keskiviikko 20. elokuuta 2014

Selfie passikuvaksi + ohjelinkki
Otin selfien parvekkeella uutta passia varten. Kamera oli jalustalla ja käytin itselaukaisinta. Avasin varjoja valkoisella kartongilla (kerroin varjojen avaamisesta mm. täällä). Poliisin valokuvaohjeesta näet passikuvan vaatimukset. 

Latasin Gimp Suomen sivulta valmiin projektin (löytyy ohjeen lopusta), johon toin oman kuvani. Apuviivojen yms. avulla pienensin kuvan ja asettelin pään oikeaan kohtaan kuva-alalla. Kuvaa täytyi lopuksi vielä pienentää hieman, jotta se hyväksyttiin passikuvaksi. Jos olet käyttänyt Gimpiä vähänkin, kuvan koon muuttaminen passikuvan vaatimukset täyttäväksi on helppoa. Hääräämön kuvankäsittelyohjeita Gimpille on täällä. Kuvan voi toki säätää oikean kokoiseksi ilman netistä ladattuja apukeinojakin. 

Kuva on kätevä lähettää sähköisesti passihakemukseen Lupahallinnon valokuvapalvelimen kautta. Kuvaa ei siis tarvitse printata ollenkaan. Sekä värilliset että mustavalkoiset kuvat käyvät, mutta passissa kuva näkyy mustavalkoisena.

Olin yllättynyt, miten nopeasti passi toimitetaan. Kävin tekemässä passihakemuksen tässä yksi maanantai, ja jo saman viikon perjantaina sain tekstiviestin, että passi on noudettavissa Ärrältä.

3 kommenttia:

Lezzie kirjoitti...

Voi kun kätevää! Ei ole tullut ajatelleeksikaan että voisi itsekin kuvan ottaa.

Tilkkureppu kirjoitti...

Kätevää ja helppoa!

Unknown kirjoitti...

No johan on! Näppärä tyvär olet!