torstai 24. helmikuuta 2011

Neuletossut + ohje

Neuletossut + ohje


Näin tämän mallisia tossuja pari vuotta sitten. Ne olivat raidallisia ja niiden yläosa oli neulottu aina oikein, siis pinta näytti nurjalta. Minä tein tossun yläosaan sileää neuletta. Kun tossu ei ole jalassa, se näyttää mielestäni pieneltä laukulta. Ihmeesti se venyy ja muotoutuu, kun sen laittaa jalkaan.

Ja ennen kaikkea: nämä tossut on todella helppo ja nopea tehdä.


Neuletossuohje:


Ohje: Neuletossut
Luo 40 silmukkaa (kengän koko 36/37, lanka: Merino Blend DK superwash wool, puikot: 4 mm).

Neulo joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin noin 15 cm.

Kun olet neulonut joustinneuleen, jatka neulomalla sileää neuletta ja kavenna molemmista reunoista kaksi silmukkaa joka kerroksella (yht. 4 s per kerros), kunnes silmukoita on jäljellä 6 - 8. Päättele silmukat. Jätä kavennusreunat löysiksi, jotta ne eivät kiristä jalassa. Kavennusohjeen voit katsoa tarvittaessa Punomosta.Poimi neuleen toisesta päästä 40 silmukkaa (minun täytyi käyttää tähän ohuempaa puikkoa) ja tee samanlainen kavennus kuin toiseen päähän, mutta älä päättele silmukoita.


Kun silmukoita on jäljellä 6, neulo remmi sileää neuletta. Kokeile tossua jalkaan. Kun remmi on riittävän pitkä, päättele silmukat yhdistämällä remmin pää neuleen toiseen päähän.

(En tiedä, miten tämä kuuluisi tehdä, mutta minä pujotin puikon jokaisen pääteltävän silmukan kohdalla myös sen silmukan läpi, johon halusin liittää remmin.)Pääteltyäsi remmin kiinni toisen puolen sileän neuleen reunaan tossu on kaksin kerroin. Ompele tossun etu- ja takasauma kiinni taitteesta sileän neuleen alkuun asti.

Napin voi ommella koristeeksi jalkapöydän yli menevän remmin toiseen päähän.

Edit 27.1.2012: Käspaikassa oli julkaistu tällaisen tossun ohje viime kuussa. Siinä neuvotaan, miten tehdä tällaiset tossut aloittaen neljällä silmukalla. Niissä tosin tossun yläreuna ei ole sileää neuletta.


Huovutettujen tossujen ohje löytyy täältä.

7 kommenttia:

Sinikka kirjoitti...

Kiitos ohjeesta Laura!

Hiihtolomalauantain kunniaksi otin pitkästä aikaa puikot esiin. Mustaa Seitsemän veljeksen lankaa, mutta 3½:n puikot, kun en löytänyt nelosia. En oikein pidä silmukoiden noukkimisesta, joten aloitin tossun tuolla 6-8 silmukalla ja lisäsin 1 + 1 aina joka kerroksella aina 40:een. Onnistui ihan hyvin silläkin tavalla. Samalla kun yhdistin remmin virkkuukoukulla, virkkasin pari kiekuraa koristeeksi kiinnityskohtaan.

Seitsemän veljestä -langalla, 3½:n puikoilla 2 o, 2 n -osuuteen meni 44 kerrosta, remmiin 12

Hääräämön Laura kirjoitti...

Moi Sinikka!

Kun kerroin äidilleni eilen tästä ohjeesta, hän sanoi, että pitäisi kokeilla aloittaa 6 silmukalla, sillä noukkiminen on turhan työlästä. Vau, sä jo kokeilit. Kiitoksia tiedoista ja vinkeistä.

Lisäsitkö sä 1 + 1 joka kerroksella? Tuliko hyvä? Mä kokeilin tuota kavennusmäärää, mutta tuntui, että sileästä neuleesta tulee liian korkea, niin kavensin 2 + 2.

Mä tein tämän ohjeen näkemäni valmiin tossun perusteella. Vähäinen neulomiskokemus paistaa läpi..

Rentouttavaa lomaa!

Sinikka kirjoitti...

Luin ohjeen väärin! Tai siis kopioin hätäisesti lapulle. Kavensin vain 1+1 joka kerroksella ja ajattelinkin, että tuli vähän erinäköinen kuin nuo sun tossut. Nämä yltää aika korkeelle molemmilta sivuilta, mutta ihan hyvät on. Ehkä vähän turhaa väljyyttä on jalkapohjan kaaren alla.

atzalea kirjoitti...

Kiva kun löysin tuon tossuohjeen, oon valmiina nähnyt mutta en oo vielä koskaan tehny. Ja tuo sukanvarren mallikuvio on tosi kaunis! Kiitos ohjeista!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Atzalea! Kiva kun löysit tänne. Ja mukava, jos ohjeista on iloa. Mä olen neulonut kolmet tossut tällein, mutta yritän löytää sellaisen tavan, ettei tarttisi poimia silmukoita. Olen kysynyt monelta neulomista harrastavalta, mutta vielä ei ole tullut vastaan tarpeeksi hyvän näköistä tapaa tehdä lisäykset. Neulomisen iloa! :)

punospirjo kirjoitti...

Hei, olen pitkään etsinyt tossuohjetta sovellettavaksi omaan tossuvisiooni. Tässä on paljon sellaisia elementtejä. Pitääpä ruveta soveltamaan. Sinulla on muutenkin mielenkiintoinen blogi, tulin lukijaksesi :-)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Pirjo! Tervetuloa Hääräämön lukijaksi!