tiistai 17. marraskuuta 2015

Kuvisideoita: Värien sekoitus muovailuvahalla + arvonnan voittaja


Eskarisyksymme kuviksen teemana on värien sekoitus. Ensimmäisen projektin teimme pullopeiteväreillä, näet sen täältä. Seuraavaksi kokeilimme värien sekoittamista muovailuvahalla.

Olimme käyneet hiljattain kotieläinpihassa, jossa näimme myös ison hämähäkin. Olemme laulaneet hämähäkkiaiheisia lauluja, ja niistä luontevahkolla aasinsillalla johdatin lapset tekemään muovailuvahasta suuria hämähäkin munia. 

"Tee seitsemän keltaista ja seitsemän sinistä hämähäkin munaa.""Ota kämmenellesi yksi sininen hämähäkin muna sekä viisi keltaista."
(ohjeet tietenkin yksi vaihe kerrallaan)

Laitoin taululle esiin ympyräkortteja muistin tueksi. Olen tulostanut geometrisiä muotoja Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivustolta ja kopioinut niitä eri värisille papereille sekä laminoinut ne.
Jokainen sekoitti kämmenellään olevat sinisen ja keltaiset pallot jättimäiseksi vihreäksi hämähäkin munaksi.

Ohjeistin myös ottamaan viisi sinistä ja yhden keltaisen munan ja sekoittamaan ne. Se sekoitus näytti siniseltä. Pohdimme yhdessä, miten saisimme sinisestä ja keltaisesta paremmin vihreää. Lapset oivalsivat heti, että sinistä pitää olla vähemmän.

Sekoitimme myös yhden sinisen ja yhden keltaisen munan. Syntyi siis paljon vihreän eri sävyjä. Lapset osasivat sanoa hyvin, missä sekoituksessa on eniten sinistä, missä taas eniten keltaista.Lopuksi lapset muovailivat vapaasti ilman open antamaa aihetta sekoittamistaan vihreän sävyistä sekä keltaisesta ja sinisestä. 

Seuraavalla kerralla annoin oppilaille myös punaista muovailuvahaa. Sekoitimme oranssia ja ruskeaa. 

Kolmas tekniikka, jota olemme harjoitelleet, on vesivärimaalaus. Kerron siitä joku toinen kerta lisää. Vesivärijakson jälkeen siirrymme työskentelemään liiduilla. Työskentelemme samalla tekniikalla useamman kerran, käytännössä kaksi tai kolme kertaa. Kaikilla kolmella tekniikalla olemme harjoitelleet värien sekoittamista. Voisin vähitellen alkaa puhua pää- ja väliväreistä, kun niihin on nyt tutustuttu käytännön tasolla monenlaisin kokeiluin. 


Letille-kirjan arvonnassa onni suosi Paulaa. Hän kertoi kommentissaan olevansa seitsemän tytön äiti. Kirjalle taitaa olla erityisen paljon käyttöä hänen perheessään. Paljon onnea Paula, laitoin sinulle äsken viestin!

3 kommenttia:

Hanna Mi kirjoitti...

Eskarilaisen äitini on mielenkiintoista seurata teidän touhuja :). Näistä saa hyvin myös vinkkejä kotona tehtäviin väriharjoituksiin. Pojan eskarissa niitä on hieman vähemmän (metsäeskari), joten olemme sitten kotona puuhanneet niitä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viestistä Hanna. Metsäeskari kuulostaa tosi mielenkiintoiselta :)

Paula kirjoitti...

Kiitos!