maanantai 13. marraskuuta 2023

Joulukuusimatikkaa esi- ja alkuopetukseen




Joulukuusiaiheisten matematiikan tehtävien parissa on mukava viettää aikaa ja samalla saada harjoitusta hienomotoriikkaan sekä esimatemaattisiin taitoihin: 

  • subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta 
  • luokittelu 
  • yksi yhteen -vastaavuus 
  • numero-lukumäärävastaavuus 
  • sarjoitus 


Joulukuusimatikkaa-setti on myynnissä Freeedissä ja se sisältää kolme kokonaisuutta: 

  1. Muovailukuuset 
  2. Lukumäärä-numerokuuset 
  3. Sarjoitussokkelot


Muovailukuuset ja sarjoitussokkelot tulostetaan ja laitetaan muovitaskuihin. Lukumäärä-numerokuuset tulostetaan, laminoidaan ja leikataan. 



1. Muovailukuuset
lukualue 1 - 10



Muovailuvahasta muovaillaan kämmenten välissä yhtä monta palloa kuuseen kuin kuusessa on kynttilöitä. Numeroversiossa (kuva alla) palloja laitetaan kuuseen tähdessä olevaa lukua vastaava määrä. 

Muovailuvahan sijaan tehtävässä voidaan käyttää esimerkiksi nappeja tai muovi- tai puuhelmiä.

  • Muovailukuusia voidaan käyttää myös kymppiparien harjoitteluun: Kuuseen muovaillaan palloja niin monta, että pallojen ja kynttilöiden yhteenlaskettu lukumäärä on kymmenen. 





2. Lukumäärä-numerokuuset
lukualue 1 - 6



Tähdessä oleva pisteiden lukumäärä tai numero ilmoittavat kuusen osien koristepallojen määrän. Lapsi luokittelee kuusen osat sen mukaan, kuinka monta palloa niissä on ja asettelee osat tähden kanssa kokonaisuudeksi. Kuuset voidaan järjestää tähden luvun mukaan suuruusjärjestykseen. 






3. Sarjoitussokkelot 
AB, AAB, ABC



Viisi sarjoitussokkeloa houkuttelevat jatkamaan sokkelon yläpuolella kuvattua sarjaa. 

Kun sarjoitussokkelo on muovitaskussa, reitti piirretään vesiliukoisella tussilla. Tussin jälki on kätevä pyyhkiä kulmasta kostutetulla käsipyyhepaperilla. Tehtävän voi toki tehdä kynällä suoraan paperille. 





Ei kommentteja: