perjantai 9. joulukuuta 2011

Neulanreikäkuvia vuosien takaa


27 cm x 17 cm


Edellisen kuvan negatiivi


Harjoittelimme neulanreikäkamerakuvausta kuvisopeopinnoissa vuosia sitten. Tein ensimmäisen neulanreikäkamerani kenkälaatikosta ja otin sillä mm. yllä olevan kuvan Rovaniemen rautatiesillasta. Sittemmin olen tehnyt kameroita Pringles- ja filmipurkeista.

Neulanreikäkameralla voi ottaa yhden kuvan, joka täytyy mennä kehittämään pimiöön. Tämä kuva on siis negatiivi, josta myöhemmin valotetaan positiivi eli lopullinen kuva. Sain pyöräillä eräänkin kerran koulun ja rautatiesillan väliä, sillä ensin kamera ei ollutkaan valotiivis. En ollut viitsinyt testata tarpeeksi hyvin. Kameran sisään saa päästä valoa vain pienestä neulalla tehdystä reiästä. Vallitsevan valon määrä on vaikea tai mahdoton arvioida silmämääräisesti. Valotusaika täytyy siis arvata ja kokeilla. Auringon laskiessa valon määrä tietysti vähenee, mikä tuo omat haasteensa ajan määrittämiseen. Tässä valotusaika taisi olla 20 minuuttia. Kamera oli valotuksen ajan maassa sillan kävelytien reunassa.

Neulanreikäkamerassa käytetään valoherkkää paperia, sitä samaa, jolle vedostetaan kuvia pimiössä. Paperi laitetaan kameran sisään neulanreiän vastakkaiselle seinälle. Reikä on kokemukseni mukaan paras tehdä offset-peltiin ja hioa reiän reunoille tulleet riekaleet sileiksi hienolla hiekkapaperilla. Jotta kuvasta tulisi tarkka, reiän täytyy olla aivan pyöreä.

Neulanreikäkamera on sama ilmiö kuin camera obscura.

Alla olevat kuvat ovat koulusta, jossa tein ensimmäisen pitkän kuvisopen sijaisuuden. Eikö näytäkin tuo ensimmäisessä kuvassa oleva kuvisluokka suurelta? Kalansilmävaikutelman saa aikaan u-kirjaimen muotoisesti kameran sisällä ollut paperi. Alempi kuva on samasta luokasta. Nämä kuvat on otettu lukiolaisten tekemillä kameroilla.


24 cm x 18 cm


12 cm x 13 cm


Edellisen kuvan negatiivi


En ole kokeillut neulanreikäkuvausta digikameralla. Se voisikin olla seuraava projektini. Minua viehättää ajatus ottaa valokuvia ilman tehdastekoista objektiivia.

Edit: Täällä digineulanreikäkokeilujani.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrohan sitten, miten neulanreikäkuvaus digillä onnistuu. En ole edes tiennyt, että sellaistakin voi tehdä.
Lotta

Pieni Lintu kirjoitti...

Wau!!! En ole moisesta kuullutkaan!!!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommenteista.

Lotta: Objekti pois ja sen tilalle valoa läpäisemätön läpyskä. Ajattelin kysyä jostain tyhjää nuuskarasian kantta. (Joo, vaikka muutoin ohjeistan pitämään ne piilossa vedoten koulun järjestyssääntöihin) Teen kanteen ehkä isomman reiän (about 1 x 1 cm) ja teippaan siihen mustalla teipillä offset-pellin palasen, johon olen ensin tehnyt neulalla reiän. Sitten kansi täytyy saada jotenkin valotiiviisti kiinni kameraan.

Kuulin juuri, että kameran kenno likaantuu helposti neulanreikätyöskentelyssä. En tiedä, kuinka iso ongelma se on, varsinkin jos kuvaa sisätiloissa. Mun pitäis ostaa lähiaikoina uusi kamera, niin kokeilen tehdä nykyisestä kamerastani neulanreikäkameran. Täytyy keksiä kätevä keino kiinnittää neulanreikäsysteemi kameraan, jotta kameran voi ottaa välillä tavalliseen käyttöön ja taas takaisin neulanreikäkameraksi.

Sitten kun saan aikaiseksi jotakin tällä saralla, niin esittelen täällä.

Aarnilintu kirjoitti...

Mielenkiintoista. Minä en ole oikeaan valokuvaukseen perehtynyt juuri ollenkaan. Se on kyllä niitten taitojen listalla, jotka olisi joskus mukava oppia. Tai joista olisi vähintään kiva tietää vähän enemmän kuin mitä tietovarastossa tällä hetkellä on.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Aarnilintu! Kiitos. Valokuvaus on kyllä mielenkiintoista ja opittavaa riittää.