tiistai 30. lokakuuta 2012

Valokuvan "lainaus"

Poistin juuri blogistani yhden luvatta julkaisemani kuvan. Kuva oli tosin aivan pieni ja edesauttoi hyvänä pitämäni dokumenttielokuvan tunnetuksi tekemistä. Selitykset pois. Minulla ei ollut lupaa julkaista tuota kuvaa eli rikoin tekijänoikeuksia. 

Finnfoto ry:n mukaan valokuvia "lainataan" netissä usein luvatta, ja blogeissa on yleistä julkaista kuvia, joihin ei ole oikeuksia. Minulla on kylläkin sellainen tuntuma, että seuraamieni blogien kuvat ovat laillisesti julkaistuja. Toki törmään myös sellaisiin blogeihin, joiden kuvat näyttävät "lainatuilta". Eilen alkoi Finnfoto ry:n kampanja valokuvien luvattoman käytön kitkemiseksi.

Lisätietoa Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n tiedotteesta.maanantai 29. lokakuuta 2012

Kolmiulotteinen neulekuvio + ohje

Ohje: kolmiulotteinen irlantilaisneule


Tätä kolmiulotteista neulepintaa voi neuloa esimerkiksi sukkiin, säärystimiin tai pipoon. Se on samanlaista oikealta ja nurjalta puolelta, minkä vuoksi se sopii hyvin myös kaulaliinaan. Tämä on käsittääkseni jotain irlantilaisneuletta. Minusta se näyttää tassunjäljiltä. Sitä on helppo neuloa. Silmukoidenkääntökierros on vähän työläs, muttei vaikea.


Irlantilaisneuleen ohje:


Neulo joustinneuletta (4 oikein, 4 nurin) 4 kerrosta (tai enemmän, jos haluat työhön joustinneuleen näköisen reunan kuten esim. kaulaliinassa, jonka esittelin täällä). 

Vaihda oikeiden ja nurjien silmukoiden paikkaa joka neljännellä kerroksella (kuvallinen ohje alla). Neulo muut kerrokset ihan tavallista joustinneuletta (4 o, 4 n). Oikeat silmukat käännetään nurjien kohdalle (jolloin nurjat kääntyvät oikeiden kohdalle) kuten palmikkoa tehdessä:


Sinulla ei välttämättä ole sama lähtötilanne kuin seuraavassa kuvassa. 
Katsomalla ohjeen läpi ymmärrät periaatteen.

Ohje: 2 seuraavaa silmukkaa ovat nurjia, niiden jälkeen 4 oikeaa
Kaksi seuraavaa silmukkaa ovat nurjia, 
niiden jälkeen 4 oikeaa.


Nosta 2 nurjaa silmukkaa apupuikolle. Vie apupuikko työn taakse
1) Nosta kaksi nurjaa silmukkaa apupuikolle. 
Vie apupuikko työn taakse.


Ohje: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa
2) Neulo kaksi oikeaa silmukkaa.


Ohje: Neulo kaksi nurjaa silmukkaa apupuikolta
3) Neulo kaksi nurjaa silmukkaa apupuikolta.

4) Seuraavaksi nosta kaksi oikeaa silmukkaa apupuikolle. Jätä apupuikko työn etupuolelle aina, kun sillä on oikeita silmukoita (takapuolelle, kun sillä on nurjia). 


5) Neulo kaksi nurjaa ja sitten oikeat silmukat apupuikoilta. Siirry kohtaan 1.


Lisää Hääräämön kuvallisia neuleohjeita:

perjantai 26. lokakuuta 2012

Aina erilainen taideteos

Olen kuvannut ikkunastani avautuvaa maisemaa viime päivinä. Gif ei kuvan tallennusmuotona päästä värejä oikeuksiinsa. Otankin mielelläni vastaan ideoita, miten animaation voisi tallentaa siten, että siinä säilyy enemmän värejä kuin giffissä.

Ohje Gimpillä tehtävään animaatioon löytyy täältä.


Keskiviikkoaamuna 24.10.2012

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Stitch Details -mekko kirpparikankaasta


Löysin kirpparilta ihanan vakosamettipalan (170 cm) neljällä eurolla. Ompelin siitä Stitch Details -tunikamekon Ottobren (5/2012) kaavalla. Ensin mietin, onko kangas liian samantyylistä kuin Bubble Pocket -mekkoon käyttämäni vakosametti. No, malli ainakin on aivan erilainen ja tässä uudessa mekossa on pitkät (3/4) hihat. 

Tein alavarat ja taskupussit tummansinisestä pellavasekoitekankaasta. En ollut ommellut sivusaumaan upotettuja taskuja koskaan aikaisemmin, mutta voisin kuvitella, että tulevaisuudessa paljonkin.

Tervetuloa Hääräämön uudet lukijat!

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Valkoinen kaulaliina

Kolmiulotteinen irlantilaisneule


Näin yhden työkaverini neulovan mielenkiintoista pintaa villasukan varteen ja hän neuvoi minulle, miten sitä tehdään. Olen neulonut tämän kaulaliinan alun tuolla idealla. Tässä neuleessa oikea ja nurja puoli näyttävät samalta.


Edit: Ohje löytyy täältä.
 
Talvinen tervehdys Rovaniemeltä! Tältä täällä näytti tänään, syysloman viimeisenä aamuna:


perjantai 19. lokakuuta 2012

Toivolan vanha piha JyväskylässäToivolan vanhan pihan sisäänkäynti


Lankakauppa TitiTyy


Ihanan idyllinen Toivolan vanha piha on avattu hiljattain Jyväskylän keskustassa osoitteessa Cygnaeuksenkatu 2. Vanhoissa rakennuksissa on käsityöläisten työhuoneita ja pajoja sekä kauppoja, kuten lankakauppa TitiTyy. Kahvilakin on tulossa pihapiiriin.


Suomen käsityön museossa (Kauppakatu 25, Jyväskylä) on kuvataiteilija Anu Tuomisen näyttely Sormenjälkiä 2.12.2012 asti. Kävin nyt syyslomalla museossa ja ihastelin Tuomisen värioivalluksia, hauskoja ideoita ja monipuolista tuotantoa. Esittelin aiemmin joitain teoksia samasta näyttelystä, näet ne täältä.Anu Tuominen: 
Pannukakkuja ja mansikkahilloa, maitoa. 2012, alkaen 2002
Pannulaput kirpputoreilta, napit, hilloastia ja lusikka, mukit ja virkkaus


Anu Tuominen:
Maiseman vihreys keväästä kesään. 2012, teokset alkaen 2001
Sekatekniikka


 

Tervetuloa kaikki uudet lukijat! Teitä on paljon! :)

lauantai 13. lokakuuta 2012

ArvontaTervetuloa osallistumaan Hääräämön arvontaan! Tällä kertaa arvotaan kaksi voittajaa, jotka saavat farkkupenaalin (meikkipussi? piuhapussi?). Ompelen penaalit vanhoista farkuista, ja voittajat voivat esittää toiveita penaalin koosta, muodosta (joku tämän postauksen kolmesta mallista) ja vetoketjun väristä.

Osallistumisaikaa on to 1.11.2012 klo 21.00 asti.


Yhden arvan saat kommentoimalla tätä postausta.

Kaksi arpaa saat, jos olet kommentoinnin lisäksi Hääräämön kirjautunut lukija.

Kolmannen arvan saat, kun linkität tämän arvonnan blogiisi (edit: tai Facebookiin) tai linkittäisit, jos sinulla olisi blogi. Voit käyttää linkitykseen ylintä kuvaa.


Kerro kommentissasi, kuinka monella arvalla osallistut. 


Edit: Näihin penaaleihin löytyy ohje täältä.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Sade-essu pyöräilijälle
Ostin Ikean kolmen istuttavan Ektorp-sohvan. Taidan olla enemmän innoissani sohvan pakkausmateriaaleista kuin itse sohvasta. Säästin mm. isot muovipussit, joihin oli pakattu tyynyt. Olen käyttänyt yhtä tällaista muovipussia sade-essuna pyöräillessäni. Työnnän pussin yhden reunan vettähylkivän takin helman alle, ja sadesuoja on valmis. Joskus käytin mustaa jätesäkkiä sade-essuna, mutta läpinäkyvä muovipussi taitaa olla vähän huomaamattomampi.


Tervetuloa uudet lukijat Katja, Moona, Vimmla ja Mira!

lauantai 6. lokakuuta 2012

Home Sweet Home -mekkoOmpelin yhdelle aivan pienelle tytölle mekon tilkuista (Home Sweet Home -essumekko, 74 cm, Ottobre 1/2012). Kankaat taitavat olla pääosin Marimekkoa, esim. Maija Isolan suunnittelema Pikkuruusu. Päällikangas on kahdeksasta tilkusta (+ tasku). Suurin osa saumoista ei juuri näy, sillä monet vierekkäisistä tilkuista ovat pikkukukallista kangasta.

Vuorin tein yhdestä kappaleesta. Se on kirpparilta ostetusta pussilakanasta, joka on Isolan Muija-kuosia. Ompelin päällisen ja vuorin pussiksi, ja kääntämisen ja silityksen jälkeen tein tikkauksen reunaan, siis koko mekon ymäri. Mekon olkaimet laitetaan ristiin takaa.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Tuotekuvausta saunastudiossa


1/15 s, f/5.6, ISO 200

Harjoittelin tuotekuvausta ilman salamaa menneenä viikonloppuna. Valaisin kahdella Ikeasta ostamallani ledilampulla. Ne ovat yllättävän käteviä, sillä vartta voi taivutella melkein miten vaan. Taidan ostaa ainakin yhden lampun lisää käydessäni seuraavan kerran Ikeassa. 

Sauna ja pesuhuone ovat ainoat tilat, jotka saan pimeäksi keskellä päivää, niin rakensin studion sinne. Jotta sain varjon etualalle, laitoin päävalon tuotteen taakse. Avasin varjoa toisella samanlaisella lampulla. Kamera oli pienellä jalustalla.

Suunnitelmissani on askarrella jonkunlaisia softboxeja lamppujen eteen, jotta saan tarvittaessa pehmeämpää valoa. Jatkossa täytyy muistaa myös heijastimet. Nyt olisin voinut heijastaa valoa sakseihin peilillä tai jollain valkoisella pinnalla, jotta sakset eivät olisi jääneet noin varjoon.


Näin tein sen.


Alemman kuvan vasemmassa reunassa näkyvä viemäriputken pätkä pitää pahvia paikoillaan. Tähän kuvaan tosin pahvia ei olisi tarvinnut laittaa kaarevasti. Entisessä kämpässäni putkella oli tolkumpi tehtävä, näet sen täältä.


Lintuemo, tervetuloa Hääräämön lukijaksi!