maanantai 26. toukokuuta 2025

Kuinka monta? -purkit lukumäärätreeniin, myös ulkoluokassa



Nyt on lukumäärien harjoittelu mukavaa! Kuinka monta? -purkkien parissa jokainen työskentelee omaan tahtiinsa. Voit valita harjoiteltavan lukualueen: 1–3 tai 1–5. Osa tästä materiaalista soveltuu myös minkä tahansa lukualueen harjoitteluun. 

Lapsi hakee yhden purkin kerrallaan pöydälleen ja laskee purkissa olevien esineiden lukumäärän, jonka merkitsee vastauspaperiinsa. Materiaalissa on useita vastauspapereita, joissa on erilaiset merkkaustavat. 

Jos purkissa ei ole kovin montaa esinettä, esineitä ei tarvitse kaataa pöydälle, vaan ne voidaan laskea purkista.  

Kuinka monta? -purkkien parissa harjoitellaan monia esimatemaattisia taitoja: 

  • lukumäärän laskeminen 
  • vertailu: yhtä monta 
  • subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta
  • numero-lukumäärävastaavuus

Kuinka monta? -purkkimateriaali on suunniteltu viskari- ja eskari-ikäisille sekä ensimmäisen luokan oppilaille. 


Purkkien valmistelu 



Tulosta kuvat ja teippaa ne esimerkiksi huuhdeltuihin viilipurkkeihin. Jos aiot käyttää purkkeja ulkona, voit ensin päällystää kuvapaperin kontaktimuovilla ja vasta sitten leikata kuvat irralleen. 

Laita pieniä esineitä purkkeihin. 

  • Jos käytät postauksen ylimmässä kuvassa näkyvän monisteen versiota lukumääristä 1–5, varmista, että paperista löytyy purkkeihin laittamasi lukumäärät.

Jos tarvitset purkkeihin kuvia pienemmässä koossa, laita tulostusasetuksiksi "kaksi sivua arkilla".



Lukumäärän merkitseminen 




Kun lapsi laskee purkissa olevat esineet, hän merkkaa omaan vastauspaperiinsa lukumäärän. Tulostettavana on monia erilaisia vastauspapereita. 

  • Postauksen ylimmässä kuvassa näkyy paperi, josta lapsi värittää siitä ruudusta ympyrät, jossa on yhtä monta ympyrää kuin purkissa on esineitä. 
  • Yllä olevassa kuvassa on tyhjiä kuvapapereita (vas.), joihin lapsi piirtää esineiden lukumäärää vastaavan määrän viivoja tai leimaa pieniä leimoja. 
    • Nämä vastauspaperit soveltuvat minkä tahansa lukualueen harjoitteluun. 
  • Yllä olevan kuvan numeroversiossa (oik.) lapsi piirtää viivan sen numeron kohdalle, joka ilmaisee purkissa olevien esineiden lukumäärää. 
    • Tehtävää voidaan käyttää myös O-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan harjoituksena. Tällöin lapsi ympyröi numeron aloittaen ympyrän oikealta yläviistosta ja piirtää ympyrän vastapäivään.



Lisämateriaalit ilman purkkeja 



Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä tärkeämpää on harjoitella lukumääriä ja muita matematiikan sisältöjä mahdollisimman konkreettisesti. 

  1. Kaikista konkreettisinta lapsille on itse olla havainnollistamisvälineinä. Esimerkiksi lasketaan, kuinka monta lasta istuu tällä penkillä tai verrataan, onko tässä joukkueessa enemmän lapsia kuin tuossa joukkueessa. 
  2. Toisteksi konkreettisinta on työskennellä välineillä, kuten tämän postauksen kuvissa näkyvillä esineillä. 
  3. Vasta kolmantena konkretialistalla ovat kuvat ja piirrokset. 
  4. Kaikkein abstraktein taso on on matemaattiset symbolit, kuten numerot: 1, 2, 3... 

Lapsen on hyvä saada paljon kokemuksia lukumääristä ennen kuin aletaan käyttää numeromerkkejä. Tämän postauksen lisämateriaalien tehtävissä operoidaan yllä esitetyn jaottelun mukaisilla kolmannella ja neljännellä abstraktion tien vaiheella. 

Yllä olevassa kuvassa näkyy paperiliuska, josta lapsi laskee ympyröiden lukumäärän ja värittää yhtä monta ympyrää omasta paperistaan kuvaa vastaavalta riviltä. 




Näiden lisämateriaalien paperiliuskat voidaan ripotella eri puolille toimintatilaa. Tämä tuo mukavan lisämausteen työskentelyyn, sillä kokemukseni mukaan lapset innostuvat etsimisestä. 

Lapsi ottaa yhden paperiliuskan ja värittää siinä olevan ohjeen mukaan paperistaan ympyrät. 

Tarpeen mukaan lapsen paperista voidaan peittää kahdella paperilla ylimääräiset rivit. Paperi voidaan myös puolittaa, jos tehtävämäärä vaikuttaa liian suurelta. Kaikkien ei tokikaan tarvitse laskea kaikkia purkkeja. 


Kuinka monta? -purkit ulkoluokassa



Luonnonmateriaaleja, kuten kiviä, käpyjä ja keppejä, laitetaan pieniin ämpäreihin. Voidaan käyttää myös samoja esim. viilipurkkeja, joita käytetään näissä purkkitehtävissä sisätiloissa. 

Ulkona työskenneltäessä tehtävämonisteeseen merkitään lukumäärät tikulla reikiä tekemällä. 

  • Voidaan käyttää myös monisteita, joissa ei ole lukumäärävaihtoehtoja, vaan lapsi rei´ittää lukumäärän. 
  • Jos harjoitellaan numero-lukumäärävastaavuutta, lapsi tekee reiän lukumäärää vastaavan numeron kohdalle. 





Kuinka monta? -purkit -materiaali sisältää monistettavia tehtäväpapereita, joihin lapsi merkitsee purkissa olevien esineiden lukumäärän: 




Kuinka monta? -purkit (pdf) -materiaalin löydät Freeedin verkkokaupasta.