maanantai 25. lokakuuta 2021

Eskarimatikka: Kauppaleikissä harjoitellaan lukumääriä ja hienomotoriikkaa

Eskarimme kauppaleikissä harjoitellaan 

  • yksi yhteen -vastaavuutta
  • lukumäärien vertailua (yhtä monta)
  • subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta
  • kohteliasta käyttäytymistä
  • hienomotoriikkaa (sakset, pyykkipojat, kuviolävistäjät)

Jätimme viime keväänä kerätyt kauppaleikkitarvikkeet eli tyhjät elintarvikepakkaukset paikoilleen eskariin tätä lukuvuotta varten. Keväällä saimme yhteenlaskuharjoitusta kaupassa. Nyt syksyllä emme ole käyttäneet numeromerkkejä kaupassa lainkaan, vaan olemme keskittyneet esimatemaattisiin taitoihin.

Huomaavaiseen käytökseen kiinnitämme huomiota kaupassa. Myyjä katsoo asiakasta silmiin ja tervehtii. Asiakas vastaa tervehdykseen silmiin katsoen. Muistamme myös sanoa kiitos ja ole hyvä.

Hienomotoriikkaa vahvistavat aktiviteetit ovat tärkeässä roolissa kaupassamme (lapsille en tosin kerro, että harjoittelemme hienomotoriikkaa): 

  • Ennen kaupankäyntiä leikataan saksilla viivaa pitkin. 
  • Kaupassa käytetään valuuttana pyykkipoikia, joiden avaaminen vahvistaa käden lihaksia. 
  • Samat lihakset saavat treeniä myös kuviolävistäjien käytössä.


Lapsen hienomotoristen taitojen tukemisesta löytyy paljon tietoa The OT Toolbox- blogista


Eskarisyksyn kauppaleikki1. Ennen kauppaleikin aloitusta jokainen lapsi leikkaa lukumääräliuskat.


2. Lapsi ottaa yhden leikkaamansa lukumääräliuskan. Hän hakee pankista pyykkipoikavaluuttaa eli kiinnittää liuskaan yhtä monta pyykkipoikaa kuin liuskassa on pisteitä.

  • Ennen kauppaleikkiä pari lasta kiinnittää pyykkipojat pienen pahvilaatikon reunoihin.
3. Kaupassa jokainen tuote maksaa yhden pyykkipojan. Kun lapsella on kerättynä kaupasta yhtä monta tuotetta kuin liuskassa on pyykkipoikia, hän menee kassalle. Hän antaa myyjälle pyykkipojat. Myyjä vertaa, onko pyykkipoikia yhtä monta kuin ostettavia tuotteita. Jos lukumäärä ei täsmää, asiakas palauttaa tai hakee lisää tuotteita. 

  • Pyykkipojat voidaan asetella tuotteiden viereen ja katsoa, riittikö jokaiselle pyykkipojalle tuote.4. Myyjä vie pyykkipojat kassaan. Meillä kassana toimii verhokappa.
5. Lopuksi myyjä kuittaa ostokset lukumääräliuskaan eli tekee kuviolävistäjällä yhtä monta reikää kuin liuskassa on pisteitä.


Kun kassassa on paljon rahaa eli verhossa pyykkipoikia, ope vinkkaa parille lapselle, että nyt tarvitaan kuriireja toimittamaan rahaa kaupasta pankkiin.

Kaupassa on hyvä olla riittävästi henkilökuntaa. Kokemukseni mukaan kauppaleikissä myyjiä voi olla saman verran kuin asiakkaita, jotta jonot eivät kasva ja kaikille riittää touhua.


Lumiset syyslomaterveiset Pallakselta:


Kävin viime perjantaina 1,5 tunnin kävelyllä Pallaksella. Klo 9 tuulen nopeus oli Laukukerolla 24 m/s. Minä lähdin kävelylle klo 9.45, ja silloin ei varmaankaan tuullut aivan yhtä kovaa.

Pakkasta oli pari astetta. Toppavaatteissa huppu tiukasti päässä ei ollut kylmä. Valokuvatessa tosin sormet viilenivät aikalailla.Lunta oli tuiskuttanut paikoitellen aikalailla, ja hanki upotti välillä polvia myöten. Silloin pääsi kätevimmin liikkumaan konttaamalla. Joissain kohdissa hanki kantoi kuten keväällä. 

Kävelin hotellin nurkalta vanhan hotellin raunioille vievälle hiekkatielle ja kuljin sitä pitkin, kunnes käännyin poroaidalle Palkaskeron suuntaan. Tietä pitkin pysyi kävellä aika normaalisti.
Päivitetty täydennettävä isänpäiväkirje on tulostettavissa Hääräämön Opettajalle-välilehdeltä.


Löydät paljon toiminnallisia ideoita esi- ja alkuopetuksen taulustani Pinterestistä.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista!


Ei kommentteja: