maanantai 31. lokakuuta 2016

Liivimekko vauvalle & hernepusseja isoveljelleOmpelin ystävieni pienelle tyttövauvalle liivimekon. Äitini on ommellut samalla kaavalla minulle mekon kauan sitten. Kankaat olen ostanut Partista Jyväskylästä.

Tein isoveljelle tetraedrin mallisia hernepusseja. Löydät hernepussiohjeen täältä.Oletko jo tutustunut Pinterest-tauluihini?

maanantai 24. lokakuuta 2016

Vauvan peitto vanhoista farkuista + graffiteja

Tilkkupeitto vauvalle vanhoista farkuista kaitaletekniikalla


Yksityiskohta tilkkupeitosta: hapsusaumat


Ompelin tilkkupeiton vanhoista farkuista lahjaksi pienelle poikavauvalle. Jotta sain aikaan valkoisia hapsuraitoja, laitoin tilkut lomittain ja tikkasin päältä, kuten pari vuotta sitten ompelemassani torkkupeitossa. Kun tilkut yhdistää laittamalla ne lomittain, saumoista tulee ohuita.

Olin viime talvena Muonion kansalaisopiston järjestämällä tilkkutyökurssilla, jossa opettajana toimi Paula Vainio. Siellä opin tämän kaitaletekniikalla toteutetun mallin.

Aiemmin ompelemani vauvan farkkupeiton näet täältä.Tilkkupeitto vauvalle vanhoista farkuista kaitaletekniikalla


Alimmassa kuvassa olevat farkkutossut näet tarkemmin täältä.


Terkut Rovaniemeltä! Olimme siellä loppuviikon. Eilen ihastelin Lapinaukean kentän suurta laillista graffitiaita. Tässä maistiaisia:
maanantai 17. lokakuuta 2016

Video: Lumitähti paperista 3D

Ohje: Kolmiulotteinen lumihiutale paperista

Nämä kolmiulotteiset lumitähdet sopivat hyvin koristeeksi esimerkiksi ikkunaan. Ne ovat kummaltakin puolelta samanlaisia.Lumitähti paperista 3D tutorial

Yhteen lumitähteen tarvitset:

 • kaksi A4-kokoista paperia
 • sakset
 • liimaa


Katso kolmiulotteisen lumitähden ohjevideo:


1:33 min


Täällä Muoniossa on satanut lunta jo useampana päivänä tänä syksynä. Eilisestä lähtien pihassamme on näyttänyt tältä:Ensilumi


maanantai 10. lokakuuta 2016

Ovitehtävä: kieltenopetusta Liikkuvan koulun hengessäOvitehtävä saa oppilaat liikkumaan kielten tunneilla. Edestakaisin kävellessään oppilaat tutustuvat uusiin sanoihin ja rakenteisiin. Ei haittaa, vaikka oppilas ei ymmärrä kirjoittamaansa tekstiä kokonaan. Hän saa paljon toistoja, ja muistijäljet vahvistuvat vähitellen. Tehtävä soveltuu kaikille luokka-asteille, niin pienille kuin isoillekin koululaisille.Ovitehtävän säännöt

 1. Kopioi luokan oveen kiinnitetty teksti vihkoosi. 
 2. Kynä ja vihko ovat omalla paikallasi koko ajan.

Ovitehtävän teksti voi olla esimerkiksi lauseita seuraavaksi käsiteltävästä kirjan tekstistä. Kun oppilas kopioi tekstin, hän saa paljon toistoa. Uudet sanat ja rakenteet tulevat tutuiksi vähitellen tekstiä kopioidessa. Tekstin tulee olla sen verran vaikea, että sitä ei saa kopioitua kertalukemalla.Ovitehtävän toteutus

 


Vieraskielinen teksti on luokan ovessa (ulkopuolella) tai muussa sellaisessa paikassa, että kukaan oppilaista ei pysty lukea sitä omalta paikaltaan. Tekstin saa käydä lukemassa niin monta kertaa kuin on tarpeen. Isommille ryhmille olen laittanut kaksi tekstipaperia eri puolille luokkaa. Alussa papereiden luona on tungosta, mutta ruuhka tasoittuu pian. Oppilaat huomaavat, että työrauha on erityisen tärkeä ovitehtävää tehdessä, sillä sanat unohtuvat, jos joku keskeyttää.

Kun kaikki ovat kirjoittaneet tekstin vihkoonsa, olen heijastanut tekstin videotykillä valkokankaalle, ja oppilaat ovat tarkastaneet kirjoituksensa. Teksti voidaan suomentaa esim. opettajajohtoisesti. Opettaja voi nostaa tekstistä esille esim. uusia kielioppiasioita. Ovitehtävän hyödyt

 
 • Oppilas saa paljon sanojen ja rakenteiden toistoja vieraan kielen opettelussa.
 • Kun oppilas tutustuu uuteen tekstiin, moni asia on hänelle tuttua ovitehtävästä. 
  • Ovitehtävä voidaan vaihtoehtoisesti tehdä kertaukseksi jo käsitellystä tekstistä.
 • Oppilaan keskittyminen paranee, kun hän pääsee välillä liikkumaan. Ovitehtävässä kävelyä tulee yllättävän paljon.
 • Työmuistin harjoittaminen
 • Vaikka luokassa on paljon kävelyä edestakaisin ja touhu saattaa näyttää sekavalta, jokainen keskittyy omaan työskentelyynsä.
 • Oppilaat tykkäävät :)

Sain ovitehtäväidean siskoltani, joka opettaa saksaa maahanmuuttajille Sveitsissä. Löydät tietoa ovitehtävästä saksaksi googlaamalla "Laufdiktat", "Wanderdiktat" tai "Schleichdiktat" (suoraan suomennettuna kävely- tai hiipimissanelu). Saksalaisten äitien keskustelupalstakommenteista päätellen Saksassa käytetään ovitehtävää äidinkielen oikeinkirjoituksen harjoitteluun.


Teetin ovitehtävää paljon opettaessani ammattiopistossa taiteen ja kulttuurin kurssien lisäksi ruotsia ja englantia. Kokeilin sitä myös sijaistaessani alakoulun englannin tunnilla. Käytin ovitehtävää eskarissakin: kirjoitimme nimipäiväsankareita kalenteriin tällä idealla. Kokemukseni mukaan ovitehtävä toimii kaiken ikäisillä.


Kikis Web -sivustolta löydät ovitehtävän ohjeen saksaksi itsenäiseen työskentelyyn. Oppilas voi siis harjoitella ovitehtävän avulla myös kotona.Toiminnallinen ovitehtävä kielten tunneille


Lisää vinkkejä


(edit) ESL-sivustolla on Running Dictation -ohje englanniksi.


(edit) Jaettuani tämän postauksen Facebookin opettajaryhmissä sain lisää vinkkejä ovitehtävän käyttöön. Kiitos ideoista! • Ovitehtävää voi tehdä myös pareittain: Toinen käy lukemassa tekstin ja kuiskaa sen kirjurina toimivalle parilleen.
 • Eriyttäminen on helppoa oppilaiden huomaamatta: Eri tasoiset oppilaat lukevat eri värisille papereille tulostettuja tekstejä. 
  • Jos etsitään eri aihepiireihin liittyviä sanoja tai lauseita, toiset aihepiirit voivat olla toisia helpompia.
 • Pikkuoppilaat voivat harjoitella lukemista ja kirjoittamista (yksittäisiä sanoja, joissa on erityisesti kaksoiskonsonantteja tai pitkiä vokaaleja)


Oletko käyttänyt ovitehtävää kieltenopetuksessa? Olisi mukava kuulla kokemuksia.Lopuksi vielä lyhyt videotervehdys viime viikon patikoinnilta Pallakselta. Ruska on hyvinkin ohi, ja tunturissa näkyi porojen lisäksi kiirunoita.

maanantai 3. lokakuuta 2016

Yrttilauta keittiön ikkunalle

Katosta roikkuva yrttilauta

Mieheni teki yrteille katosta roikkuvan yrttilaudan keittiön ikkunalle. Laitoin yrttejä pari vuotta sitten dyykkaamiini kahvipannuihin. Itse lauta löytyi valmiiksi harmaantuneena miehen kätköistä.Yrttejä kahvipannuihin yrttilaudalle

Ensin ajattelin tehdä pannujen pohjaan reikiä, mutta en raaskinut tuhota hienoja pannuja. Laitoin yrttipurkin säilykepurkissa kahvipannuun, ja moniin säilykepurkkeihin laitoin multaa niin paljon kuin mahtui. 


Asuessani Rovaniemellä basilikat kasvoivat monta kuukautta pelkällä vedellä yrttipurkin omassa mullassa. En tiedä, mikä täällä pohjoisemmassa saa basilikan lehdet tummumaan, ehkä pohjoisuus ei vaikuta asiaan, mutta mikä? Yrttilauta on pohjoisikkunalla, mutta kaamokseen on vielä pitkä aika.


Yrttilauta keittiön ikkunalla

Ensin ajattelin laittaa yrttilaudan huomattavasti korkeammalle. Onneksi kettingit ovat niin pitkät, että saimme laudan melko alas. Nyt yrtit eivät peitä ikkunaa juurikaan. 
Säilytin aiemmin paria yrttiä keittiön pöydällä, mutta pöytä pysyy helpommin siistinä, kun siinä ei ole mitään ylimääräistä.

Otin nämä kuvat pari viikkoa sitten ruskan ollessa parhaimmillaan. Nyt täytyisi lähteä haravoimaan.