maanantai 28. marraskuuta 2022

4 ideaa: Joulukortit lasten musiikkihetkissä

Joulukortit sopivat moneen aktiviteettiin lapsiryhmissä joulun alla, myös musiikkihetkiin. Minulla on vaikutelma, että kortit ovat helposti lähestyttäviä, vaikka olisivatkin nimekkäiden taiteilijoiden teoksia. Ne ovat arkipäivän käyttötavaraa. Monet lapset kertovat mielellään, mitä kuvassa näkyy ja mitä kuvasta tulee mieleen. 1. Joulukortit laukusta

Eräänä aamuna open laukusta löytyy joulukortti. 
Kortin kuvassa on suuri joulukuusi, jossa on paljon koristeita. Yksi lapsista kertoo, että hän osaa laulun Joulupuu on rakennettu. Niinpä ope ottaa kitaran esiin, ja lauletaan kyseinen laulu. 

Open laukusta löytyy toinenkin kortti. Siinä on luminen maisema ja hevosen vetämä reki. Opelle tulee mieleen kuvasta joululaulu Lunta tulvillaan on raikas talvisää. Moni lapsi tuntee laulun, ja laulamme sen.

Laukusta löytyy vielä muitakin kortteja, jotka johdattavat meidät joululaulujen pariin. 2. Joulukortit lorupussista

Seuraavassa joululauluhetkessämme lapset nostavat joulukortin lorupussista
 vuorollaan. Pussissa on samoja kortteja kuin open laukussa edellisellä kerralla. 

Samasta kuvasta voi tulla mieleen montakin laulua. Eri ihmiset saattavat nähdä samassa kortissa aivan eri laulujen aiheita. Keskustelemme siitä, miten jokainen tulkitsee kuvaa omalla tavallaan omasta kokemusmaailmastaan käsin. 

Laulutuokion pituutta on helppo passailla pussiin laitettavien korttien lukumäärällä. 

Vilkaise 
3. Joulukorttien etsiminen

Eräänä aamuna kortteja ei löydy open laukusta eikä lorupussista. Kortit ovat hävinneet. Ope kertoo, mistä kortteja lähdetään etsimään. Kun lapset ovat löytäneet kortit, laulut lauletaan löytymisjärjestyksessä. 

Kaikista lauluista ei lauleta kaikkia säkeistöjä, jotta ehditään tehdä muutakin. Osa lauluista leikitään ja joihinkin lauluihin otetaan soittimia mukaan.  4. Joululauluäänestys korteilla ja Lego-palikoilla

Kun käytössä olevat joulukortit lauluineen ovat tulleet tutuiksi lapsille, järjestämme joululauluäänestyksen. Kortit laitetaan vierekkäin lattialle ja sovimme yhdessä, mitä laulua mikäkin kortti edustaa. Jokainen lapsi vie kaksi Lego-palikkaa suosikkilaulujensa luo. Jos joku tykkää yhdestä laulusta erityisen paljon, hän voi laittaa molemmat palikat kyseisen kortin luo. 

Lego-palikat kasattaan torneiksi. Tornien korkeutta verrataan, ja tornit kortteineen laitetaan korkeusjärjestykseen. Näin saadaan tietää laulujen suosituimmuusjärjestys. Laulut lauletaan tässä järjestyksessä. Korkeimman tornin laulu lauletaan ensin. 

Äänestyksessä saadaan harjoitusta pylväsdiagrammin tekoon sekä vertailuun ja järjestykseen asettamiseen, eli ollaan aivan eskarimatikan ytimessä. 
Mukavia joululauluhetkiä! Nappaa kuva talteen Pinterestiin


2 kommenttia:

Peikkovilla kirjoitti...

Tällaisista lapset kyllä innostuvat varmasti. Melkein jo itsekin innostuin tuosta, vaikka olen jo aikuinen. Heh.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos mukavasta kommentista Peikkovilla! Joo, pieniä ovat usein asiat, jotka saavat lisää mielenkiintoa erinäisiin aktiviteetteihin :)