sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Pääsiäismuna neulakinnastekniikalla


Osallistuin tänä viikonloppuna Johannes Laurin Käsityötaloyhdistyksen järjestämälle neulakinnastekniikkakurssille Rovaniemellä. En tiennyt aiheesta mitään etukäteen.

Tenka Issakaisen vetämällä kurssilla opettelimme aluksi paria erilaista pistoa ja vasta kun ne alkoivat sujua, aloimme harjoitella aloitusta. Se oli viisas järjestys, sillä aloituksen oppimiseen meni yllättävän paljon aikaa. Pöydälle kertyi aikamoinen määrä lankamyttyjä, sillä neulakinnastekniikalla tehtyä neulosta on vaikea ja hidas purkaa. Positiivisena puolena siinä on muun muassa se, että jos lanka katkeaa, neulos ei puru. Katkaisin langan aina, kun olin tullut työskentelyssä umpikujaan tai muuten vain järki oli mennyt solmuun. Sitten vain aloitin taas alusta.

Kävin ostamassa luonnonvalkoista Novitan Isoveli-lankaa tänään kurssilta palatessani ja aloitin lapasten neulomisen kotona. Kurssillakin aloin neuloa lapasia, mutta niistä tuli liian kapeakärkiset. Tässä tekniikassa lapaset aloitetaan usein kärjestä.

Neulakinnastekniikassa työvälineenä on vähän silmäneulaa muistuttava puinen, luinen tai esimerkiksi metallinen suuri neula. Työskentely muistuttaa vähän virkkaamista, mutta neula viedään tiettyjen kohtien läpi kokonaan kuten ommeltaessa ja toki tekniikka on muutenkin aivan erilainen.

Neulakinnastekniikkaa, jota kutsutaan myös kinnasneulatekniikaksi, pidetään käsittääkseni vaikeana. Sillä kokemuksella, mikä minulla on tästä tekniikasta, en luokittelisi sitä kovin helpoksi.

Osallistuin tällä pääsiäismunalla 37 tuntia vuorokaudessa -blogin MaMa-haasteeseen nro 5. Haasteen aihe on Kevään värisuora. Ohjeena oli valmistaa tuote, jossa käyttää näitä neljää väriä:Tämä pääsiäismuna on 5 cm korkea. Se on ensimmäinen tekeleeni neulakinnastekniikalla. Siinä oli hyvä harjotella lisäyksiä ja kavennuksia. Neuloin sen mummolta saamastani lankakerän lopusta. Sisälle laitoin leivin- ja silkkipaperin tyylistä paperia, johon käärityn lahjan olin saanut joskus. Puuhelmet olen saanut yhdeltä ystävältä. Värit ovat kutakuinkin haasten mukaisia. Pistän valokuvan piikkiin sävyerot.. :) Ensin ajattelin laittaa pääsiäismunan rairuohoon, mutta koska en ole vielä kasvattanut sitä, tuote pääsi viherkasvin juurelle.

Edit: Johannes Laurin Käsityötalosta lisää täällä ja täällä.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Wau! Hienoa, että joku tekee vielä tätäkin hommaa nykypäivänä. Minäkin sitä pari vuotta sitten juurikin Rovaniemen maisemissa väänsin -en kyllä siitä huolimatta saisi tuollaista munaa aikaiseksi...Mikä se tuollainen käsityöyhdistys on? Rovaniemellä olen siis itse asustellut, mutta tuota en tiedä.

Kiitos osallistumisestasi haasteeseen!:)

Jokke kirjoitti...

Hei tämä on tosi hyvä, neulakinnas jee!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Johannes Laurin käsityötalo on Harkkarin vieressä olevan Lauri-tuotteen toisella puolella sijaitseva keltainen vanha talo. Siinä on mm. Mielandin myymälä ja neulekahvila. Tuossa käytössä talo on ollut ehkä vuoden verran. Yhdistyksestä en tiedä muuta kuin että se järjestää kursseja, Uudesta Rovaniemestä huomasin kurssi-ilmoituksen.

Kiitos haasteesta! :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Jokke! :)