maanantai 15. tammikuuta 2024

Nonogrammeja eli japanilaisia ristikoita (pdf) lapsille
Nonogrammi eli japanilainen ristikko on pulmapeli, joka harjaannuttaa loogista ajattelua. Se tunnetaan myös nimellä hanjie ja picross. Pelin idea on täyttää ruutuja vasemmalla ja ylhäällä olevien numerovihjeiden avulla. Numerot ilmoittavat, kuinka monta vierekkäistä ruutua täytetään. Täytettyjen ruuturyhmien väliin jätetään vähintään yksi tyhjä ruutu. 

Nonogrammi saattaa ensivilkaisulta näyttää mustavalkoisuudessaan tylsältä, mutta se on positiivisella tavalla koukuttava peli, joka saa monet innostumaan. 

Hääräämön nonogrammit (21 kpl) soveltuvat alakoululaisille. Niitä voidaan käyttää myös esiopetuksessa. Nonogrammeja on kolmea vaikeustasoa:

Yhden tähden nonogrammit (6 kpl) ovat helpoimpia ja niiden ruudukko on kooltaan 4 x 4. Kahden (9 kpl) ja kolmen (6 kpl) tähden nonogrammeissä on 6 x 6 ruudukko. 

Nonogrammien valmistelu on helppoa opettajalle. Tarvitsee vain tulostaa pelit (ja halutessaan laittaa ne muovitaskuihin) ja antaa oppilaille esim. Multilink-kuutioita tai ympyräkiekkoja (esim. matikan kirjan mukana tulevia).

Varsinkin kahden ja kolmen tähden nonogrammeissa tyhjäksi jäävien ruutujen merkkaaminen esim. Hama-helmillä auttaa ristikon ratkaisemisessa usein paljonkin. Katso YouTubesta video:

Näin ohjaat lasta ratkaisemaan nonogrammin 
Nonogrammit ovat tietääkseni melko vähän tunnettuja Suomessa. Ristikkolehtien rinnalla kaupoissa tosin myydään aikuisille suunnattuja nonogrammilehtiä. Lasten nonogrammipaketti (21 peliä) on nyt myynnissä Freeedin verkkokaupassa

Ei kommentteja: