maanantai 11. maaliskuuta 2024

Muovailualustat: lautaset ja nallejen herkkupurkit lukumäärien ja numeroiden 1 - 6 harjoitteluun

Yksi ryhmän lapsista osaa numeromerkit unissaankin ja ymmärtää, että vaikka napit laskee missä järjestyksessä tahansa, lukumäärä on sama. T
oinen lapsi taas takeltelee kolmen nallen laskemisessa ja ilmoittaa, että nalleja on yksi, kaksi, kolme. 

Näillä Hääräämön lukumäärämuovailualustoilla on kätevä eriyttää opetusta, sillä alustoja on monen tasoisia.

Lukumäärien laskeminen sekä subitisaatio eli pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta ovat tärkeitä esimatemaattisia eli loogis-matemaattisia taitoja. Ennen kuin lapsi alkaa harjoitella numeroita, hänen on hyvä saada paljon treeniä lukumääristä. 

Luovailualustoilla lapsi harjoittelee hahmottamaan lukumääriä sekä käsitettä yhtä monta sekä myös numero-lukumäärävastaavuutta.

Nämä tehtävät on suunniteltu esiopetukseen, mutta sopivat hyvin myös viskaritehtäviksi ja myös nuoremmille, erityisesti lukumääräversiot. 
Lautastehtävissä ja herkkupurkkitehtävissä harjoitellaan samoja asioita. Molemmissä tehtävissä on muovailualustoja, joilla harjoitellaan lukumääriä lukualueella 1 - 3 tai 1 - 4 sekä 1 - 6. Numeron ja lukumäärän vastaavuuteen on harjoitukset samoilta lukualueilta. 
  • Muovailualustoilla voidaan harjoitella myös käsitteitä yksi enemmän ja yksi vähemmän.

Lapsi muovailee kämmentensä välissä muovailuvahasta palloja, joita asettaa muovailualustojen purkkeihin tai lautasille. Työskennellessään muovailuvahalla lapsi saa monipuolista hienomotoriikkaharjoitusta ja käsien pienet lihakset vahvistuvat. Tällöin lapsen valmiudet esimerkiksi kynätyöskentelyyn paranevat. Aikuisen tehtävänä on vain tulostaa muovailualustat ja laittaa ne muovitaskuihin (tai laminoida ne) sekä antaa lapselle muovailuvahaa. 
  • Muovailuvahan sijaan tehtävissä voidaan käyttää esimerkiksi nappeja, pieniä simpukoita tai askarteluhelmiä. Niidenkin käsittely harjaannuttaa lapsen hienomotorisia taitoja. 

Muovailualustat ovat myynnissä Freeedin verkkokaupassa


Muovailualustojen (pdf) arvontaOsallistu tässä postauksessa esiteltyjen lukumäärämuovailualustojen (pdf) arvontaan ke 13.3.2024 klo 20 mennessä kommentoimalla tätä postausta (jos kommentoit anonyyminä, kirjoitathan viestiisi sähköpostiosoitteesi) ja/tai Hääräämön Facebook-sivulla ja/tai Instagramissa. Jokaisessa eri some-kanavassa olevasta kommentista saat yhden arvan, enintään kolme arpaa per henkilö. 

Arvonnan voittaja saa oikeuden ladata muovailualustat veloituksetta Freeedin verkkokaupasta. Voittajan nimi julkaistaan Hääräämön FB-sivulla. 


15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukana! katripmontonen@gmail.com

Susanna Kuokka kirjoitti...

Mukana

Anonyymi kirjoitti...

Mukana arvonnassa!
perhepaivakotimurula@gmail.com

Seija kirjoitti...

Mukana ehdottomasti

Anonyymi kirjoitti...

Mukana!

Anonyymi kirjoitti...

Kristiina_nilsson@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Mukana

Anonyymi kirjoitti...

Mukana ehdottomasti sanna.siiteri@edu.lahti.fi

Anonyymi kirjoitti...

Upeaa, osallistun arvontaan
helikujala7@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Mukana
raili.haapalahti@ouka.fi

Anonyymi kirjoitti...

Mukana! katja.koskinen@laukaa.fi

Anonyymi kirjoitti...

Mukana! leena.tiensuu@hotmail.fi

Anonyymi kirjoitti...

Mukana arvonnassa !

Anonyymi kirjoitti...

Nää ois ihanat 😊 paivi.rosti@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Huh, 3 vaille 8 ehdin just 😀 Mukana !
anita.gorman@saunalahti.fi