maanantai 8. elokuuta 2016

Muonion maisemia: Pallasjärvi

Pallasjärven lähistöltä löytyy monia retkeilykohteita, joissa voi käydä samalla reissulla päiväseltään vaikkapa Muoniosta tai Leviltä käsin. Punainenhiekka, Pyhäjoen luontopolku ja Kaija Kiurun suuret maataideteokset tarjoavat monipuolisen ympäristökokemuksen maailman puhtaimmassa ilmassa. Muoniosta on noin 30 kilometriä Pallasjärvelle, Leviltä noin 55 km.


Punainenhiekka

Pallasjärvi

Punainenhiekka on satoja metrejä pitkä punertava hiekkaranta Pallasjärven rannalla. Pallastunturit kohoavat vastarannalla, ja Lommoltunturi näkyy rannalle myös. Rantahiekka on mukavan rouheaa paljaan jalan alla.

Kävin Punaisellahiekalla ensimmäisen kerran kuumana iltapäivänä heinäkuun lopussa. Ajaessamme biitsille pienellä porukalla kapeaa hiekkatietä pitkin näimme yhtäkkiä 16 autoa parkkeerattuna tienposkeen. Vaikutti siltä, että melkein koko Muonio oli tullut uimaan.


Pallasjärvi, taustalla siintää Pallas

PallasjärviLuulin, että Punainenhiekka on Muoniossa. Tätä postausta tehdessäni huomasin, että kunnan raja menee keskeltä Pallasjärveä, ja Punainenhiekka on Kittilän puolella.Pyhäjoen luontopolku 

3½ km


Pallasjärvi

Pyhäjoen luontopolku kiemurtelee pienen joen varrella ja läheisyydessä. Polku ei nouse tunturiin, mutta Pallakset ja Lommoltunturi näkyvät reitillä monessa kohdassa. Märille alueille on rakennettu pitkospuita, ja reitti oli kätevä kävellä varvassandaaleissa kauniina elokuisena päivänä.


Pitkospuut

Pyhäjoen luontopolku

Luontopolun alkupäässä kasvaa paljon saniaisia, jotka eivät ole tyypillistä kasvillisuutta täällä.

Pyhäjoen luontopolku, taustalla Lommoltunturi

Pyhäjoen luontopolku ja Kaija Kiurun maataideteos

Luontopolun lopussa polku myötäilee maantietä ja kulkee Kaija Kiurun ympäristötaideteoksen vierestä.


Kaija Kiuru: Maan kansi 

(2000 - 2003)Kaija Kiuru: Maan kansi


Kuvataitelija Kaija Kiurun valtavan suuri maataideteos Maan kansi levittäytyy Pallaksentien kummallekin puolelle. 


Kaija Kiuru: Maan kansi

Kaija Kiuru: Maan kansi

Ei kommentteja: