maanantai 27. huhtikuuta 2020

Ohje: Tee katumaalia vehnäjauhoista ja vedestä + ideoita lukujonotaitojen harjoitteluun eskarissa


Katumaali vehnäjauhoista ja vedestäMyrkytöntä ja edullista katumaalia sekoitetaan vehnäjauhoista ja vedestä. Vapaa maalaaminen on mukavaa ja sopii niin pienille kuin isoillekin. 

Olen nähnyt netissä paljon katumaaliohjeita, joissa käytetään maissitärkkelystä. Kokeilin, toimisiko vehnäjauho katumaalissa ja sehän toimii. Vapaata maalausta katumaalillaKatumaalilla voidaan maalata myös ruudukko toiminnallisen matematiikan harjoituksiin esiopetuksessa:
Lukujonotaitojen harjoittelu
Lukujono 1 - 10 maalattu asfaltilleLukujonotaitoja on kätevä opetella asfalttiin maalatulla lukusuoralla. Seuraaviin harjoituksiin tarvitaan ruudukko, jossa on järjestyksessä luvut 1 - 10.


Harjoitus 1: Tasajalkaa ykkösestä kymppiin

 • Hyppää ruudusta 1 ruutuun 10 tasajalkaa ruutu kerrallaan. Sano ruudun luku ääneen hypätessäsi ruutuun.
  • Vaikeutettu versio: Hyppää ruudusta 10 ruutuun 1 ruutu kerrallaan ja sano luku ääneen.
  • Hyppää tasajalkaa tai kävele parilliset/parittomat luvut ja sano ne ääneen.


Harjoitus 2: Aloitetaan keskeltä

 • Sano yksi luku lukualueelta 1 - 10. Parisi hyppää kyseiseen ruutuun ja jatkaa hyppimistä ruutu kerrallaan 10:een asti ja sanoo hypätessään ruutuun maalatun luvun ääneen. Vaihtakaa rooleja joka hyppimisen jälkeen.
  • Lisää haastetta: Hyppää parisi sanomasta luvusta ruutu kerrallaan ruutuun 1 ja sano luvut ääneen.
Toiminnallinen matematiikan harjoitus: Mikä luku on piilossa?
Mikä luku on piilossa?


Harjoitus 3: Mikä luku on piilossa?

 • Mene seisomaan ruudukon yhden luvun päälle niin että parisi katsoo muualle. Parisi kääntyy sinuun päin ja päättelee naapurilukujen perusteella, mikä luku on piilossa. 
  • Peitä enemmän: Peitä kolme lukua esim. kartioilla. Mikä on keskimmäinen piilossa oleva luku?


Katumaalin ohjeLukuruudukon maalaus katumaalilla asfaltille


Sekoita vehnäjauhoja ja vettä suhteessa 1:1 tai 1:2 tai jotain siltä väliltä esimerkiksi maitopurkista leikattuun astiaan. Tämä ei ole niin justiinsa. On makuasia, minkä paksuisella maalilla tykkää maalata.

 • Jos laitat 1 dl jauhoja ja 2 dl vettä, maalista tulee aivan litkua. 
  • Alla olevan kuvan kakkonen on maalattu tällä sekoitussuhteella. Vaikka maali on juoksevuudeltaan kuin vettä, siitä jää hyvin pigmenttiä (vehnäjauhoa) alustaan.
 • Jos sekoitat 1 dl jauhoja ja 1 dl vettä, maali on enemmän lettutaikinan tyylistä.Sileälle alustalle on helpoin maalata. Alla olevassa kuvassa oleva luonnonkivilaatta on mielestäni ihanteellinen maalausalusta. Jos maalaat asfaltille, voit harjata mahdolliset hiekanjyvät pois ennen maalaamista. Katumaalin kuivumiseen menee useampi tunti. 


Gluteenittoman maalin saat tehtyä maissitärkkelyksestä ja vedestä.
Sileälle alustalle on helpoin maalataKatumaali lähtee pois vesipesulla. Kaadoin pullosta vettä kuvioiden päälle ja hankasin katuharjalla. Voisin kuvitella, että maali lähtee pois myös puutarhaletkulla suihkuttaen, jos raaskii käyttää pesuun niin isoja vesimääriä.


Tallenna kuva talteen Pinterestiin:

Eskarimatikkaa ulkoluokassa: Lukujonotaidot + katumaaliohje

Ei kommentteja: