maanantai 16. toukokuuta 2022

Eskarimatikka: symmetriaharjoituksia muovailuvahalla + tulosta muovailualustat pdf
Muovailuvahalla on kätevä harjoitella monia asioita, myös esimatemaattisia taitoja. Tässä symmetriaharjoituksessa muovaillaan kämmenten välissä tai pöytää vasten muovailuvahasta ohut mato, josta katkaistaan tarvittavan mittaisia pätkiä. Muovailualustan pisteruudukkoon tehdään painetun kuvion peilikuva muovailuvahasta.

Esiopetuksen lisäksi nämä hahmotusharjoitukset soveltuvat hyvin myös alkuopetukseen.

Muovailuvahatyöskentelyssä harjaantuvat

  • hienomotoriikka
  • silmä-käsiyhteistyö
  • käden pienet lihakset


Itse tehty muovailuvahaTeen eskarilaisteni kanssa muovailuvahaa pari kertaa vuodessa. Jos syksyllä teemme sinistä ja keltaista, joulun jälkeen valmistamme punaista ja keltaista. Jokainen lapsi saa puolen litran pakastusrasiaansa kahta väriä. Vinkkaan lapsille, että kun he sekoittavat värejä, on hyvä ottaa vain vähän kumpaakin väriä. Näin heille jää myös alkuperäisiä värejä.

Muovailuvahan värjäykseen käytämme ruokakaupoissa myytäviä nestemäisiä elintarvikevärejä. Kotona olen värjännyt muovailuvahaa myös mustikan mehulla, kurkumalla ja vahvalla teellä.


PeilausLasten työskennellessä kuljen eskariluokassani peili kädessä ja näytän lapsille heidän tekemäänsä kuviota peilin kautta. Yleensä näytän niin, että mallikuvio peilautuu peilistä. Toisinaan lapset haluavat nähdä tekemänsä kuvion peilautuvan peilistä, kuten yllä olevassa kuvassa.


Tee mallikuvio kaverille


Tyhjiin pisteruudukoihin lapset tekevät toisilleen mallikuvioita. Tyhjät ruudukot olen leikannut niin, että yhdellä arkilla on yksi ruudukko.


Tulosta symmetriaharjoitukset pdf

Tehtävät 1 - 14 ovat helpoimpia.

Tulosta muovailualustat (klik) A3-kokoisille papereille ja laminoi ne.

  • Mallikuvioita on 42, lisäksi 2 tyhjää pisteruudukkoa. 
  • Voit valita harjoituksista osan, jos et tarvitse alustoja kovin paljon (esim. pistetyöskentelyyn).
  • Tehtävät 1 - 14 ovat helpoimpia, 15 - 20 vähän haastavampia, 21 - 42 vaikeimpia. 


Tehtävät 21 - 42 ovat haastavimpia.


Oletko jo tutustunut Hääräämön muovailualustoihin, joissa tehdään muovailuvahasta pisteruudukkoon mallin mukainen kuvio?


Lisää toiminnallisia ideoita löydät Pinterestistä Esi- ja alkuopetus -kansiostani.


Vilkaise Hääräämön kuvia myös Instagramista.


Ei kommentteja: