maanantai 13. toukokuuta 2024

Kesäistä matikkaa: päättely, sarjoitus & yhteenlasku (eskari, 1.–3. lk)

Kesäisissä matikkatehtävissä
harjoitellaan loogista päättelyä, sarjoittamista sekä yhteenlaskua ja lukujen hajotelmia. 

Nämä matikkatehtävät on suunniteltu alkuopetusikäisille, mutta käyvät hyvin myös isommille oppilaille varsinkin, jos eivät ole aiemmin ratkoneet sudokuja, nonogrammeja ja taikaneliöitä. Taikaneliöiden yhteenlaskuissa tarvitaan kymmenylitystä, mutta muut tehtävät sopivat myös eskarilaisille varsinkin, jos esim. sudokuihin on tutustuttu aiemmin, esim. kuvasudokut

Tehtävät soveltuvat koulussa tunneilla ratkottaviksi, kuten myös kotitehtäviksi. Minulla on ollut tapana antaa oppilailleni koko kakkosluokan ajan monisteläksy torstaisin, jolloin pidän sisällä tai ulkona toiminnallisen matematiikan tunnin, jolloin emme etene kirjassa. Läksynä on ollut sudokuja, nonogrammeja ja taikaneliöitä. 

Kesäistä matikkaa -paketti käy myös lomatekemiseksi kotona tai reissussa. Jos lapsella ei ole matkapahoinvointia, näiden tehtävien ratkaiseminen on mukavaa matkustuspuuhaa. 
Taikaneliöt 
Taikaneliö on vanha kiinalainen ruudukko, jossa rivin (vaaka, pysty tai vino) lukujen summa on ruudukon yläpuolella ilmoitettu luku. 

Taikaneliöissä harjoitellaan loogista päättelyä sekä yhteenlaskua ja lukujen hajotelmia. 

Taikaneliöitä on tässä dokumentissa kahdeksan sivua, jokaisella sivulla viisi ruudukkoa. Sivuilla 1–4 on helpoimmat taikaneliöt (rivien summa 15 ja 18), s. 5 ja 6 rivien summa on enintään 27, s. 7 ja 8 rivien summa on enintään 39.

Sudokut Kesäsudokuissa ruudukot täytetään kesäisien sanojen kirjaimilla. Sudokuja on kahdeksan sivua, ja jokaisella sivulla on neljä sudokua. 

Yhden tähden sudokussa katsotaan, miltä riviltä puuttuu yksi kirjain. Kahden tähden sudokussa katsotaan, miltä riviltä ja mistä 2 x 2 -ruudusta puuttuu yksi kirjain. Kolmen tähden sudokussa päätellään puuttuvat kirjaimet tarkastelemalla useampaa riviä sekä käyttämällä yhden ja kahden tähden sudokujen ratkaisustrategioita. Sarjoitussokkelot Alexander, Petteri ja Riikka lähtevät mummolaan. Kulje sarjoitussokkelossa jokaisen reitti, niin saat selville, millä he matkustavat. 

Luka, Lionel ja Cristiano viettävät synttäreitään. Selvitä, kuinka monta vuotta he täyttävät. 

Mikä on Tupun, Hupun ja Lupun lempipuuhaa kesällä? Entä mitkä vaatteet Hannu, Kerttu ja Tuhkimo ovat hukanneet? 

Jokaisessa sarjoitussokkelossa kuljetaan kolmen henkilön reitti sokkelon läpi. Sokkelon yläpuolella on näkyvillä kunkin hahmon sarja, jota seurataan sokkelossa: AAB, ABB, AABB, ABC, ABCD. 


Nonogrammit Nonogrammi eli japanilainen ristikko tunnetaan myös nimillä hanjie sekä picross. Ristikoiden täyttäminen harjaanuttaa loogista ajattelua ja päättelykykyä. 

Numerovihjeiden avulla väritetään ruutuja. Hääräämön nonogrammit sopivat hyvin lasten ensimmäisiksi nonogrammeiksi. Näistä nonogrammeista on A4-kokoiset versiot saatavilla Freeedin verkkokaupasta. Niissä ruutujen täyttämiseen käytetään pieniä esineitä, kuten Multilink-kuutioita tai pieniä pahvikiekkoja. 


Arvonta 

Nyt on mahdollisuus voittaa Kesäistä matikkaa -paketti Hääräämön arvonnassa! Joka somekanavan (kommentti tähän postaukseen, FB-sivulle, Instaan) kommentista yksi arpa eli enimmillään kolme arpaa per henkilö. Osallistu ke 15.5.2024 klo 19.30 mennessä. 

Voitto ladattavissa Freeedin verkkokaupasta. Arvonnan voittajan nimi tulee esille Hääräämön FB-sivulle. 


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukan arvonnassa.

Sanna kirjoitti...

Mukana arvonnassa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaa! T. paivi.haataja@ haapavesi.fi

Heli kirjoitti...

Mukana arvonnassa 🙋‍♀️

Marjo kirjoitti...

Hei! Ovatko nonogrammit siis samat kuin aikaisemmin ilmestyneet? Yst. Marjo

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Marjo,
Kiitos viestistäsi. Tässä dokumentissa on aiemmin suuremmassa koossa julkaistuista nonogrammeista suurin osa. Ajattelin, että jos ensin harjoitellaan Multilinkeillä ja Hama-helmillä ja myöhemmin kynällä pienessä koossa, niin vaikka olisi sama pohja, nonogrammin ratkaisija tuskin tunnistaa sitä. Ratkaiseminen kun on aivan erilaista, kun mitä todennäköisimmin ei ratkaise tehtävän osia samassa järjestyksessä.
t. Laura

Marjo kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! 👍