lauantai 7. toukokuuta 2011

Rollon raito - lähimatkailua

Rollon raito on reitti, joka johdattelee Rovaniemellä - eli Rollossa - paikkoihin, joita matkaoppaat eivät mainitse. Raito tarkoittaa toisiinsa hihnastettujen porojen jonoa, ja tällä reitillä törmätään poroihin - jos ei eläviin, niin ainakin betoniporoihin. Rollon raito koostuu 16 kohteesta keskustan alueella ja sen lähistöllä. Reitin ovat ideoineet Päivi Tahkokallio (Tahkokallio Design+), Ilkka Väyrynen Advertising Kioskista sekä Tuija Kauppinen ja Pihla Väänänen Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOsta.

Lapinaukean graffitiaita on yksi Rollon raidon kohteista. Pyöräilen usein tämän Suomen pisimmän vapaan maalauspaikan ohi. Viime aikoina aitaan on maalattu paljon, mikä tekee aidasta erityisen mielenkiintoisen.Paikkasin aukkoja sivistyksessä ja vierailin useassa Rollon raidon kohteessa, joissa en ollut käynyt aiemmin. Elämyksellisimmäksi paikaksi osottautui kemikalioalan yritys.

Olin kuullut Kansankadulla sijaitsevasta Kemikalio Sirolasta, mutta vasta eilen kävin siellä sisällä. Liikkeen omistaja Maire Kylmänen oli aivan oven tuntumassa astuessani sisään. Hän antoi asioimisohjeet heti aluksi: hän auttaa, jos tulin etsimään jotakin tiettyä tuotetta, mutta ihan katsoakin saa. Keskustelimme pitkään, tai minä lähinnä keskityin kuuntelemaan. Sain paljon tietoa muun muassa Rovaniemen historiasta. En ollut tiennyt aiemmin, että vanhan torin paikalla on ollut aikoinaan bussiasema ja Jorma Eton tie on entiseltä nimeltään olikohan Varsitie. Tulin kertoneeksi ammattini, synnyinkaupunkini sekä ikäni, kun niitä kysyttiin suoraan.

Liikkeessä ei käy muoviraha. Omistajan mukaan asiakas ei halua tuotetta oikeasti, jos ei viitsi käydä hakemassa käteistä nurkan takana sijaitsevasta automaatista. Alennusta on luvassa, kun ostaa useamman tavaran.

Suosittelen vierailua Kemikalio Sirolassa. Se ei ole mihinkään ketjuun kuuluva kauppa, eikä tällaisia löydy joka kadun kulmasta. Palvelu on ensiluokkaista ja omistaja on antautunut työlleen, josta nauttii.Myös Harjulammen lintutorni kuuluu Rollon raidon kohteisiin. Sinne taidan suunnata seuraavaksi. Se on tuttu paikka, mutten ole vieläkään löytänyt sinne piilotettua geokätköä.

Ei kommentteja: