maanantai 8. marraskuuta 2021

Eskarimatikka: Luokittelua, vertailua ja järjestykseen asettamista klemmareilla
Värillisten klemmareiden ja laminoitujen väripapereiden parissa puuhaillessa opitaan monia esimatemaattisia taitoja:

  • vertailua
  • lukumäärän vertailua
  • luokittelua
  • järjestykseen asettamista
  • lukujonotaitoja
  • hienomotoriikkaa
  • silmän ja käden yhteistyötä
Lapsi lajittelee klemmarit eli paperiliittimet värin mukaan ja kiinnittää ne samanväriseen laminoituun paperiympyrään.

Kokemukseni mukaan monille esiopetusikäisille lapsille klemmareiden kiinnittäminen paperiin ei ole tuttua. Vinkkaan, että klemmarin se pää, jossa on kaksi U-kirjainta, työnnetään paperiin niin, että toinen U jää paperin alle, toinen päälle.
Lapsi laittaa värilliset ympyrät järjestykseen klemmareiden lukumäärän mukaan. Hän asettaa vasemmalla sen ympyrän, jossa on vähiten klemmareita. Tämän ympyrän oikealle puolelle hän laittaa ympyrän, jossa on seuraavaksi vähiten klemmareita jne.


Tämän tehtävän voi toteuttaa myös niin, että lapsi harjoittelee numeron ja lukumäärän vastaavuutta: Aikuinen kirjoittaa numeromerkin väripaperiin. Lapsi laittaa numeron ilmoittaman määrän klemmareita ympyrään. Tällä idealla harjoitellaan klemmareilla numeron ja lukumäärän vastaavuutta Hääräämön paitaharjoituksessa.


Sain idean tähän tehtävään Powerful Mothering -blogista ja kehittelin siitä matikkaversion.


Oletko jo tutustunut Hääräämön kuviin Instagramissa?


2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei Laura, kiitos jälleen mukavasta ideasta! Kun valmistelin tässä materiaalia kevättä varten eskoille, niin mietin, että voisiko kymmeniä ja ykkösiä ja niillä operoimista harjoitella niin, että kympit olisivat isoja liittimiä. Sillä tavalla voisi harjoitella yhteenlaskua esim pelkillä kympeillä (numerokortit rinnalla) ja sitten vaikka ykkösillä ja kympeillä.

Tällaisia ideoita! Inspiroiva oli jälleen tämä sinun juttu!

Rauhaisaa joulua ja uusin voimin kevääseen!

t. Soile Viitikko, eskaope Kuopiosta

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Soile, kiitos kommentista. Anteeksi, huomasin sen vasta nyt. Tosi hyvä idea tuo isojen liittimien käyttö kympeiksi. Kiitos kun jaoit sen :) Mukavaa kevättä!