maanantai 21. helmikuuta 2022

Eskarimatikka: Tulosta geolautahaasteet ja -mallikortit pdf




Geolautatyöskentely harjaannuttaa

  • silmän ja käden yhteistyötä
  • hahmottamista
  • hienomotoriikkaa

 

Geolautahaasteiden parissa saadaan lisäksi paljon treeniä viivottimen käyttöön.




Eskarilaiseni harjoittelivat geolaudan käyttöä tekemällä omia kuvioitaan laudalle kuminauhoilla. He tekivät myös mallikorttien kuvioita.


Kun geolauta oli tullut tutuksi, annoin lapsille ensimmäisen eli vihreän geolautahaasteen. Lapsi teki mallikortin mukaisen kuvion kuminauhalla geolaudallensa. Sitten hän piirsi kuvion haastepaperiinsa. Tähän haasteeseen kuuluu kuusi kuviokorttia.


Neljä geolautahaastetta:



Tee kortissa oleva kuva kuminauhoilla geolaudallesi. Piirrä kuva pisteruudukkoon.

  • Vihreä haaste (helppo): kolmioita ja nelikulmioita yhdellä kuminauhalla (6 kuviota)
  • Punainen haaste: esittäviä kuvioita 1 - 4 kuminauhalla (9 kuviota)
  • Musta haaste: esittäviä sekä abstrakteja kuvioita 1 - 4 kuminauhalla (9 kuviota)

  • Tablettihaaste: Tee tabletilla mallikuvio, toteuta se kuminauhoilla geolaudallesi ja piirrä kuvio pisteruudukkoon (9 kuviota).

Värilliset haasteet on hyvä tehdä yllä esitetyssä järjestyksessä. Lapsi voi tehdä tablettihaasteen missä tahansa vaiheessa.


Tulosta geolautahaastepaperit sekä haasteiden mallikortit pdf-tiedostona.

  • Punaiseen ja mustaan haasteeseen sekä tablettihaasteeseen käy sama haastepaperi, jossa on 9 pisteruudukkoa.
  • Dokumentin lopussa on tyhjä pisteruudukko, johon lapset voivat piirtää itse suunnittelemiansa kuvioita.





Lasten omat geolautakuviot


Lapset tekivät geolaudalle omia kuvioitaan ja piirsivät kuviot pisteruudukkoon. Laminoin lasten tekemiä mallikortteja, ja lapset tekivät kuvioita toistensa tekemien mallikorttien mukaan:




Omat geolautakuviot tabletilla



Neljännessä haasteessa lapsi suunnittelee kuvion tabletilla ja toteuttaa sen kuminauhoilla geolaudallensa. Lopuksi hän vielä piirtää kuvion haastepaperinsa pisteruudukkoon.

  • The Math Learnin Centerin sivuilla on geolautaohjelma, jolla voi tehdä kätevästi omia geolautakuvioita. Se vaikuttaa toimivan ainakin tabletilla ja tietokoneella. Älypuhelimellakin sitä voi käyttää, tosin näkymä on tosi pieni (tai sitten vaan en osannut suurentaa).


Olen oikein tyytyväinen tähän geolautatyöskentelyyn. Geolautahaasteiden myötä lapset tulivat tehneeksi paljon kuvioita lautoihinsa. He saivat hyvää hahmottamisen harjoitusta myös piirtäessään kuvioita pisteruudukoihin. 

Tehdessään omia kuvioita lapset keksivät sellaisia muotoja, jotka eivät olleet tulleet minulle lainkaan mieleen. Lapsilla oli motivaatiota piirtää vaikeitakin kuvioita pisteruudukoihin, sillä he olivat itse suunnitelleet kuviot. Ja taas intoa riitti tehdä uusia kuvioita laudoille, sillä kaverit olivat tehneet mallikortit. 


Kun seuraavan kerran teemme kuvioita geolaudalla, aion laittaa mallikortit ikkunalaudalle, kuten jäätelötikkumallikorttien parissa työskennellessämme. Samalla saadaan myös työmuistiharjoitusta.


Sain idean geolautahaasteeseen Playdough to Plato -blogista.


Pirjo-kollegalle isot kiitokset geolautojen sahaamisesta ja rohkaisusta geolautojen tekemiseen lasten kanssa!


Oletko jo tutustunut Hääräämön kuviin Instagramissa?


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Esikouluope Rovaniemeltä kirjoittelee ja kiittelee Hääräämöä tosi hienoista materiaaleista ja ideoista! Olen monen vuoden ajan tehnyt esikouluryhmäni kanssa yhdessä itse geolaudat vanerista ja nauloista. Se on tosi palkitseva ja motivoiva työ lapsille. Geolaudat olen itse vanerilevyistä hurauttanut sirkkelillä. Lapset naulaavat itse naulat sapluunan avulla. Geolaudat ovat meillä tosi kovassa käytössä: niillä tehdään omia kuvioita, geometrisia muotoja, kirjaimia ja joskus jopa "pelejä". Sain blogistasi lisää hyviä ideoita! Kiitos!

Yhden oman idean voin vielä lisätä:
- yksi geolauta, johon ope tai lapsi tekee valmiin kuvion, piilotetaan toiseen huoneeseen laatikon alle. Lapsi saa käydä vilkaisemassa laatikon alla piilossa olevaa kuviota ja menee sitten toiseen huoneeseen tekemään saman kuvion omalla geolaudalla. Piilotettua kuviota saa käydä vilkaisemassa niin monta kertaa kuin tarvitsee. Kun kuvio on valmis, voi lapsi viedä oman geolautansa huoneeseen, jossa laatikon alle piilotettu kuvio on ja tarkistaa, että kuvio tuli tehtyä pikein. Tää on ollut monelle liikkuvaiselle lapselle hauska tehtävä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei kollega ja kiitos tosi mukavasta viestistäsi. Olipa hyvä idea tuo kaukana oleva geolauta, jossa on kuvio. Tätä ideaa olen käyttänyt monessa muussa tehtävässä, kuten Multilink-mallikorttien mukaan rakentamisessa, mutta geolaudan kanssa se ei ole tullut mieleeni. Kiitos kun vinkkasit :)