maanantai 23. elokuuta 2021

Eskarimatikka: Heitä noppaa ja rakenna -pelin lukumääräversio PDF
Heitä noppaa ja rakenna -pelin lukumääräversiossa harjoitellaan 

  • subitisaatiota eli pienten lukumäärien hahmottamista laskematta 
  • yksi yhteen -vastaavuutta (käytetään myös termiä yksi yhteen -suhde, englanniksi one-to-one correspondence) eli lapsi ymmärtää, että lukusana tarkoittaa lukumäärää. Kun lapsi laskee (luettelee lukujonoa), hän ymmärtää, että "yksi" tarkoittaa yhtä esinettä ja "kaksi" kahta. Hän koskettaa tai osoittaa yhtä esinettä kerrallaan sanoessaan lukusanan. Lukusana, jonka hän sanoo viimeisenä, on esineiden määrä. Palloja ei ole yksi, kaksi, kolme, vaan niitä on kolme. 
  • vertailua


Peliohje


Heitä noppaa vuorotellen parisi kanssa. Rakenna Legoista (Duplo) tai Multilink-kuutioista torni, jossa on silmäluvun verran palikoita. Laita torni ruutuun, jossa on tornin palikoiden lukumäärää vastaava määrä pisteitä. Jos ruutu ei ole vapaa, vuoro siirtyy parillesi.


Kilpailu


Jos haluatte kilpailla, käytä rakentamiseen erivärisiä palikoita kuin parisi. Laskekaa pelin lopuksi, kumpi sai rakennettua enemmän torneja pelialustalle. 

  • Tornit voidaan laittaa kahteen riviin vierekkäin ja verrata, kumpi rivi on pitempi.
  • Samanväriset tornit voidaan lisäksi koota yhdeksi isoksi torniksi ja verrata, kumman värinen torni on korkeampi (yllä oleva kuva).


Olen ohjeistanut ennen peliä, että lapset hakevat 15 (niin paljon kuin kaikki sormet ja vielä lisäksi yhden käden sormet eli 10 ja 5 on yhdessä 15) samanväristä Duplo-palikkaa, erivärisiä kuin pari hakee. Kesken pelin huomataan, että palikat eivät riitä. Olen pyytänyt hakea 10 palikkaa lisää ja sitten vielä myöhemmin tarvittaessa lisää.
Tulosta Heitä noppaa ja rakenna -pelin lukumääräversio (pdf) täältä.

Olen tulostanut samaa pelilautaa monenvärisille papereille, niin lapset saavat valita, minkä väristä peliä pelaavat.


Tutustu myös Heitä noppaa ja rakenna -pelin numeroversioihin, joissa harjoitellaan lukumäärän ja numeron vastaavuutta sekä yhteenlaskua.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramissa!

Löydät paljon materiaalia ja ideoita esi- ja alkuopetukseen Pinterest-kansiostani.


4 kommenttia:

Pikku Akka kirjoitti...

Kiitos! Tulevat käyttöön omilla epuillani. :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Ole hyvä! Ja kiitos kommentista. Niin kiva kuulla, että käyttöä on :)

Minna kirjoitti...

Kiitos! Tämä tulee ehdottomasti käyttöön perhepäivähoidossani. Ryhmässäni on nyt kolme viskaria 😊

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viestistä Minna! Tämä on sopiva peli viskareille, miksei monille nuoremmillekin. Lukumäärien hahmottamista on hyvä harjoitella monipuolisesti ennen kuin otetaan numeromerkkejä mukaan.