lauantai 17. syyskuuta 2011

Pellavafroteiset pyyhkeet


Olen haaveillut jo pitkään pellavafroteisista käsipyyhkeistä. Pellava imee kosteutta muistaakseni kolminkertaisesti puuvillaan verrattuna, mikä tekee siitä hyvän pyyheliinamateriaalin. Toteutin vihdoin unelmani ja ostin Eurokankaasta 45 cm pellavafroteeta (75 % pellavaa, 25 % puuvillaa), 39 e / m. Kaupassa kangas näytti huonolaatuiselta, sillä froteen lenkit olivat mielestäni liian harvassa, mutta ensimmäisessä pesussa se kutistui sen verran, että enää se ei näytä liian harvalta.
Myyjä suositteli pyyhkeiden reunojen kanttaamista kanttinauhalla, sillä jos reunan kääntäisi kahdesti, siitä tulisi liian paksu. Ajattelin leikata kanttinauhan itse, mutta muistinkin viime vuonna Bangkokista ostamani puuvillapitsit. Saumuroin pyyhkeen reunat ja käänsin pitsin reunan yli. Yhteen reunaan ompelin leveämmän pitsin ja kolmeen kapean. Ripustuslenkin sijaan tein yhteen kulmaan pyöreän reiän, jonka kanttasin pitsillä.

Edellisiin pellavaisiin käsipyyhkeisiin, jotka tein vuosia sitten kirpparilta löytämästäni isosta pellavapyyhkeestä (ei froteeta), ompelin yhteen reunaan pitsin sillein, että se oli reunastaan kiinni kankaan reunassa. Tällä tavoin kiinnitetty pitsi vaati silittämisen näyttääkseen siistiltä. No, kyllä pellavapyyhe, jos se ei ole froteeta, muutenkin pitää silittää. Ehkä pari vuotta jaksoin silittää pyyhkeet, mutta sitten vihdoin tajusin, että on minulla muutakin tekemistä. Lisäksi kun silityksen kauneus kesti vain ensimmäiseen käsien kuivaamiseen asti ja sitten pyyhe olikin jo ryppyinen. No, olisi kai siinä silittämisessä se etu, ettei pölyä irtoa kankaasta niin paljon.


Myyjä antoi vinkin kankaan pesuun: Se kannattaa pestä koneessa ennen ompelua siten, että siellä ei ole silloin muuta pyykkiä. Sitten kone tulee puhdistaa pesemällä kerran ilman mitään pyykkiä, koska pellavasta lähtee hienoa kuitua ensimmäisessä pesussa. Vaikka noudatin ohjetta, silti seuraava koneellinen pyykkiä oli aivan nöyhtäinen. Mikäköhän määrä tuota pellavakuitua olisi ollut vaatteissa ja lakanoissa, jos en olisi pessyt konettä tyhjänä? Pesin pyykin uudestaan. Silloin pellavakuitu irtosi.


Yksi pyyhe on nyt valmis ja saumurista katkesi toinen neula. Kävin ostamassa uuden neulan saumurin käyttöohje kainalossa. Yllätyin kuullessani, että saumurissa käytetään samoja neuloja kuin ompelukoneessa. Nyt vain vaihtamaan neula ja tekemään pari pyyhettä lisää.

7 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Voi, minä pidän pellavasta juuri sen ihanan ryppyisyyden takia ;)

Hääräämön Laura kirjoitti...

:)

Aarnilintu kirjoitti...

Onpa kiva idea tuo ripustusreikä! Ja pellavapyyhkeet tosiaan froteena tai tavallisena kankaana imevät vettä kyllä tosi hyvin. Ja ihokin tykkää, kun ovat hiukan karheita:)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Aarnilintu. Mm. noista syistä mäkin tykkään pellavasta. :)

Riitta Sinikka kirjoitti...

Aikas makeet pyyhkeet!!!!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Riitta Sinikka. :)

Tiina kirjoitti...

Jäin miettimään ja piti tulla tarkastamaan, olinhan minä tosiaan näitä sinun pellavafroteisia käynyt ihastelemassa aiemminkin! :) Tosi sievä tuo pitsinauhakanttaus!