maanantai 29. tammikuuta 2024

Eskarimatikkaa Legoilla: 10 ideaa esimatemaattisten taitojen harjoitteluun




Legot (Duplot) ovat monikäyttöisiä välineitä esimatemaattisten taitojen harjoittelussa. 

Tässä postauksessa esitellyt materiaalit ovat valmisteluiltaan vähätöisiä aikuiselle. Suuri osa tiedostoista vain tulostetaan. Paperit voidaan laittaa muovitaskuihin, mutta se ei ole välttämätöntä. Mallikortit voi olla hyvä laminoida, jos niitä on tarkoitus käyttää monen ryhmän kanssa vuodesta toiseen. 

Nämä materiaalit on suunniteltu eskarilaisille, mutta monet niistä soveltuvat myös viskaritehtäviksi ja jopa nuoremmillekin. Osa tehtävistä käy myös alkuopetukseen, kuten Lego-sudokut. 

Monissa tehtävissä voidaan käyttää Legojen sijaan esimerkiksi Multilink-kuutioita. 



Heitä noppaa ja rakenna (lukumäärät)

yksi yhteen -vastaavuus, subitisaatio, käsite yhtä monta 



Lapsen on hyvä saada paljon kokemuksia lukumääristä ennen abstrakteihin numeromerkkeihin perehtymistä. Heitä noppaa ja rakenna -pelin lukumääräversiossa rakennetaan torni, jossa on nopan silmäluvun verran Lego-palikoita. Torni asetetaan ruutuun, jossa on yhtä monta pistettä kuin palikoita tornissa. 

Pelissä harjoitellaan paljon subitisaatiota, eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta. Pelilaudan ruuduissa pisteet on ryhmitelty eri sommitelmaan kuin nopassa. Nopan silmälukujen hahmottaminen laskematta on tärkeä taito. Lisäksi lapsen on hyvä harjoitella pienten lukumäärien hahmottamista muissakin ryhmittelyissä. 


Lukumäärien hahmottamisesta puheen ollen: Oletko tutustunut lukumääräsyöttiin? 



Heitä noppaa ja rakenna (numerot ja lukumäärät)

numero-lukumäärävastaavuus



Heitä noppaa ja rakenna -pelin numeroversioissa harjoitellaan numeromerkin ja lukumäärän yhteyttä. Pelilautoja on kaksi: Ensimmäisessä heitetään yhtä noppaa ja toisessa kahta. Jälkimmäisessä harjoitellaan siis myös yhteenlaskua. 



Taputa ja rakenna

tavutus, yksi yhteen -vastaavuus



Taputa ja rakenna -tehtävät on suunniteltu tavuttamisen harjoituksiksi. Niissä harjoitellaan kuitenkin samalla myös monia matematiikan sisältöjä, niin ne otettiin tähän listaukseen.



Lego-bingo

suhdekäsitteet alla ja päällä, värit



Lego-bingossa harjoitellaan ja/tai kerrataan värejä, sanallisten ohjeiden mukaan toimimista sekä suhdekäsitteitä alla ja päällä.


Sudoku

looginen päättely, luvun 4 hajotelmat



Lego-sudokuissa harjoitellaan loogista päättelyä ja luvun neljä hajotelmia. Helpoimmat sudokut (*) soveltuvat ensimmäisiksi sudokuiksi. Kahden (**) ja kolmen (***) tähden sudokuissa tarvitaan useampia ratkaisustrategioita.


Tornit

sarjoittaminen, visuaalinen hahmottaminen 



Lego-torni rakennetaan mallikortin mukaan. Kun torni on kuvan mukainen, torniin lisätään vielä 2 - 4 Lego-palikkaa. Korteissa on rakenteet AB, AABB, AAB, ABB ja ABC.



Rakenna kaupunki

yksi yhteen -vastaavuus, subitisaatio, numero-lukumäärävastaavuus

Löydätkö kuvasta virheen?


Rakenna kaupunki -tehtävissä harjoitellaan yksi yhteen -vastaavuutta sekä numero-lukumäärävastaavuutta. Tehtäviä on useaa eri tasoa, joten eriyttäminen käy kätevästi. 



Korkea torni -peli

yksi yhteen -vastaavuus, numero-lukumäärävastaavuus, vertailu



Korkea torni -pelistä on tulostettavissa neljä versiota. Ensimmäisessä (kuvassa yllä) harjoitellaan subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta sekä yksi yhteen -vastaavuutta. Muissa pelilaudoissa harjoitellaan numero-lukumäärävastaavuutta sekä lisäämistä ja vähentämistä. Vertailua harjoitellaan joka versiossa. 



Rakenna mallista

visuaalinen hahmottaminen



Lego-mallikortteja voidaan käyttää monella tavalla, vilkaise ideoita: 


Äänestys

pylväsdiagrammi, vertailu



Legoilla on kätevä suorittaa äänestys ja tutustua pylväsdiagrammiin. 



Äidinkielen peli vielä tähän loppuun:




Alku- ja loppuäännepelissä saadaan paljon toistoa äänteiden kuunteluun. Pelissä kuunnellaan äänteitä A, I, S, N ja O. 


Löydät lisää esimatemaattisten taitojen harjoituksia Pinterest-tauluistani


Mukavia oppimishetkiä Legojen parissa! 


Ei kommentteja: