keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Turvavyön testausta ja norsu takapenkillä


Turvavyö kiinni ja sitten auto ylösalaisin. Takapuoli irtosi penkistä vain vähän, ja olo oli turvallinen pää alaspäin roikuttaessa. Kävin testaamassa turvavyötä viime viikolla Lapin ammattiopiston Jänkätien toimipisteessä. Liikenneturvan testiautolla havainnollistettiin turvavyön toimintaa.

Kokeiltavana oli myös vaaka, jonka näyttö ilmoittaa kappaleen painon 50 km:n tuntinopeudella törmätessä. Puolen litran vesipullolle kertyi painoa 22 kg. Ymmärsin, miksi autossa ei saa olla tavaroita irrallaan penkeillä tai hattuhyllyllä. Myös takakontissa tavaroiden tulisi olla sidottuina tai mahdollisimman lähellä takapenkkiä.

Aiemmin ajattelin, etten viitsi nipottaa kyydissä oleville aikuisille turvavyön käytöstä silloin harvoin kun ajan autoa. En ollut ymmärtänyt, mitä takapenkillä ilman turvavyötä matkustava henkilö voi aiheuttaa törmäystilanteessa. Hän jatkaa matkaa törmäten etupenkkiin norsun painolla litistäen etupenkillä istuvan penkin ja turvavyön väliin.

 


Testaa törmäyspaino 50 km:n tuntinopeudella.
½ litran pullo vettä -> 22 kg


Tervetuloa uusi lukija Hanna-naa!

3 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Autokoulun kakkosvaiheessa olis päässy tommosee pyöritykseen ja yrittää tulla pois vöistä ja ulos ikkunasta sekä sellaseen kelkkaan joka pysähtyy niin tietää miltä tuntuu ku turvavyö nykäsee mutta oppa ei päästäny mua kun odotin esikoista sillon. :D

Hääräämön Laura kirjoitti...

Vau, teillä oli tuollainen mahdollisuus kakkosvaiheessa.

Sonja kirjoitti...

Olispa mielenkiintoista päästä tuollaisen kyytiin! Harmi että laite varmasti maksaa melkoisesti, olisi hyvä jos jokainen joutuisi tuossa istumaan ennen kuin ajokortti annetaan käteen!