maanantai 26. helmikuuta 2024

Kuva-arvoitukset: Luetun ymmärtämisen ja loogisen päättelyn toiminnallisia tehtäviä


Ota selville, kenen housut nämä ovat ja mikä on tämän koiran nimi. Kuka asuu tässä talossa ja kenellä on tällainen kulkuneuvo? 

Seitsemässä kuva-arvoitussetissä, siis toiminnallisessa luetun ymmärtämisen sekä loogisen päättelyn tehtävässä, aiheina ovat repun sisältö, vaatteet, eväät, talot, koirat kulkuneuvot ja eläimet. Julkaisin viime vuoden puolella pakettiarvoituksen. Siinä on sama idea kuin näissä kuva-arvoituksissa. Voit tutustua pakettiarvoitukseen ja tulostaa sen veloituksetta Freeedistä

Olen korvamerkinnyt kakkosluokkani perjantain äidinkielen tunnin toiminnallisille kirjoitusharjoituksille ja luetun ymmärtämisen tehtäville. Näitä kuva-arvoituksia olemme ratkoneet useana perjantaina. 

Oppilaat saavat tehtäväpaperin, jonka jättävät pulpetilleen, kuten myös kynän ja kumin. Jokainen käy hakemassa luokan etuosasta vihjeliuskan ja lukee sen. Sitten on aika mennä katsomaan käytävältä kuvapaperista, mihin kuvaan vihje sopii. Kuvan vieressä oleva luku painetaan mieleen ja mennään kirjoittamaan omalle paikalle saman luvun riville nimi, joka sopii kyseiseen kuvaan. Sitten oppilas käy vaihtamassa vihjelapun ja jatkaa työskentelyä ratkaisten kaikki 12 nimeä. 


Kulkuneuvoaiheisen tehtävän nimissä on vierasperäisiä kirjaimia:
Kaikissa näissä kuudessa kuva-arvoitustehtävässä on sama periaate. Kun oppilaat ovat tehneet yhden arvoitustehtävän, ohjeistukseen ei mene aikaa seuraavilla kerroilla. Kuva-arvoitus on kätevä antaa tarvittaessa myös sijaiselle. 


Sirkka, Pentti, Raija ja Esko ovat lähdössä retkelle kahdeksan ystävänsä kanssa. Mitä he ottavat evääksi?
Opettajalle nämä tehtävät eivät teetä paljon työtä. Tulostin kerralla kaikki seitsemän tehtäväsettiä. Leikkasin vihjeet irti toisistaan liuskoiksi. Laitoin kunkin setin (3 x kuvapaperi, tarkastuspaperi sekä vihjeliuskat) muovitaskuun. Kuvapapereita on kokemukseni mukaan hyvä olla useampia, jotta oppilaat mahtuvat tarkastelemaan niitä. Vihjeliuskoja on hyvä olla enemmän kuin oppilaita. Ei haittaa, että samaa vihjettä on pari-kolme kappaletta. 

Oppilaille annettavia tehtäväpapereita tulostin ison nipun, sama paperi kun käy joka tehtävään. Tehtäväpapereita voi tulostaa kaksi A4:lle paperin säästämiseksi. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat kirjoittaa ratkaisut vihkoonsa. 
 

Ei kommentteja: