maanantai 19. helmikuuta 2018

Arjen luksus: Kestotalouspaperi

Tahroja kestotalouspaperissa


Ompelin kestotalouspaperia (17 cm x 17 cm) kierrätysmateriaaleista. Päällisen leikkasin vanhoista puuvillaisista yöpaidoista. Osa materiaalista on trikoota, osa flanellia.Kestotalouspaperin kääntöpuoli froteestaKääntöpuolet tein vanhoista froteepyyhkeistä ja joustofroteelakanoista. Mieluisimmaksi yhdistelmäksi on osoittautunut trikoo + joustofrotee pehmeytensä vuoksi.

  • Edit (2022): Nyt suosikkimateriaalini kestotalouspaperissa on frotee vanhoista pyyhkeistä. Meillä on nykyään kuivaava pyykinpesukone, ja rumpukuivauksen jälkeen frotee on ihanan pehmeää. Toiseksi puoleksi laitan trikoota, collegea tai lakanakangasta.

Tein myös yksinkertaisia kestotalouspapereita flanellista. Nekin ovat osoittautuneet käytössä hyviksi, vaikka enemmän tykkään kaksinkertaisista. 
Kestotalouspaperia vanhoista yöpaidoistaOhjelinkit:

Kulmien huolittelu siististi saumurillaHuolittelin kestotalouspaperit saumurilla. Kestotalouspaperi


Pyyhin kestotalouspaperiin ruokapöydässä lapsen suun ja kädet sekä vähän pöytää ja lopuksi myös mahdollisesti lattialle pudonnutta tai läikähtänyttä syötävää tai juotavaa.


Kestotalouspaperin säilytys valkoisessa metallipurkissa


Säilytän näitä kestotalouspapereita keittiön pöydällä pyöreässä metallipurkissa. Pesen ne muun pyykin mukana 60 asteessa. Olohuoneen pöydälle pitäisi vielä keksiä kiva säilytysratkaisu näille.


Kestotalouspaperi on vilahdellut monissa blogeissa, ja moni siis käyttää sitä. Millä nimellä kutsutte sitä? "Rätti" kuulostaa korvaani ei-niin-hienolta, ja kestis tarkoittaa myös muita kestotuotteita. Ideoita?


Vilkaise myös tekemiäni ohjeita muihin arjen luksustuotteisiin:

16 kommenttia:

Marle kirjoitti...

Tämä on minulle ihan uusi juttu! Täytyypäs kokeilla, kun seuraavan kerran otan saumurin esille.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Kannattaa katsoa nuo kulmienompeluvinkit noista mainitsemistani linkeistä, jos ne eivät ole ennestään tuttuja.

Pikku Akka kirjoitti...

Meillä noita sanotaan pikkupyyhkeiksi. :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitti vinkistä Pikku Akka! Huomattavasti lyhempi termi kuin kestotalouspaperi :)

Anonyymi kirjoitti...

Pesulappu? Hienoja, pitääpä itsekin tehdä näitä!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista nimiehdotuksineen anonyymi. Häätyypä tässä makustella ja katsella, mikä termi meillä vakiintuu käyttöön :)

Anonyymi kirjoitti...

Minusta sana kestolappu tai pelkkä lappu olisi hyvä.
t. Pipa

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos vinkistä Pipa! Tässähän alkaa olla monia mukavia nimityksiä :)

Johanna kirjoitti...

Meillä pyydetään papsua, kun tarvitaan tahmatassujen ja suupielten pyyhintään kestotalouspaperia. Eli lyhenne sanasta paperi. Todella ekologista ommella kestotalouspaperit vanhoista lakanoista ja yöpaidoista. Näin se kierrätys toteutuu parhaiten. Lopuksi vielä suuret kiitokset linkittämisestä blogiini :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos sinulle Johanna! Kulman pyöristäminen saumurilla ohjeellasi on niin hauskaa, että kestotalouspapereita syntyy lisää ohjeesi vuoksi! :) Kiitos termivinkistä!

Satu kirjoitti...

Kävin jo yöllä lukemassa tämän, mutta oli pakko palata kommentoimaan. Meillä on viimeistelemättömät kestopaprut käytössä ja haaveilen pääseväni saumuroimaan niiden reunat ja tekemään osasta kaksinkertaisia. Yksinkertaiset laput toimivat hyvin taaperon kanssa, mutta joskus kaipaisin paksumpia kestoja :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista Satu! Minusta on mukavaa, kun on monen paksuisia ja eri materiaaleista kestoja, niin tarpeen mukaan voi valita. Olipa mukava kun kommentoit, niin löysin blogiisi :)

LeenaS kirjoitti...

Kiva idea ja vielä tuo kierrätyspuoli plussaa! Mulla ei ole saumuria, mutta ompelukoneella voisi koittaa tehdä muutaman.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos LeenaS! Ompelukoneella onnistuu varmasti oikein hyvin kestotalouspaperin huolittelu :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen ommellut myös vastaavia valkoisesta froteesta. Meillä näitä sanotaan talouspyyhkeiksi. Todella käteviä. Säilytän metallisessa kannellisessa rasiassa.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viestistä ja nimivinkistä, anonyymi. Säilytyskeinosi kuulostaa kätevältä. Meillä tuo pyöreä rasia meinaa käydä pieneksi pyykkipäivän jälkeen.