maanantai 12. lokakuuta 2020

Saksitreeni-ideoita: Leikkausharjoituksia lapsille eri materiaaleilla


Saksilla leikkaaminen on hauskaa, ja kun saa leikata erikoisiakin materiaaleja, leikkaustaito paranee huomaamatta. 
Kun leikattavia materiaaleja on monta, saksihommiin tulee aina uutta mielenkiintoa.


Poimi tästä parhaat ideat lapsille saksitreeniin:
Vessapaperirullan hylsy
Vessapaperirullan hylsystä syntyy kätevästi mustekala (ylimmässä kuvassa) tai pystyhiuksinen tyyppi. Lapsi voi halutessaan piirtää tussilla hahmolle silmät ja suun.Kierrätyspaperi
Vanhoja lehtiä, mainoksia ja kirjekuoria on mukava silputa saksilla.
Myös madon leikkaaminen A4-kokoisesta paperiarkista on hyvä leikkausharjoitus. Kun leikataan paperin reunan läheltä reunan suuntaisesti, saadaan aikaiseksi pitkä suikale. Mitä kapeampaa suikaletta leikataan, sitä pitempi madosta tulee.

Olen leikkauttanut paperimatoja eskarissa. Se on tykätty harjoitus.Muovailuvaha

Muovailuvahasta voidaan muovailla mato ja leikata sitä saksilla. Myös valkosipulipuristimella pursotettua muovailuvahaa on kiva leikata.


Kuvassa näkyvän muovailuvahan värjäsin rooibos-teellä. Hyvän muovailuvahaohjeen löydät Hääräämön autopelipostauksen lopusta.Keitetty spagetti
Keitetty spagetti tuntuu käsissä jännältä. 

Keitetyllä spagetilla voidaan harrastaa ennen leikkaamista - ja miksei leikkaamisen jälkeenkin - tuntoaistileikkejä (etsitään spagetin seasta esineitä, kauhotaan spagettia käsin tai esim. pihdeillä pakastusrasiaan). 
  • Kun spagetin sekaan lorauttaa vähän öljyä, spagetti ei tartu toisiinsa kiinni. 
  • Spagettia ei kannata keittää kovin pehmeäksi, jotta se ei hajoa.

Keitettyä spagettia voidaan värjätä leikkitarkoituksiin elintarvikeväreillä, kuten yllä olevassa kuvassa, mutta värjäys ei ole lainkaan välttämätöntä.

Keitetty pasta
Leikkausharjoituksiin käyvät keitettyinä eri pastalajit, kuten fusilli (kuvassa) tai penne. Aterialta yli jääneet muutama keitetty pasta on kätevä antaa lapselle leikattavaksi.


Muovitarjotin on hyvä alusta moneen aktiviteettiin, myös esim. pastan leikkaukseen.Pillit
Pillin leikkaamisessa leikkaustuntuma on aika erilainen kuin näissä muissa materiaaleissa. Lasten sakset eivät välttämättä pysty muovipilliin, joten nyt voi olla aikuisen aika uskaltaa antaa omat saksensa lapselle :) Me emme ole vielä kokeilleet paperipillien leikkaamista.

Fun Learning for Kids -blogissa on mielestäni kiinnostava esimerkki muovailuvahan, pillien ja saksien antamisesta lapselle.


Kuvissa näkyvät lasten sakset on ostettu Clas Ohlsonilta ja olemme olleet tyytyväisiä niihin. Minulla ei ole kokemusta muista lasten saksista.Ota kuva talteen Pinterestiin:

Ei kommentteja: