maanantai 16. toukokuuta 2016

Taputusmittari PDF esi- ja alkuopetuksen äidinkieleen ja matematiikkaan

Hääräämö: Taputusmittari
Taputusmittari


Tein jokaiselle eskariryhmäläiselleni taputusmittarin (voit tulostaa sen pdf:nä täältä), jonka laminoin ja teippasin pulpettiin. Se on aina esillä, joten sitä tulee käytettyä paljon. Samalla se toimii lukusuorana. 


Taputusmittarilla mitataan, kuinka monta tavua sanassa on. Lapset keksivät mielellään mitattavia sanoja. Oikealla kädellä aloitetaan ykkösestä, ja sanan joka tavulla taputetaan yhden luvun kohdalle. Sanomme tavutettavan sanan yhteen ääneen ta-vuit-tain. 


Kun taputamme koko ryhmä yhdessä, pyydän yleensä näyttämään tavumäärän sormilla taputuksen jälkeen. Jos vastauksissa on hajontaa, taputamme sanan uudestaan. Sanomme vielä lopuksi yhdessä ääneen tavumäärän. Lapset käyttävät taputusmittaria myös itsenäisesti, kun tarvitsee saada selville, kuinka monta tavua on jossain sanassa.


Taputusmittari ja pelitHääräämö: taputusmittari


Lapset ovat innostuneet pelkästä sanojen mittaamisesta taputusmittarilla, mutta pelit tuovat paljon lisäintoa. Piirrän liitutaululle radan, jota pitkin kuljemme milloin minkäkin hahmo(je)n luo. Jaan ryhmän kahdeksi joukkueeksi, ja joukkueet valitsevat itselleen hahmon, jota siirrän pelatessa taputetun sanan tavumäärän verran. Oppilaat nostavat vuorollaan kuva-sanakortin, jonka mittaamme taputusmittarilla yhdessä (kuva-sanakortteja on kätevä tehdä Papunetin kuvatyökalulla). Olisi hyvä, jos lapset saisivat itse siirtää pelimerkkejä, mutta meidän ratamme luikertelee myös niin ylhäällä taululla, että vain minä yllän ylimpiin ruutuihin.


Kuva-sanakortteja ja taputusmittaria voidaan käyttää myös noppapeleissä nopan korvikkeina. Pelaaja etenee sen verran kuin sanassa on tavuja.Sanojen tavumäärän mittaaminen taputusmittarilla


Lapset taputtavat myös pareittain. Molemmat nostavat pakasta kuva-sanakortin. He taputtavat yhdessä kummassakin kortissa olevan sanan. Lapsi, jonka sanassa on useampi tavu, saa molemmat kortit. Jos tavuja on yhtä monta, kortit laitetaan sivuun ja se, jonka seuraavassa sanassa on enemmän tavuja, saa nämäkin kortit. Lopuksi lapset laskevat saamansa kortit.Taputusmittarin käytössä harjaantuu:

  • puheen ja liikkeen yhdistäminen
  • kehon keskiviivan ylitys (oikea käsi menee keskiviivan yli vasempaan reunaan 1:n kohdalle aina aloitettaessa)
  • tavuttaminen (tavurajan hahmotus)
  • lukusuunta (aloitetaan aina vasemmalta ja edetään oikealle)
  • laskeminen
  • lukujonon hallinta


Taputusmittarista on moneksi:Taputusmittari


Eskarilaiseni ompelivat käsin nopan valitsemansa värisistä askarteluhuovista. Taputusmittari oli apuna nopan silmälukujen leikkaamisessa. Lapset hahmottivat hyvin, kuinka paljon pieniä huopaympyröitä täytyi leikata, kun he laittoivat ympyrät taputusmittariin.Taputusmittari


Lapset ovat lajitelleet Heureka-kirjasta monistamiani lukumääräkortteja taputusmittariinsa.Taputusmittari ja laskutarinat


Löysin luokkani kaapista mahdollisesti jonkun edeltäjäni tekemiä sanallisia matematiikan tehtäviä laminoituina, esim. "Heinikossa on 5 sammakkoa. Sinne loikki 4 lisää. Kuinka monta sammakkoa on heinikossa?". Lapset laittavat kortin oikean luvun kohdalle. Tätä harjoitusta teki jokunen lukutaitoinen eskarilainen.


Olemme käyttäneet taputusmittaria koko kevätlukukauden. Se vaikuttaa monikäyttöisyydessään oikein toimivalta välineeltä.


Sain idean taputusmittariin puheterapeuttiystävältäni Aulilta. En tiedä, kuka on sen keksinyt alunperin.
14 kommenttia:

Leena-Kaisa kirjoitti...

Tosi mahtava taputusmittari ja onpa monipuolinen����

Hääräämön Laura kirjoitti...

Eikö olekin! :)

Pikku Akka kirjoitti...

Voi, että sulla on kivoja ideoita ja toteutuksia. Mä taidan ensi syksynä ottaa sun blogin mun opeoppaaksi, kun palaan koulumaailmaan. :) Kiitos näiden jakamisesta! :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Paljon kiitoksia kehuista :)

Kati kirjoitti...

Hyvä idea! Ensi syksynä saattaa tämä idea mennä käyttöön uusien eppujeni kanssa. Aurinkoista viikkoa ja kiitos kivasta blokista!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Kati! Aurinkoa sinullekin! Täällä se laskee seuraavan kerran vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Jouni Braks kirjoitti...

Ehdottoman suositeltava harjoitus! Tässä on lukutaidon perusta.
Terveisin

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos suosituksesta Jouni! Taputusmittari oli oikein toimiva ja monikäyttöinen työkalu meillä eskarissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva idea! Pysyivätkö nopassa pisteet ihan liimaamalla?

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos, idea ei ole omani, mutta tein tulostettavan version taputusmittarista. Pisteet pysyvät hyvin nopassa liimalla. Käytimme Erikeeperiä.

Anma kirjoitti...

Aivan ihania ideoita! Tuore erkkaope kiittää, kuittaa ja otaa käyttöön heti tänä syksynä :-)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista Ann Maria! Taputusmittari on kyllä monipuolinen ja toimiva väline kaikessa yksinkertaisuudessaan. Iloa työhön! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Aivan mahtavia juttuja sulla. Kiitos niistä! Mikähän mulla on kun tulostan niin näkyy vain pieni kaistale. Esim. taputusmittarista näkyi vain 1 ja 2 ja 6 ja 7. Samoin kävi sudokuja tulostettaessa. Pitäisikö minun jotenkin vielä muokata, kun ei suoraan tulostamalla toimi? Onkohan jollain muulla ollut sama ongelma? yt.Pirjo

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kehuista Pirjo! Valitettavasti en osaa auttaa tulostuspulmassa. Toivottavasti saat tiedostot kokonaisina pian paperille.