lauantai 19. helmikuuta 2011

Huopatossut + ohje


Hääräämö: Huopatossut + ohje

Kuvitettu ohje: Huovutetut tossut

Kantapäässä koristeena vanhan aarrelipaston avain.

Ostin siskoni kanssa monenlaisia nauhoja siskomme häihin käydessämme Bangkokissa viime kesänä. Chatuchak-niminen tori oli nähtävyys sinänsä, ja monet tuotteet olivat edullisia euron heikkoudesta huolimatta.
Tämä nauhanpätkä oli siskomme häissä muistaakseni pöytäkoristeessa. Ompelin siihen koneella rypytysnauhan ja sitten ompelin nauhan kiinni tossun suuaukkoon.


Huopatossujen huovutusohje1. Leikkaa paksusta muovista (tai esim. pahvilaatikkopahvista) pari numeroa kengännumeroasi suuremmat ja vähän leveämmät muotit, joiden päälle huovutat tossut. Muotin materiaalin tulee olla sen verran taipuisaa, että muotin saa irti huovutetun tossun sisältä.

2. Teippaa kuplamuovia muottien molemmille puolille kuplapuoli ylöspäin (tai kääri tuorekelmua pahvin ympärille), jotta pinta on karhea, jolloin villa huopuu paremmin. Muovi myös suojaa pahvia, jotta se ei mene aivan lötköksi huovutettaessa.


3. Irrota huovutusvillasta ohuita levyjä ja kiedo niitä eri päin muottien ympärille.

Tässä kuvassa on kolme kerrosta villaa. Noin viisi - kuusi kerrosta olisi ehkä riittävä.4. Huovuta veden ja esim. mäntysuovan avulla villa muottien ympärille.


5. Kun villa on huopunut napakasti muottien päälle, leikkaa jalkaterän mentävä viilto tossuihin. Aloita viilto noin 5 cm päästä kantapään reunasta. Ota muotti pois tossujen sisältä.

6. Kutista tossuja kastelemalla niitä vuoroin kuumassa ja kylmässä vedessä. Voit myös heittää niitä (paiskoa täysiä) lavuaariin, mikä nopeuttaa kutistumista.


Hääräämö: Huopatossut + ohje

7. Laita tossut jalkaasi ja kävele vähän, jotta tossut muotoutuvat jalkaan sopiviksi. Muotoile kantapäätä, jotta siitä tulee hyvän mallinen.

Nahkapohjat pidentävät tossujen käyttöikää.
Kannattaa ommella ompelulankaa
vahvemmalla langalla. Hammaslanka kestää hyvin.

Huom. Tarvitset perustiedot huovutuksesta käyttäessäsi tätä ohjetta.


Edit: Varrellisten huopatossujen ohje on täällä.

8 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Ihanat tossut oot tehny! En olekaan nähny niitä vielä aiemmin. Tuo avain on mahtava siinä kantapäässä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitti. Ostin eurolla kirpparilta nahkatakeista ratkottuja nahanpaloja. Ois siis lisää materiaalia tossujen pohjiin. Saa nähdä, tuleeko huovutettua lisää näiden lumien aikana.

miqlu kirjoitti...

Hienot tossut! Kiitos paljon myös toimivasta vinkistä miten tossut saa huovutettua. Muutamat olen yrittänyt ilman muottia tehdä ja ei onnistunut ihan niin hyvin.. Tätä konstiasi pitää testata seuraavalla huovutuskerralla! :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Tämä on näppärä keino huovuttaa tossut, ei tokikaan ole alunperin minun keksintöni. Mukavaa huovutusta! :)

Sanna Maaria kirjoitti...

Hei vain! Näppärä ohje, aion kokeilla. Mutta osaisitko sanoa kuinka paljon villaa tossuihin tarvitaan?

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Sanna Maaria! Kiitos viestistä. Anteeksi vastauksen viipyminen. Mä en osaa sanoa valitettavasti tarvittavan villan määrää. Ei tule laitettua määrää ylös villaa ostettaessa ja muisti ei toimi kovin pitkälle menneisyyteen ainakaan numeroiden osalta. Osaisivatkohan sanoa villaa myyvissä liikkeissä?

Anonyymi kirjoitti...

IHANAT ON !!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitti Nina.