeet irti toisistaan liuskoiksi. Laitoin kunkin setin (3 x kuvapaperi, tarkastuspaperi sekä vihjeliuskat) muovitaskuun. Kuvapapereita on kokemukseni mukaan hyvä olla useampia, jotta oppilaat mahtuvat tarkastelemaan niitä. Vihjeliuskoja on hyvä olla enemmän kuin oppilaita. Ei haittaa, että samaa vihjettä on pari-kolme kappaletta. 

Oppilaille annettavia tehtäväpapereita tulostin ison nipun, sama paperi kun käy joka tehtävään. Tehtäväpapereita voi tulostaa kaksi A4:lle paperin säästämiseksi. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat kirjoittaa ratkaisut vihkoonsa. 


Edit: Arvonta suoritettu 

Osallistu kuva-arvoitusten (pdf) arvontaan ke 28.2.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, laitathan viestiisi sähköpostiosoitteesi) ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla tai Instagramissa. Jokaisessa eri some-kanavassa olevasta viestistä saat yhden arvan, maksimissaan 3 arpaa/hlö. 

Voittaja saa oikeuden ladata kuva-arvoitukset (7 kpl) Freeedin verkkokaupasta veloituksetta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


maanantai 12. helmikuuta 2024

Teemana pääsiäinen: 5 ideaa esi- ja alkuopetukseen
Tulit oikeaan paikkaan, jos etsit pääsiäisaiheisia ideoita esi- ja alkuopetuksen äidinkieleen ja matematiikkaan. Nämä harjoitukset sisältävät paljon hienomotoriikkatreeniä, ja joukossa on myös kaksi askarteluohjetta. 


Lisäksi tämän postauksen lopusta löytyy pääsiäiseen liittyvä linkkilista. Keinuva kuoriutuva tipuKeinuvan tipun askartelussa väritetään, leikataan, taitellaan sekä liimataan paperia. 

Aikuisen tarvitsee vain  tulostaa munan ja tipun ääriviivat. 
Pääsiäismunaväritys

alkuäänneharjoitusPääsiäismunaväritys on monipuolinen alkuäänneharjoitus, jossa treenataan samalla hienomotoriikkaa mukavilla tavoilla: kynillä, saksilla sekä sinitarralla. Askeleita kertyy kunnioitettava määrä työskentelyn lomassa. 
Pääsiäismunajahti

lukumäärät, numerot ja hienomotoriset taidot 
kymppiparit, yhteen- ja vähennyslasku
Pääsiäismunajahdissa harjoitellaan kuviolävistäjillä numero-lukumäärävastaavuutta sekä käsitteitä yksi enemmän ja yksi vähemmän. Munilla voidaan harjoitella myös kymppipareja sekä yhteen- ja vähennyslaskua. 

Kuviolävistäjät ovat hyviä välineitä esimatemaattisten taitojen harjoittelussa. Niiden käyttö vahvistaa käsien pieniä lihaksia, mikä on tärkeää esimerkiksi kynäotetta varten. PääsiäissudokutSudokut ovat mukavaa ajanvietettä. Niiden ratkominen kehittää matemaattis-loogista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja. 

Nämä sudokut laminoidaan ja puuttuvat kuvat leikataan irti toisistaan. Sudokuja on näppärä ratkaista tarjottimella, jolloin kuvat pysyvät hyvin tallessa. Versojen ja rairuohon kasvatustalo
Maitopurkista on kätevä askarrella kasvatusastia rairuoholle tai versoille. Mullan sijaan kasvualustana voidaan käyttää pehmopaperia, esimerkiksi vessapaperia. 

Vesiväreillä maalattu paperi tuo elävän pinnan taloon sekä aitaan, mutta aivan hyvin voit käyttää itse maalatun paperin sijaan väripapereita. Muuta mukavaa pääsiäiseen liittyen:

Hyvää pääsiäisen odotusta!


maanantai 29. tammikuuta 2024

Eskarimatikkaa Legoilla: 10 ideaa esimatemaattisten taitojen harjoitteluun
Legot (Duplot) ovat monikäyttöisiä välineitä esimatemaattisten taitojen harjoittelussa. 

Tässä postauksessa esitellyt materiaalit ovat valmisteluiltaan vähätöisiä aikuiselle. Suuri osa tiedostoista vain tulostetaan. Paperit voidaan laittaa muovitaskuihin, mutta se ei ole välttämätöntä. Mallikortit voi olla hyvä laminoida, jos niitä on tarkoitus käyttää monen ryhmän kanssa vuodesta toiseen. 

Nämä materiaalit on suunniteltu eskarilaisille, mutta monet niistä soveltuvat myös viskaritehtäviksi ja jopa nuoremmillekin. Osa tehtävistä käy myös alkuopetukseen, kuten Lego-sudokut. 

Monissa tehtävissä voidaan käyttää Legojen sijaan esimerkiksi Multilink-kuutioita. Heitä noppaa ja rakenna (lukumäärät)

yksi yhteen -vastaavuus, subitisaatio, käsite yhtä monta Lapsen on hyvä saada paljon kokemuksia lukumääristä ennen abstrakteihin numeromerkkeihin perehtymistä. Heitä noppaa ja rakenna -pelin lukumääräversiossa rakennetaan torni, jossa on nopan silmäluvun verran Lego-palikoita. Torni asetetaan ruutuun, jossa on yhtä monta pistettä kuin palikoita tornissa. 

Pelissä harjoitellaan paljon subitisaatiota, eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta. Pelilaudan ruuduissa pisteet on ryhmitelty eri sommitelmaan kuin nopassa. Nopan silmälukujen hahmottaminen laskematta on tärkeä taito. Lisäksi lapsen on hyvä harjoitella pienten lukumäärien hahmottamista muissakin ryhmittelyissä. 


Lukumäärien hahmottamisesta puheen ollen: Oletko tutustunut lukumääräsyöttiin? Heitä noppaa ja rakenna (numerot ja lukumäärät)

numero-lukumäärävastaavuusHeitä noppaa ja rakenna -pelin numeroversioissa harjoitellaan numeromerkin ja lukumäärän yhteyttä. Pelilautoja on kaksi: Ensimmäisessä heitetään yhtä noppaa ja toisessa kahta. Jälkimmäisessä harjoitellaan siis myös yhteenlaskua. Taputa ja rakenna

tavutus, yksi yhteen -vastaavuusTaputa ja rakenna -tehtävät on suunniteltu tavuttamisen harjoituksiksi. Niissä harjoitellaan kuitenkin samalla myös monia matematiikan sisältöjä, niin ne otettiin tähän listaukseen.Lego-bingo

suhdekäsitteet alla ja päällä, väritLego-bingossa harjoitellaan ja/tai kerrataan värejä, sanallisten ohjeiden mukaan toimimista sekä suhdekäsitteitä alla ja päällä.


Sudoku

looginen päättely, luvun 4 hajotelmatLego-sudokuissa harjoitellaan loogista päättelyä ja luvun neljä hajotelmia. Helpoimmat sudokut (*) soveltuvat ensimmäisiksi sudokuiksi. Kahden (**) ja kolmen (***) tähden sudokuissa tarvitaan useampia ratkaisustrategioita.


Tornit

sarjoittaminen, visuaalinen hahmottaminen Lego-torni rakennetaan mallikortin mukaan. Kun torni on kuvan mukainen, torniin lisätään vielä 2 - 4 Lego-palikkaa. Korteissa on rakenteet AB, AABB, AAB, ABB ja ABC.Rakenna kaupunki

yksi yhteen -vastaavuus, subitisaatio, numero-lukumäärävastaavuus

Löydätkö kuvasta virheen?


Rakenna kaupunki -tehtävissä harjoitellaan yksi yhteen -vastaavuutta sekä numero-lukumäärävastaavuutta. Tehtäviä on useaa eri tasoa, joten eriyttäminen käy kätevästi. Korkea torni -peli

yksi yhteen -vastaavuus, numero-lukumäärävastaavuus, vertailuKorkea torni -pelistä on tulostettavissa neljä versiota. Ensimmäisessä (kuvassa yllä) harjoitellaan subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta sekä yksi yhteen -vastaavuutta. Muissa pelilaudoissa harjoitellaan numero-lukumäärävastaavuutta sekä lisäämistä ja vähentämistä. Vertailua harjoitellaan joka versiossa. Rakenna mallista

visuaalinen hahmottaminenLego-mallikortteja voidaan käyttää monella tavalla, vilkaise ideoita: 


Äänestys

pylväsdiagrammi, vertailuLegoilla on kätevä suorittaa äänestys ja tutustua pylväsdiagrammiin. Äidinkielen peli vielä tähän loppuun:
Alku- ja loppuäännepelissä saadaan paljon toistoa äänteiden kuunteluun. Pelissä kuunnellaan äänteitä A, I, S, N ja O. 


Löydät lisää esimatemaattisten taitojen harjoituksia Pinterest-tauluistani


Mukavia oppimishetkiä Legojen parissa! 


maanantai 22. tammikuuta 2024

Tunnetaitoja toiminnallisesti: Kasvot (25 muovailualustaa)
Uusi tunnetaitomateriaali on nyt julkaistu! Muovailualustat innostavat lapsia muovailemaan henkilöille ilmeen. Tämä lapsilähtöinen toiminnallinen työskentelytapa voi hämmästyttää ja yllättää. Yhdessä keskustellen nimetään tunteita, joita nähdään muovailualustoilla. Tunteista voidaan keskustella myös laajemmin, esimerkiksi:

 • Mistä sinä tulet iloiseksi/surulliseksi/innostuneeksi...? 
 • Milloin olit viimeksi iloinen/surullinen/innostunut...?
 • Miltä ilo/suru/innostuneisuus/inho/tyytyväisyys/pelko... tuntuu kehossasi? 
 • Missä kohdassa kehoa kyseinen tunne tuntuu? 

 

 
Työskentelyn dokumentointi käy kätevästi valokuvaten, ja kuviin on mukava palata myöhemmin. Kun tiettyä tunnetta käsiteltäessä esimerkkikuvana on itse muovailtu ilme, aihe tulee lähelle lasta. 

Kuvia voidaan tulostaa paperille tai näyttää valkokankaalta suuressa koossa. 

Muovailualustoilla voidaan myös muovailla vapaasti ilman sen kummempia tunnepohdintoja. Lapset saattavat toki keskenään keskustella tunteista, joita tunnistavat ilmeistä. 25 muovailualustaa


Tunnetaitoja toiminnallisesti: Kasvot (25 muovailualustaa) -setti on myynnissä Freeedin verkkokaupassa
Osallistu Kasvot-muovailualustojen (pdf) arvontaan kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, kirjoitathan kommenttiin sähköpostiosoitteesi) ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa ke 24.1.2024 klo 20 mennessä. Jokaisessa eri some-kanavassa olevasta kommentista saat yhden arvan, yht. max 3 arpaa. 

Arvonnan voittaja saa oikeuden ladata muovailualustat veloituksetta Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön Facebook-sivulla.