maanantai 23. toukokuuta 2016

Bingo, sanajahti & sudoku pdf

Olemme pelanneet eskarissa paljon. Tästä postauksesta löydät monia tulostettavia pelejä.


Nuottibingo

Nuottibingo FREE Printable


Bingot ovat olleet suosittuja eskarissamme. Uusin on nuottibingo (voit tulostaa sen täältä). Tein neljä erilaista bingopohjaa. Tulostin yhden ylimääräisen pohjan, jonka ruudut leikkasin irti. Laitoin laput rasiaan, josta nostan yhden kerrallaan ja luen, esim. "ti-ti, taa". Lapset näyttävät ruudukostaan kyseisen rytmin ja laittavat pelimerkin ruutuun. Meillä lapset haluavat täyttää koko bingolaudan, joten jokainen tarvitsee yhdeksän pelimerkkiä eli maitopurkin korkkia.


SanajahtiSanajahti FREE Printable


Lukutaitoiset eskarilaiseni ovat etsineet sanoja sanajahdista (klikkaa tästä tulostettava pdf). 

Netissä voi pelata pelejä samalla idealla: 

Musiikkisudokut


Lasten 4 x 4 -sudokut alkoivat olla joillekuille eskarilaisilleni liian helppoja, niin tein 6 x 6 -kokoisia eri aiheisia sudokuja:Nuottisudoku 6 x 6 FREE Printable


Musiikkisudokut pdf 
(kaksi ensimmäistä sudokua ovat 4 x 4 -kokoisia)
Nyanssisudokuja en ole teettänyt eskarissa.
Ne voisivat sopia paremmin isommille.Kirjain- ja numerosudokut


Kirjainsudoku 6 x 6 FREE Printable Hääräämö


Kirjain- ja numerosudokut 6 x 6 pdf
(Korjattu versio. 
Suurkiitos sinulle, joka vinkkasit virheestä!)

Löydät 4 x 4 -kokoisia tulostettavia kirjain- ja numerosudokuja täältä.Sudokuohjeita


Sudokunratkaisustrategiat tulevat tärkeiksi siirryttäessä 4 x 4 -kokoisista sudokuista 6 x 6 -kokoisiin. Kun symboleja (kirjain/numero/nuotti) on käytössä kuusi, ei ole välttämättä helppo huomata, mikä puuttuu riviltä tai alueelta. Pyydän lasta laittamaan kaikki pienet kortit riviin sudokun yläpuolelle, samat symbolit päällekkäin. 

Olen ohjeistanut lähtemään liikkeelle mielestäni helpoimmasta:  1. Onko sudokussa riviä, jolta puuttuu vain yksi symboli? Jos lapsi ei huomaa heti, mikä puuttuu, pyydän häntä käymään läpi järjestyksessä vasemmalta oikealle sudokun yläpuolelle laittamansa symbolit.
  2. Onko sudokussa 2 x 3 -aluetta (rajattu tummemmilla viivoilla), jolta puuttuu vain yksi symboli? Taas katsotaan sudokun yläpuolella olevat kortit järjestyksessä.
  3. Seuraavaksi tarkastellaan joko riviä (vaaka tai pysty) tai aluetta, jolta puuttuu enemmän kuin yksi symboli. Lapsi ottaa sudokun yläpuolelta sudokun viereen ne symbolit, jotka puuttuvat tarkastelussa olevalta riviltä tai alueelta. Hän katsoo yksitellen, mihin voi laittaa minkäkin symbolin. Jos symboli käy kahteen paikkaan, sitä ei kannata laittaa vielä pelilaudalle.

Pienissä sudokuissa (4 x 4) lapsi oppii yllä kuvailemiani asioita kohdista 1 ja 2. Vaikka pienet sudokut sujuisivat hyvin, olen huomannut, että lapsi tarvitsee tukea isompien sudokujen teossa siinä vaiheessa, kun kohtien 1 ja 2 periaatteet eivät riitä.


Sudokuinnostuksen alussa lapset pyysivät minua aina pelin koottuaan tarkastamaan. Sittemmin olen neuvonut, miten sudoku tarkastetaan: katso vaakarivit järjestyksessä, että rivillä ei ole kahta samaa symbolia, sitten käy läpi pystyrivit.Sudoku 6 x 6 FREE Printable


löytyy lisää materiaalia kouluun.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
sudoku 6 on virheellinen. Taulukossa on vain kaksi kpl. 3 ja neljä kpl. 2, jolloin palasina tarvittaisiin kolmosia enemmän kuin on ja kakkosia on yksi liikaa.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Tuhannet kiitokset kommentista anonyymi! Minäpä korjaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Pitääpä koittaa tuota sanajahtia oppilaiden kanssa koulussa koulunkäynninohjauksessa! :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei anonyymi, kiitos viestistä. Sanajahti on tosi koukuttava :) Sudokuja suosittelen lämpimästi myös.