keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Mikkeliläiset ja lappilaiset juhlivat Linnassa

Koti revontulten alla Muoniossa


Kutsuvieraat kättelevät presidenttiparin. Kommentaattorit kertovat yhden tulevan Mikkelistä, toisen Nurmijärveltä ja kolmannen Lapista. 

Lappi-niminen kunta liityi Rauman kaupunkiin vuonna 2009. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kommentaattorit tarkoittavat siis Lapin maakuntaa, joka on noin kolmasosa Suomen pinta-alasta. 

Ymmärrän Lapin kaukaisuuden. Vielä 20 vuotta sitten Oulukin oli minulle käsittämättömän pohjoisessa, onhan sinne matkaa Jyväskylästä yli 300 kilometriä. Nykyään asun Muoniossa, Tunturi-Lapissa. Kun matkustan tänne synnyinseuduiltani Keski-Suomesta, Oulu ei ole vielä edes puolimatkassa. 

Lähes 20 pohjoisessa asumani vuoden aikana Suomen maantieto on tullut minulle melko tutuksi lähinnä Lapin osalta. Nurmijärven sijainnista minulla taas ei ollut minkäänlaista aavistusta ennen kuin katsoin äsken netistä. 

Linnan juhlien lähetyksessä rovaniemeläiset mainitaan kaupungin tarkkuudella kuten eteläsuomalaiset, mutta muu Lappi niputetaan yhteen. Yksi juhlavieras on "Lapista, ei kun Savonlinnasta". Miksi ei "Lapista, ei kun Itä-Suomesta"?

Minua ei harmita median eteläkeskeisyys tai Lappi-mystiikka. Toivoisin kuitenkin lappilaisia kohdeltavan kuten muitakin suomalaisia. Jos joku on Torniosta, kerrottaisi hänen kotikaupunkinsa eikä vain että "hän on pohjoisesta". Toki selvyyden vuoksi samaan lauseeseen voitaisiin sujauttaa "Lappi" tai "pohjoinen". Ne ovat oikein hyviä ilmauksia, mutta jäävät joskus vaillinaisiksi yksikseen.


Kuva: Koti revontulten alla Muoniossa

4 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Entisenä Torniolaisena sanoisin, että eihän Torniokaan ole vielä Lappia, vaikka kuulukin Lapinlääniin =)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Niin, eihän se Tornio tällaista Lappia ole kuin Tunturi-Lappi, mutta samaa maakuntaa. :)

Ninnu kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä... ...olisi mukavaa, jos Linnan juhlissa kommentoivat toimittajat lisäisivät yleissivistystään ja että asiantuntijakommentaattorit olisivat muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta. Pidän entisestä kotikaupungistani kovasti, enkä kovin kauas ole sieltä lähtenyt, mutta silti Helsinki-keskeisyys välillä häiritsee.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Niinpä Ninnu! :)